Доступність посилання

ТОП новини

Студенти протестами хочуть покласти край корупції у Словаччині


18-річний словак на чолі протестів проти корупції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

18-річний словак на чолі протестів проти корупції

У Словаччині триває хвиля протестів, організована школярами старших класів та студентами, проти корупції в країні. Серед вимог – відставка міністра внутрішніх справ, якого підозрюють у зв’язках із підприємцем, діяльність якого розслідують за підозрою у несплаті податків. Прем’єр-міністр Роберт Фіцо звинувачує молодь у політичних нападках на уряд. І хоча Словаччина є членом ЄС та НАТО, однак молодь вимагає дотримання верховенства права – особливо коли йдеться про покарання за корупцію.

​Скандуючи «Каліняка – у відставку!», десять тисяч людей – переважно молодь – пройшли вулицями Братислави у неділю. Акція протесту також відбулась у Кошицях у Східній Словаччині, що неподалік кордону з Україною. Протести відбуваються під прапорами Словаччини та ЄС і мають бути і в інших містах – зокрема, в Пряшеві та Жиліні. Це вже друга хвиля антикорупційних протестів к країні, а перший раз молодь вийшла на вулиці у квітні.

Роберт Каліняк є міністром внутрішніх справ і він має бізнесові зв’язки з підприємцем Ладіславом Баштернаком, діяльність якого розслідують через можливу несплату податків. Каліняк має акції в компанії Баштернака, але обоє заперечують порушення закону з їхнього боку.

«Мене дратує рівень корупції у Словаччині. Вони сміються прямо нам в обличчя. Вони не відповідають на питання і вважають, що можуть все красти. Мені вже це набридло», – сказав Радіо Свобода один з протестувальників.

Молодь також вимагає відставки шефа словацької поліції Тібора Ґашпара та спеціального прокурора Душана Ковачика за те, що вони, на думку студентів, не змозі викорінити корупцію в країні.

Оглядач щоденної словацької незалежної газети «Denník N» Мірослав Керн каже Радіо Свобода, що наразі протести не вчинили прямого впливу на владу, адже міністр внутрішніх справ не пішов у відставку.

«Але протести є тими поштовхами і акції будуть тривати, допоки влада не змінить свого підходу. Якщо влада не змінить свого підходу, то пізніше це може відобразитися на виборчих симпатіях до владних партій», – наголошує Керн в інтерв’ю.

Молодь в авангарді

Марш організував 18-річний хлопець Давід Страка. Він навчається за спеціальною програмою для талановитих студентів у братиславській середній школі і започаткував протести із запрошення друзям через соціальні мережі. Але прийшло багато людей, і водночас організатори стали відомими на всю країну.

«Ми хочемо організувати акцію протесту і ми робимо внесок в ширшу дискусію щодо корупції в Словаччині. І що ми скажемо, що ми, школярі, не згодні з корупцією», – каже Страка в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Ми стали однією з сил у боротьбі з корупцією, досить великою силою. Це здивувало нас і дало нам відчуття відповідальності, а також здивувало нас в плані нашого навчання. Ми мали менше часу на школу, а наші вчителі не задоволені з цього приводу», – додає Страка.

Журналіст Мірослав Керн звертає увагу на те, що за протестами стоїть не опозиція, а саме молодь.

«Цікавим на цих протестах є те, що вони не організовані опозицією, а за ними стоять лише студенти. А Словаччина чи Чехословаччина мають історію студентських протестів. І Революцію 1989 року організували студенти. Так що Роберт Фіцо повинен брати і бере до уваги ці протести. Але наразі немає ознак, щоб ці протести якось виразно ослабили владу», – каже Керн.

Прем’єр Фіцо: «політичні нападки»

Словацький уряд відповів заявою, що його серйозно турбує корупція. Прем’єр Роберт Фіцо переконує, що питання корупції використовує опозиція для нападів на його уряд. Цю заяву він повторив за тиждень до останніх протестів, коли призначав нового главу антикорупційної агенції.

«Ця тема стала політизованою. Це не проблема, за вирішення якої кожен хоче взятися і запропонувати вирішення. Кожен Божий день з’являються звинувачення без доказів. Кожен Божий день!» – заявив Фіцо.

Роберт Фіцо
Роберт Фіцо

​Але президент Словаччини Андрей Кіска підтримав демонстрантів і часто критикує уряд Фіцо.

Словацький політичний експерт Мартін Слосіарік каже, що через недостатню боротьбу з корупцією з боку уряду падає довіра до демократії серед словаків.

«Багато людей не вірять, що справедливість для всіх, вони припинили вірити в принципи демократії, що допомогло партіям екстремістського штибу», – сказав Слосіарік агенції Reuters.

Згідно з опитуваннями, у Словаччині понад половина населення не знає, чи країна, яка є членом НАТО та ЄС, належить до Заходу, чи Сходу.

А крайня права партія «Народна партія – Наша Словаччина» вперше отримала представництво в парламенті минулого року під час виборів, які дали Фіцові другий прем’єрський мандат поспіль.

Близько десяти тисяч людей взяли участь в акціях протесту по цілій Словаччині, за оцінками місцевих ЗМІ. Цього, ймовірно, недостатньо, щоб уряд вже зараз захвилювався, але явка непогана для країни з населенням у п’ять мільйонів і для протесту, що його організувала ідеалістична молодь.

Як сказав організатор протестів Давід Страка, «я маю надію, що одного дня Словаччина буде країною без корупції і що людям не потрібно буде їхати на заробітки за кордон».

(У статті використані матеріали з відеорепортажу Рея Ферлонґа з Братислави).

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG