Доступність посилання

ТОП новини

Колишній директор ФБР Комі проти президента Трампа: для кого будуть наслідки


Президент США Дональд Трамп (п) і колишній директор ФБР Джеймс Комі (комбіноване фото)
Президент США Дональд Трамп (п) і колишній директор ФБР Джеймс Комі (комбіноване фото)

Вашингон – Колишній директор ФБР Джеймс Комі заявляє, що президент США Дональд Трамп збрехав, описуючи бюро як організацію зі значними проблемами. Комі також висловив впевненість у тому, що Трамп звільнив його через кримінальне розслідування, яке проводить ФБР у справі зв’язків із російськими посадовцями. Представник Трампа це спростовує і попереджає Комі про відповідальність за розголошення конфіденційних даних.

Виступаючи 8 червня перед Сенатським комітетом у справах розвідки, Джеймс Комі сказав, що йому здавалося, що розслідування, сфокусоване на взаємодії між партнерами Трампа і російськими посадовцями, «дратувало» Трампа і що через це він вирішив звільнити Комі.

«Я знаю, що мене звільнили через те, що спосіб, у який я проводив розслідування у справі Росії, певним чином на нього тиснув, дратував його певним чином», – сказав Комі.

Джеймс Комі
Джеймс Комі

Особистий адвокат Трампа Марк Касовіц відкинув ці заяви і у відповідь обвинуватив Комі у «самовільному розкритті» «привілейованого» спілкування, яке в нього відбувалося з президентом.

Приголомшливі заяви Комі на адресу Сенатського комітету – це на сьогодні остання і найбільш значуща глава у політичному сум’ятті, що захопило Білий дім і зосередило увагу Вашингтона.

Те, що почалося як низка дивних випадків співпраці між партнерами Трампа і російськими посадовцями, тепер переросло у запитання, чи Трамп намагався перешкодити розслідуванню ФБР щодо свого першого радника з національної безпеки.

Цього радника, Майкла Флінна, звільнили з посади першого радника Трампа із нацбезпеки у лютому після того, як він ввів в оману посадовців Білого дому щодо свого спілкування з російськими урядовцями, в тому числі й із послом Росії у Сполучених Штатах.

Перешкоджання правосуддю – це кримінальний злочин у законодавстві США, хоча серед експертів юриспруденції точаться дебати, чи Трамп дійсно може бути обвинуваченим.

Низка новин з подробицями взаємодії між деякими партнерами Трампа і підозрілими російськими та іншими іноземними посадовцями доповнили висновки розвідувальної спільноти США щодо того, що Москва вела кібер- і пропагандистську кампанію з метою втрутитися у минулорічні вибори.

Щонайменше два комітети Конгресу, а також ФБР, розглядають обидві проблеми. Останній орган відкрив кримінальне розслідування у липні, коли президентські перегони між Трампом і демократом Гілларі Клінтон виходили на фінішну пряму.

Комі, якого призначив попередник Трампа Барак Обама, надавав лише побіжні публічні свідчення щодо природи й масштабу розслідування ФБР. У свідченнях комітету Конгресу в березні Комі розповів про факт розслідування, однак не надав більше деталей.

За день до слухань 8 червня комітет Сенату опублікував письмові свідчення Комі, у яких він описав дещо зі своєї співпраці з Трампом. У свідченнях Комі сказав, що під час приватної вечері у Білому домі 27 січня Трамп вимагав від нього прихильності. Це було за тиждень після інавгурації.

Трамп несподівано звільнив Комі 9 травня, заявивши, що Міністерство юстиції було незадоволене його роботою.

В усних свідченнях перед Сенатом 8 червня Комі наполегливо це заперечував, додаючи надзвичайне твердження про те, що Трамп збрехав. «Адміністрація вирішила знеславити мене і, що більш важливо, ФБР, тим, що сказала, що організація у стані безладу, що нею погано керують, що працівники не впевнені у лідері. Це просто явна брехня», – сказав Комі.

Комі додав, що після зустрічі з Трампом у Білому домі у січні, він подумав, що варто занотувати деталі їхніх зустрічей, тому що «я дійсно переживав, що він може збрехати». Комі згадав, про що він тоді думав: «Я маю це записати, і я маю це записати в усіх подробицях».

Він також сказав, що передав зміст нотаток щодо своїх розмов із Трампом виданню The New York Times. Як він пояснив, це була спроба змусити призначити спеціальну раду.

«Злив друзям-журналістам»

Адвокат Трампа Касовіц припустив, що Комі будуть обвинувачувати за оприлюднення «привілейованої інформації».

«Сьогодні пан Комі визнав, що злив друзям свої нібито (імовірні) нотатки з цих привілейованих розмов, одна з яких, як він засвідчив, була засекреченою», – сказав Касовіц.

Марк Касовіц
Марк Касовіц

Сенатори запитали Комі, чи пропозиція Трампа припинити розслідування проти Флінна мала в собі перешкоджання правосуддю. Комі засумнівався з відповіддю, сказавши, що це питання варто адресувати адвокату Роберту Мюллеру, теж колишньому директору ФБР.

«Я не думаю, що я можу стверджувати, чи мої розмови з президентом були спробою перешкодити», – сказав він. «Я це сприйняв як дуже тривожну річ, що дуже хвилює».

Пізніше він сказав, що вважає, що його звільнили «щоб змінити спосіб, у який здійснюється розслідування щодо Росії». Попри гостру критику Комі, Касовіц сказав, що свідчення звільненого директора ФБР показали, що не було розслідування щодо Трампа через змову з Росією або через спроби перешкодити розслідуванню ФБР.

Трамп «ніколи, у жодній формі» не давав наказу Комі зупинити розслідування проти Флінна, сказав Касовіц.

Наступного дня після звільнення Комі, 10 травня, Трамп провів незвичайну зустріч у Білому домі з міністром закордонних справ Росії, а також із послом. Згідно із повідомленнями преси, Трамп похвалився росіянам звільненям Комі, назвавши його «справжнім безумцем» і сказавши, що звільнення зняло тиск із його адміністрації.

Звільнення Комі призвело до протестів серед конгресменів. Генеральний прокурор Джеф Сешнз, який очолює Міністерство юстиції, а отже й ФБР, раніше був змушений взяти самовідвід в усіх розслідуваннях, пов’язаних з Росією, через те, що і сам взаємодіяв з російськими посадовцями.

Перегляд, таким чином, припав би на нещодавно призначеного віце-генпрокурора Рода Розенстайна, але він також підписував 9 травня лист про звільнення Комі. Протести через це призвели до того, що він призначив Мюллера на посаду особливого адвоката для перегляду розслідування.

До кінця розслідування далеко

Трамп послідовно заперечував будь-які порушення. У промові, виголошеній перед прихильниками у Вашингтоні, майже одночасно зі слуханнями, він закликав продовжувати боротьбу: «Ми в облозі…але ми вийдемо більшими, кращими і сильнішими, ніж будь-коли, – сказав він. – Ми не відступимося від того, що є правильним… Ми знаємо, як боротися, і ніколи не здамося».

Перед тим 8 червня речниця Білого дому Сара Сандерс сказала журналістам, що Трамп «не брехун». «У Вашингтоні ми часто кажемо, що виправдовування гірші за сам злочин», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Норм Ейзен, який був юридичним консультантом президента США Барака Обами з 2009 по 2011 роки.

«І ці закиди про перешкоджання – це виправдовування, але сьогодні ми почули дуже сильно від директора Комі, що злочин був навіть гірший за виправдання. Тому що злочин, що стався, це було російське втручання, і це атака на нашу демократію; така сама атака за допомогою кібер-засобів, і пропаганди, і шпигунства, такі самі атаки, які Росія, Путін вживають проти них, з якими люди в Європі дуже добре знайомі», – сказав Ейзен.

Спікер Пол Раян, обраний республіканець найвищого рангу в Палаті представників, сказав що це було «очевидним», що Трампові не належало вимагати прихильності від Комі. «Ще далеко до кінця розслідування», – заявив журналістам голова комітету, республіканець Річард Барр після завершення слухань.

  • Зображення 16x9

    Майк Екел

    Старший кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Пишу, зокрема, про політичні та економічні події в Україні, Росії, а також про кіберзлочинність та шпигунство. Із перших вуст розповідав про війни в Чечні та Грузії, ситуацію з заручниками в Беслані 2004 року, а також про анексію Криму в 2014 році та початок війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG