Доступність посилання

ТОП новини

Британці не дали Терезі Мей мандату на «суворий брекзіт»


Британський прем'єр-міністр Тереза Мей
Британський прем'єр-міністр Тереза Мей

Попередні результати дострокових виборів у Великій Британії засвідчують втрати урядової Консервативної партії, яка залишиться найбільшою партією у парламенті, але втратила більшість і автоматичне право формувати уряд.

За 10 днів до початку переговорів з Брюсселем про умови «брекзіту» невідомо, чи буде у Лондоні на той час дієспроможний уряд.

Представники Європейського Союзу висловлюють побоювання, що британська політична ситуація загрожує затягуванням переговорів про вихід країни з ЄС, бо Лондон не матиме кабінету міністрів з міцною підтримкою у парламенті.

Станом на ранок у п’ятницю, коли були відомі результати з більшості дільниць, було зрозуміло, що прем’єр-міністр Тереза Мей не отримала переконливішого мандату від британських виборців, якого сподівалася, запропонувавши у квітні дострокові вибори.

Біржа відреагувала на політичну непевність негативно: курс британського фунта впав на 2%.

Перші підрахунки засвідчують, що Консервативна партія здобуває приблизно 42% голосів, Лейбористська – 40%, Ліберальні демократи – 7%, Партія зелених – 2%, Партія незалежності Сполученого Королівства – 2%.

Консерватори не досягають потрібної межі парламентської більшості – 326 місць, але й опозиційні лейбористи, хоч і збільшили кількість своїх депутатів, не отримали повноваження самостійно формувати уряд.

Позиція Мей послаблена, але наразі вона не подає у відставку і спробує створити урядову більшість, залучивши у парламенті представників дрібних союзницьких партій, зокрема юніоністів з Північної Ірландії.

Про готовність створити свою урядову коаліцію заявив і лідер лейбористів Джеремі Корбин, але його можливості на цьому етапі слабші, ніж у консерваторів.

Корбин, шанси якого 50 днів тому, на початку виборчої кампанії, вважали жалюгідними, пишається збільшенням своєї фракції, і закликав Мей «піти у відставку, і дати можливість створити уряд, який по справжньому репрезентував би усю країну».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG