Доступність посилання

ТОП новини

Щоб знову дати воду півмільйону людей на Донбасі, потрібен режим тиші – постачальник


Під час одного з відключень води в Авдіївці
Під час одного з відключень води в Авдіївці

На Донбасі тривають серйозні проблеми з водопостачанням: щойно його відновили в Авдіївці і Лисичанську, як через обстріли без води залишилися ще близько двох десятків населених пунктів по обидва боки фронту. Якщо насосну станцію, що розташована на окупованій території, не запустять, то вже на підконтрольному Донбасі запасів води вистачить на 3-4 доби. У водопостачальному підприємстві вимагають припинення вогню в районі насосної станції поблизу Ясинуватої.

Увечері 7 червня водопостачання відновили в Авдіївці – на Донецькій фільтрувальній станції провели чергові ремонтні роботи, а вранці 8 червня – в Лисичанську Луганської області. Проте від ранку без води залишилося набагато більше населених пунктів по обидві сторони фронту. Серед них Покровськ, Маріуполь, Волноваха, Докучаївськ та інші. Загалом від припинення водопостачання лише на підконтрольній території Донбасу вже постраждало 344 тисячі українців, а на непідконтрольній – за різними підрахунками близько 200 тисяч.

Рішення ухвалили в комунальному підприємстві «Вода Донбасу», центральний офіс якого розташований у непідконтрольному Донецьку. За словами виконувача обов’язків генерального директора «Води Донбасу»​ Олександра Євдокімова, ​близько тижня тому артилерійські снаряди почали падати занадто близько до насосної станції першого підйому Південнодонбаського регіону в районі Ясинуватої.

Ми нарахували близько 40 влучень по території станції
Олександр Євдокімов

«Якщо раніше снаряди за територією падали, то зараз ми нарахували близько 40 влучень по території станції. Не сильно пошкоджено обладнання і будівля, але люди змушені постійно перебувати в укритті», – заявив Євдокімов. Крім того, якщо раніше обстріли були лише вночі, то тепер стріляють і вдень.

«Вода Донбасу» звернулась до Спільного центру з припинення вогню і ОБСЄ для запровадження режиму повної тиші для нормалізації роботи станції. Під час ремонтів на Донецькій фільтрувальній станції припинення вогню чекали 2-3 доби. Проте в цьому районі «Вода Донбасу» вимагає повного припинення військових дій – інакше запускати насосну станцію не можна з міркувань безпеки.

Резервів більшості населених пунктів вистачить на 3-4 доби – ДСНС

За повідомленням голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, без води через відімкнення залишилося п’ять фільтрувальних станцій: Красноармійська, Великонадільська, дві Маріупольські і Донецька. Водопостачання позбавлені такі великі міста як Покровськ, Волноваха, Селидове та інші.

У головному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій Донецької області Радіо Донбас.Реалії повідомили, що якщо води не буде й надалі, населені пункти будуть під'єднувати до резервних сховищ і запроваджувати погодинне водопостачання. Мова йде про півтори-дві години вранці і ввечері, наголосила керівник прес-служби ДСНС Вероніка Бахал.

Прогнозується можливість забезпечення протягом 3-4 діб. Залежно від того, чи не буде паніки, тому що люди можуть почати набирати воду
Вероніка Бахал

«За умови погодинної подачі води населенню прогнозується можливість забезпечення протягом 3-4 діб. Залежно від того, чи не буде паніки, тому що люди можуть почати набирати воду», – розповіла Бахал.

У Маріуполі водопостачання працює в повному обсязі, вода надходить з резервного Старокримського водосховища, обсяг якого близько 39 мільйонів кубометрів. Поблизу інших населених пунктів запаси значно менші, зокрема, в Покровському районі є 5 резервних резервуарів на 27 тисяч кубометрів, у Селидівському районі – 6 резервуарів на 7 тисяч кубометрів.

У деяких населених пунктах серйозних резервів немає

Проте в деяких населених пунктах резервів майже немає. Зокрема у Волновасі Донецької області. У місцевій філії компанії-водопостачальника запевняють, що схема вже відпрацьована. У 2014 році води тут не було кілька місяців, у 2015-му – близько місяця. Проте нинішнє відімкнення стало для них першим тривалим за останній рік. 8-9 червня воду ввімкнуть зранку на півтори-дві години, а вже з неділі перейдуть на свердловини, їх у місті кілька, кожна по 10-20 кубометрів, і будуть розвозити воду населенню.

В окупованому Донецьку вода є. Як розповіли місцеві жителі, напередодні через ремонтні роботи вона була по годинах, а тепер є в повному обсязі, хоча тільки холодна.

Ефір повністю:

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG