Доступність посилання

ТОП новини

Мільярдер-утікач Аблязов хоче повернутися до Казахстану і «скинути» президента Назарбаєва


Мухтар Аблязов
Мухтар Аблязов

Казахстанський банкір і опозиційний політик Мухтар Аблязов, якого цього тижня суд в Алмати заочно засудив до 20 років ув’язнення, дав інтерв’ю Казахській редакції Радіо Свобода, в якому заявив, що за кілька років повернеться до Казахстану і очолить уряд країни, а також намагатиметься скасувати посаду президента, яку безперервно вже 25 років займає Нурсултан Назарбаєв. Аблязов, який з 2009 року живе в ЄС, був керівником найбільшого комерційного банку Казахстану, «БТА Банку». Його звинувачують у створенні організованого злочинного співтовариства і розкраданні понад шести мільярдів доларів. В Україні і Росії проти нього висунули схожі звинувачення через розтрати в місцевих дочірніх банках «БТА Банку». Він заперечує звинувачення на свою адресу і називає їх політично мотивованими. 53-річного Аблязова арештували на півдні Франції наприкінці липня 2013 року, за повідомленнями, за запитом на екстрадицію, що надійшов із України. Крім того, такі ж запити надійшли і з Казахстану та Росії.

– Чому Ви отримали 20 років ув’язнення? Який сигнал цим вироком дали Вам?

– Та мені цей режим стільки багато сигналів надсилає – то сім’ю викрадуть, то нападуть, то намагаються вбити. Тому, знаєте, це для мене не сигнал… Я думав, що позбавлять громадянства чи смертна кара. Я думав, що мені дадуть років 100… Тому це рішення для мене не є сигналом, і я навіть здивований його м’якістю.

– Але 20 років – термін немалий. Чи означає це, що Вам в найближчі 20 років перекрито дорогу до Казахстану?

– Ну, а якби вони дали мені п’ять років – що змінилося б? Було б те саме. Тут не залежить від терміну, який мені дав режим. Тут все залежить від режиму при владі. Будь-яка влада, яка буде триматися нинішнього курсу, намагатиметься не пустити мене до Казахстану і буде воювати зі мною.

– Чи плануєте ви повернутися до Казахстану найближчими роками?

В найближчі пару років планую повернутися до Казахстану і стати прем’єром

– Я в найближчі пару років планую повернутися до Казахстану і стати прем’єр-міністром країни.

– Тобто, Ви також будете намагатися домогтися скасування вироку?

Буду домагатися зміни режиму і домагатися, аби нинішня верхівка на чолі з Назарбаєвим пішли до в’язниці

– Ні, я не буду домагатися скасування вироку. Я буду домагатися зміни режиму і домагатися, аби нинішня верхівка на чолі з Назарбаєвим пішли до в’язниці. Бо коли я повернуся до країни, представники цього режиму будуть заарештовані.

– Скажіть, а скільки у Вас прихильників у Казахстані, за Вашими підрахунками?

Сама вже назва – «Демократичний вибір Казахстану» – вказує на те, що ми опоненти режиму

– Я вважаю, що всі ті, хто хоче змінити країну, а таких більшість. Я переконаний, що не менше 90 відсотків населення країни хочуть, аби цей режим впав. І я всіх їх вважаю своїми прихильниками. Інше питання, що вони не всі активні, але половина, я переконаний, буде активною… ось лише 20 квітня ми заявили про створення «Демократичного вибору Казахстану», ще не минуло й півтора місяця і це вже великий успіх. Звичайно, є страх, люди бояться. Бо сама вже назва – «Демократичний вибір Казахстану» – вказує на те, що ми опоненти режиму. Але тим не менше, кількість наших прихильників стрімко зростає – буквально стрімко.

– Ви віддаєте перевагу протестній формі зміни влади?

Як відбулися «оксамитові революції» в країнах Східної Європи, так само і в нас у Казахстані буде

– Так, от як відбулися «оксамитові революції» в усіх країнах Східної Європи, так само і в нас у Казахстані буде, якщо у нас буде достатня кількість прихильників. А вона буде.

– Скажіть, а чи можлива зміна влади мирним шляхом за вашої участі?

Уявіть, що вийде мільйон! Цього режиму вже не буде, вони злякаються і втечуть

– А я і веду мову лише про мирну зміну влади. Коли мільйон людей мирно вийдуть і скажуть «ні» цьому режиму, режим просто втече. Цей режим звик до тисячі людей, які виходять з протестними гаслами. А уявіть, що вийде мільйон! Цього режиму вже не буде, вони злякаються і втечуть. І не буде ніякої війни, все відбудеться мирним шляхом. Коли я веду мову про протестний шлях, то не кажу про барикади, стрілянину тощо. Це як у Південній Кореї – люди просто мирно вийшли на мітинги і цієї влади не буде.

– А де гарантія, що це буде сценарій Південної Кореї, а не, скажімо, України?

– Мирний протест чисельністю в один мільйон людей не станеться за один день. Ми будемо тренуватися і робити заміри, як це зробити. Будемо відпрацьовувати технології. Завтра це буде 10 тисяч, післязавтра – 20 тисяч, і так крок за кроком будемо нарощувати масовість.

– Тобто, це буде низка протестів?

– Звичайно, в один день мільйон ніколи не вийде.

– Якого Казахстану ви прагнете?

Наших прихильників притягує те, що ми хочемо відійти від авторитаризму, відійти від диктатури, збудувати вільне суспільство

– Наших прихильників притягує те, що ми хочемо відійти від авторитаризму, відійти від диктатури, збудувати вільне суспільство, фактично ми говоримо про цивілізацію і цінності Європи. А саме до Європи прагнуть потрапити всі люди на цій планеті. Всі хочуть до Європи – поїхати, переїхати, прибути як біженці – як завгодно. Про що це говорить? Про те, що європейські цінності є домінуючими у свідомості людей.

– Чи Ви є моральним авторитетом для молоді

– Якщо відкинути те «лушпиння», яке про мене говорить влада, і в яку ніхто не вірить, окрім запеклих її прихильників, я давно займаюсь опозиційною діяльністю, фінансував незалежні ЗМІ, опозиційне телебачення, Мабуть, небагато є людей, які готові були пожертвувати своїм бізнесом, достатком своєю родини, потрапити в казахські тюрми, пройти тортури, потрапити до в’язниці в іншій країні, вийти і не відмовитись від боротьби – я вважаю це великим моральним орієнтиром.

Для мене свого часу моральним орієнтиром був (академік Андрій) Сахаров. Я, власне, і фізиком став, бо хотів повторити шлях Сахарова – правозахисника і вченого... Я також хочу навести приклад Польщі, де тисячі людей свого часу пройшли через тюрми. І ми ніколи не отримуємо нормально країну, якщо не будемо боротися за нашу свободу.

– Ви сказали, що за два роки хочете стати прем’єром. А хто буде президентом?

Ми ліквідуємо посаду президента, відмовимось від президентської форми правління і побудуємо парламентську республіку

– Я про це вже неодноразово говорив: ми ліквідуємо посаду президента, відмовимось від президентської форми правління і побудуємо парламентську республіку.

Я хочу перемогти на парламентських виборах і сподіваюся, що парламент обере мене прем’єр-міністром. Термін роботи того уряду буде чотири роки і я спробую переконати депутатів, щоб внески поправки до Конституції і ліквідувати посаду президента. В наших країнах колишнього СРСР посада президента не потрібна.

(Над інтерв’ю працювали журналісти Казахської редакції Радіо Свобода В’ячеслав Половинко та Санат Нурбек)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG