Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську відклали верифікацію щодо обміну полоненими на Донбасі


Мінськ – У столиці Білорусі 7 червня знову зустрічалася Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі. На попередній зустрічі було заявлено про можливість обміну полоненими, які утримуються в рамках конфлікту, вже на початку червня. Але цього не сталося. Не було прориву і на нинішньому засіданні.

​На засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) сторони домовилися продовжити так звану верифікацію, тобто перевірку бажання тих із утримуваних, хто після обміну хотів би залишитися на території, підконтрольній Києву. Таких є кілька сотень осіб, але представники ОРДЛО наполягають, щоб були перевірені щодо цього ще понад сотню осіб, арештованих українськими правоохоронцями.

Посередник на переговорах від ОБСЄ посол Мартін Сайдік заявив з цього приводу: «Продовжувалися інтенсивні дискусії з питання щодо механізму волевиявлення утримуваних осіб. Дуже сподіваюся, що наступного разу я зможу розповісти вам подробиці по цій темі».

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

За останніми даними, у полоні бойовиків залишається 128 українських бійців, бойовики хочуть обміняти їх на більше ніж 600 своїх осіб.

Росія не хоче миру на Донбасі – Моцик

За підсумками нинішнього засідання ТКГ Олександр Моцик, представник України у політичній підгрупі, заявив, що переговори проходили складно, серйозного просування не відбулося.

«Все це тому, що у Росії немає політичної волі виконувати мінські домовленості. А ці домовленості, якщо казати про них загалом, мають призвести до миру на Донбасі і до повного відновлення територіальної цілісності України. На жаль, такого бажання у Москви немає, тому немає виведення російських військ та озброєння з території України», – зазначив Моцик.

Знову зростання напруженості – Сайдік

На лінії зіткнення на Донбасі продовжуються обстріли та далі гинуть люди, зокрема, на Луганському напрямку.

Представник ОБСЄ Мартін Сайдік знову заявив про пріоритет питань безпеки на мінських переговорах, про комплексний підхід, включно із припиненням вогню, розведенням сил та засобів ураження, розмінуванням тощо. Минулого разу Сайдік закликав сторони дотримуватися режиму тиші та берегти життя громадян по обидва боки лінії розмежування на Донбасі.

«Був спад, але, на жаль, останні дні, як ви бачите, і сьогодні, є сумне зростання. Знову є людські жертви, а кожна жертва – це надто багато», – сказав Мартін Сайдік, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Президент України Петро Порошенко 7 червня закликав голову ОБСЄ Себастьяна Курца активізувати консультації щодо запровадження на Донбасі поліцейської місії ОБСЄ. Посол Сайдік з цього приводу повідомив, що у Мінську це питання наразі не обговорювалося, хоча раніше дискусія була.

Єдиний позитив – те, що на нинішньому засіданні гуманітарної підгрупи Міжнародним Червоним Хрестом був представлений проект реконструкції пішохідного мосту в Станиці Луганській, який Україна підтримала.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG