Доступність посилання

ТОП новини

Bellingcat: є нові докази російського походження «Бука» і встановлене коло його водіїв


Комплекс «Бук-М1» з бортовим номером «332» російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, фото з онлайн-альбому російського механіка
Комплекс «Бук-М1» з бортовим номером «332» російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, фото з онлайн-альбому російського механіка

Дослідницька група Bellingcat опублікувала дослідження, в якому наводяться додаткові докази російського походження ракетної установки «Бук», з якої було збито літак «Малайзійських авіаліній» в небі над Донбасом у липні 2014 року. Експерти Bellingcat також встановили коло водіїв, які могли перевозити «Бук» до кордону з Україною напередодні трагедії з авіалайнером. Експерти, які збирали додаткову інформацію, передали дані у повному вигляді Спільній слідчій групі під проводом Нідерландів, яка розслідує обставини збиття пасажирського літака.

​В двох доповідях, оприлюднених п’ятого червня, є нова інформація, яка стосується збиття в небі над охопленим конфліктом Донбасом «Боїнга» «Малайзійських авіаліній» 17 липня 2014 року.

По-перше, експерти Bellingcat зібрали нові докази російського походження ракетної установки «Бук», з якої був збитий літак рейсу МН17.

Так, зокрема, було знайдено і опубліковано нову фотографію російського «Бука», зроблену до трагедії.

«Це фото, яке було зроблене навесні 2013 року, і там вже є маркування «Н2200», яке вказує на негабаритність. Це вказує, що це маркування було на «Буку»-332. Бо майже всі деталі, які стосуються «Бука»-332, є ідентичними, коли він був в Україні і в Росії. Ми знали, що це той самий «Бук», але просто зараз з’явилась ще й ця додаткова ланка», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода Арік Толер з дослідницької групи Bellingcat.

«Це нагадує людям, що Росія має той самий «Бук», який збив МН17, і ось він роками раніше: ось він у 2009-му, ось в 2010, 2011, 2012 та 2013 роках. І потім він збив МН17», – каже експерт, додаючи, що з роками розфарбування «Бука» з номером 332 змінювалось, а також незадовго до перевезення його в Україну зафарбували номер – «332», але залишились інші помітки – наприклад, хрест, яким позначають серединний рівень (центр мас), коли вантажать на залізничну платформу, а також маркування негабаритного вантажу.

Ця ракетна установка була ідентифікована як «Бук»-332, що належав 53-й зенітно-ракетній бригаді (військова частина 32406).

Це черговий доказ… Це додатковий доказ, що літак був збитий російськими вояками з російського «Бука». Ну, але це вже було ясно і зрозуміло вже в перші дні (після трагедії)
Юрій Карін

Юрій Карін, експерт «Інформаційного спротиву» – установи, яка відстежує конфлікт на Донбасі, – каже в інтерв’ю Радіо Свобода, що маркування та шлях пересування – «це вже давно не секрет».

«Ну, це (доповіді – ред.) – черговий доказ… Це додатковий доказ, що літак був збитий російськими вояками з російського «Бука». Ну, але це вже було ясно і зрозуміло вже в перші дні (після трагедії)» , – каже Карін.

Це проливає світло на роль Росії та цього конкретного «Бука», і треба вимагати в Росії інформацію про переміщення цього «Бука». Особисто я не думаю, що цей «Бук» зараз десь стоїть в ангарі, а, мабуть, перебуває десь на дні Чорного моря
Арік Толер

«Тому це проливає світло на роль Росії та цього конкретного «Бука», і треба вимагати в Росії інформацію про переміщення цього «Бука». Особисто я не думаю, що цей «Бук» зараз десь стоїть в ангарі, а, мабуть, перебуває десь на дні Чорного моря. Хоча в Росії вся військова техніка на ретельному обліку. Тим більше «Буки», кожен з яких коштує десятки мільйонів доларів», – заважує Толер.

Хто перевозив «Бук» до кордону?

В одній з доповідей ідеться про водіїв, які перевозили військовий вантаж на причепах до українського кордону в червні та липні 2014 року. Встановлено особи сімох водіїв, які брали участь у транспортуванні «Буків» (включно з 332-м) із Курська до Міллерова на кордоні з Україною 23–25 червня три роки тому.

«Ми (в публічно оприлюдненій версії доповіді) не ідентифікували потенційних водіїв, які могли перевезти «Бук» до кордону. І ми не включили дещо з їхніх особистих даних до доповіді, бо хотіли захистити їх від переслідувань. Тобто ми хотіли зберегти їхню анонімність. Метою цієї доповіді було допомогти нідерландському розслідуванню», – пояснює Толер.

В доповіді йдеться про вантажівку з номером «4267 АН 50», що перевозила причіп «ХР 4679 50», на якому стояв «Бук»-332.

Але як знання конкретного прізвища водія, який перевозив «Бук» до кордону з Україною напередодні трагедії, може допомогти?

«Ну, бо це ключова постать в розслідуванні. Звичайно, ключові постаті – це ті, хто був в Україні в момент збиття літака. Хто саме був у кабіні «Бука», хто привіз його, хто віддав наказ… Але з російського боку кордону також є ключові постаті, яких треба допитати очолюваною Нідерландами слідчою групою. Тобто це можуть бути ключові свідки. Звичайно, це рядові вояки – чи колишні вояки російської армії, – але вони повинні б бути свідками за ідеальних обставин», – каже Толер.

За словами американського експерта, якщо буде повна інформація про те, хто привіз «Бук» до кордону, тоді, можливо, стануть відомі особи тих, хто, можливо, переїхав з «Буком» вже через сам кордон, або імена сепаратистів, які забрали «Бук» на кордоні.

«І той водій – ким би він не був – знатиме відповідь на це питання», – каже Толер.

За словами представників Bellingcat, є коло з трьох чи чотирьох прізвищ, які є найімовірнішими кандидатами на перебування за кермом вантажівки, яка везла «Бук» на причепі в бік України.

«Але ми не маємо 100-відсоткової впевненості, хто конкретно це був. Але ми знаємо, хто це міг бути чи хто не міг бути ним… Конкретні водії закріплені за конкретними вантажними машинами. Ми не кажемо, який саме водій перевіз «Бук» через кордон, але ми кажемо, що є встановлена історія, яка повторювалась, цього батальйону і конкретно цієї вантажної машини, і цього конкретного причепа і водія, щодо перевезення військового обладнання через кордон. Навіть коли не йдеться про той «Бук», – пояснює Толер.

«Шахтарі» і «трактористи»

Усі ці розслідування і доповіді також проливають все нові світло на факти ширшої присутності російських військ і техніки на Донбасі, а також на участь Росії в конфлікті на сході України.

Скажімо відверто: так звані «шахтарі» і «трактористи», як їх називає Путін, не мають навичок для управління такими складними системами озброєнь, на кшталт «Бука»
Юрій Карін

«(Кремль) заперечує присутність російських військ і найновішого озброєння, незважаючи на численні жертви, незважаючи на фіксацію всіх типів озброєння, яке є на оснащенні у Збройних сил Росії. Це ніяким чином не внутрішній український конфлікт. І це було зрозуміло з першого дня війни. Скажімо відверто: так звані «шахтарі» і «трактористи», як їх називає Путін, не мають навичок для управління такими складними системами озброєнь, на кшталт «Бука», – каже в інтерв’ю Карін з «Інформаційного спротиву».

Експерти наголошують на важливості того факту, що дослідники з Bellingcat передали повну версію двох нових доповідей Спільній слідчій групі під проводом Нідерландів, яка розслідує трагедію МН17, внаслідок якої загинули 298 пасажирів та членів екіпажу.

Без сумніву, це дуже важливий крок. Бо треба дати правову оцінку тому, що відбувається
Юрій Карін

Юрій Карін пояснює: «Без сумніву, це дуже важливий крок. Бо треба дати правову оцінку тому, що відбувається. Бо людство вперше зіштовхнулось з «гібридною війною». Тому тут треба дати правову оцінку».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG