Доступність посилання

ТОП новини

Путін не досяг своєї мети на Донбасі – Карін


Повномасштабний наступ на Донбасі Путіну нічого не дасть – Карін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:42 0:00

Повномасштабний наступ на Донбасі Путіну нічого не дасть – Карін

Гості передачі «Ваша Свобода»: Юрій Карін, військовий експерт групи «Інформаційний спротив»; Олександр Гольц, російський військовий експерт, шеф-редактор «Ежедневного журнала» (телефоном); Ігор Стокоз, заступник голови Донецької облдержадміністрації (телефоном).

Ваша Свобода | Четвертий рік війни Путіна в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Нинішнє загострення на Донбасі за динамікою нагадує події дворічної давнини. Так прокоментував в ефірі Радіо Свобода координатор групи «Інформаційний спротив» Юрій Карін інформацію про посилення обстрілів на всіх напрямках. За його словами, зараз на Донбасі перебувають близько шести тисяч кадрових російських військових і 36 тисяч «асоціальних елементів», яких Росія готова підсилювати. Однак, наголосив Карін, повномасштабного наступу зараз очікувати не варто. А російський військовий експерт Олександр Гольц вважає, що найближчим часом Москва не вдаватиметься до «різких дій», бо досягла своєї мети.

Олександр Лащенко: Пане Стокоз, яка зараз ситуація? Загострення триває?

Обстрілів було більше від 70. Застосовувалася і ствольна артилерія, танки, автоматичні гранатометні системи, системи залпового вогню
Ігор Стокоз

Ігор Стокоз: Станом сьогодні на ранок з нашої боку 11 осіб поранено і двоє загиблих. Хоча була інформація і про трьох, але поки що вона не підтверджена. Обстрілів було більше від 70. Застосовувалася і ствольна артилерія, і танки, і автоматичні гранатометні системи, системи залпового вогню. З четвертої години ранку обстрілювали Мар’їнку, яку обстрілюють практично щодня. Декілька снарядів впали біля школи. Таке враження, що відбувається загострення.

Донецька обласна військово-цивільна адміністрація вживає всіх необхідних заходів, щоб убезпечити цивільне населення і забезпечити мирне функціонування систем життєзабезпечення
Ігор Стокоз

Донецька обласна військово-цивільна адміністрація вживає всіх необхідних заходів, щоб убезпечити цивільне населення і забезпечити мирне функціонування систем життєзабезпечення в Донецькій області. Учора-позавчора відновили водопостачання в Авдіївці. Ми готові до будь-якого розвитку ситуації. Працюємо у штатному режимі.

– Сьогодні з’явилася інформація, що ніби частина цілої Донецької області може лишитися внаслідок загострення ситуації без води. Настільки все серйозно?

Ігор Стокоз: Мається на увазі Крута Балка, Південно-донбаський водогін, який забезпечує водою Мирноград, Покровськ, Добропілля, Селідове. Така можливість може бути. Але у нас є резервне забезпечення водою. Я гадаю, що ми зможемо втримати ситуацію під контролем.

– Пане Карін, що означає це загострення?

За динамікою загострення наближається до подій двохрічної давнини. Впродовж останнього тижня відбулося близько 400 обстрілів
Юрій Карін

Юрій Карін: За динамікою загострення вже наближається до подій двохрічної давнини. За нашими даними, впродовж останнього тижня відбулося близько 400 обстрілів. Більша половина – це донецький напрямок, понад 100 – маріупольський. І вчора-позавчора загострилася ситуація на луганському напрямку.

Бентежить те, що всі ці дії активно супроводжуються інформаційним вкиданням російської пропагандистської машини. Зокрема, події під Жолобком, під Донецьком коментувалися так званими «важковиками» російської пропаганди Стєшиним та Коцом, пособниками тероризму.

Перший (це «ДНР») і другий (це «ЛНР») армійські корпуси хоч і входять до територіального центру Збройних сил Російської Федерації, але це бандформування
Юрій Карін

Перший (це «ДНР») і другий (це «ЛНР») армійські корпуси хоч і входять до територіального центру Збройних сил Російської Федерації, але це бандформування, яке не в змозі виконувати бойові завдання.

Так звані «відпускнички» і підрозділи Збройних сил Російської Федерації – це 10-15%
Юрій Карін

До їх складу входять асоціальні елементи, так звані «відпускнички» і підрозділи Збройних сил Російської Федерації – це 10-15%, куди «ні трактористів, ні шахтарів» (за версією Путіна) не можна мобілізувати.

Майже 6 тисяч осіб – кадрові російські військові. Будуть перебазовуватися додаткові підрозділи Збройних сил Російської Федерації, бандформування не в змозі виконувати бойові завдання і стримувати наступ українських військ
Юрій Карін

Майже 6 тисяч осіб – це кадрові російські військові. Самих сепаратистів – близько 36 тисяч. Місяць тому була проведена інформоперація з підсилення цих корпусів до 54 тисяч. Це свідчить про те, що будуть перебазовуватися додаткові підрозділи Збройних сил Російської Федерації, оскільки ці бандформування не в змозі виконувати бойові завдання і стримувати, якщо це відбудеться, наступ українських військ. Шляхом ротації значно підсилюються бойові рубежі російсько-терористичних військ, підводяться танкові і протитанкові підрозділи.

Повномасштабний наступ нічого не дасть Путіну
Юрій Карін

Повномасштабний наступ нічого не дасть Путіну. Навіть якщо йому вдасться закріпитися в межах Луганської та Донецької областей. Для утримання додаткових територій – у нього і так з його поганеньким бюджетом не все гаразд. Загострення пов’язане з тими чи з іншими політичними подіями. Це тиск.

Путіну погрожують посилити санкції, але спустили з рук навіть захоплення Дебальцевого, обстріл Краматорська, Маріуполя, знищення маршрутки на волноваському блокпосту
Юрій Карін

Путіну все погрожують посилити санкції, але спустили з рук навіть захоплення Дебальцева під час переговорів лідерів «нормандського формату» в Мінську, обстріл Краматорська, обстріл Маріуполя, знищення маршрутки на волноваському блокпосту. Ніхто нічого тоді не посилював.

Переклад. Пане Гольц, на Вашу думку, з чим пов’язане це загострення війни на Донбасі?

Олександр Гольц (переклад): Загостренням це все можна назвати тільки умовно. Раз у два-три тижні відбуваються якісь сутички. Залежно від того, хто є їхнім ініціатором, сторони одразу ж звинувачують одна одну у підготовці повномасштабного наступу.

Найближчим часом Москва не має наміру вдаватися до різких дій
Олександр Гольц

У мене немає відчуття, що найближчим часом може відбутися повномасштабний наступ. Лінія розмежування відносно стабілізувалася. Більш-менш очевидно, що найближчим часом Москва не має наміру вдаватися до якихось різких дій.

– Яка ж тоді ціль Москви, Путіна? Чого він хоче досягнути найближчими місяцями?

Ціль – легке «замороження» конфлікту, щоб мати потужний інструмент тиску на Київ, і гарантувати, що Україна ніколи не стане членом НАТО
Олександр Гольц

Олександр Гольц: Ціль досягнута укладанням Мінських угод. І ця ціль – легке «замороження» конфлікту, постійна готовність до розв’язання нової війни, щоб мати потужний інструмент тиску на Київ, і гарантувати, що Україна ніколи не стане членом НАТО. Шансів в України вступити до НАТО немає взагалі.

Є відомі документи, які чітко говорять, що країна-кандидат у члени НАТО не повинна мати конфліктів на своїй території. Дуже важливо, щоб це зрозуміли ті, хто й ухвалював сьогоднішні рішення про проголошення вступу в НАТО пріоритетом української зовнішньої політики... Але мета – ніщо, а прагнення – все. Якщо Україна всерйоз захоче, то вона стане демократичною сучасною державою. Москва досягла своїх цілей. Зараз можна сказати, що перемагає Москва.

– Пане Карін, Москва досягла своїх цілей?

Росія своєї мети не досягла. Якби це було так, то Путін не їздив світом, як ошалілий, і не випрошував зняття санкцій
Юрій Карін

Юрій Карін: Росія своєї мети не досягла. Якби це було так, то Путін би зараз не їздив світом, як ошалілий, і не випрошував зняття санкцій. Його мета – відміна санкцій, визнання Криму, визнання «особливого статусу» ОРДЛО. Я переконаний, що в цій українсько-російській війні свого часу буде поставлено тверду крапку.

Колись Москва верещала, що «безвізу» не буде. Хай верещить, що ми й у НАТО не вступимо
Юрій Карін

Методи, якими діє Путін, – це не методи 21-го століття, це не середньовічне завоювання земель, це не маніакальне винищення народу, це те, що він проводить на Донбасі і в Сирії, знищуючи соцоб’єкти: школи, лікарні.

Шляхом міжнародного тиску, економічних санкції Путін буде змушений відмовитися від своєї дурного задуму. А щодо НАТО – колись Москва верещала, що «безвізу» не буде. Хай верещить, що ми й у НАТО не вступимо.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG