Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні одягнути форму, начепити шеврон «Укроп» та вимагати якісь преференції дуже легко – депутат


Якби держава одразу взяла на себе вирішення проблем учасників бойових дій, у них не виникало би потреби зараз вимагати відновлення справедливості. На цьому наголосив в ефірі Радіо Свобода народний депутат із фракції «Самопоміч» Тарас Пастух, коментуючи ініціативу створення Ради ветеранів АТО з питань етики та моралі для запобігання створення псевдоАТОшних організацій, використання їх для сумнівних діянь, рейдерства й дискредитації ветеранського руху. Позафракційний депутат Богдан Матківський, який також має бойовий досвід, поділяє погляди колеги і зауважує, що органи місцевого самоврядування, депутати Верховної Ради мають частіше зустрічатися з організаціями, які представляють інтереси учасників АТО, щоб знати потреби і вирішувати їхні проблеми.

Богдан Матківський: Дійсно, під час війни в Україні деякі люди користуються тими проблемами, які є в учасників АТО. Вони використовують їхній досвід і авторитет у суспільстві як в політичних, так і в суспільних цілях, щоб задовольнити свої інтереси. У нас досить багато громадських організацій, що об’єднують учасників АТО.

Богдан Матківський
Богдан Матківський

– Як відрізнити псевдо-ветеранську організацію від справжньої?

Якби держава одразу взяла на себе вирішення усіх проблем, то не виникало б потреби зараз вимагати відновлення справедливості
Тарас Пастух

Тарас Пастух: Мушу констатувати, що, справді, є дуже багато як псевдоорганізацій, так і псевдоАТОшників. На сьогодні одягнути форму, вчепити шеврон «Укроп» і піти вимагати якісь преференції або брати участь в пікетах – дуже легко. Ця криза поглиблюється. Я впевнений, що в цьому є велика провина і держави. А саме: вона припиняє опікуватися хлопцями, які звільнились із Збройних сил чи раніше виходили з добровольчих батальйонів. Якби держава одразу взяла на себе вирішення усіх проблем, то у них не виникало б потреби зараз вимагати відновлення справедливості.

– З якими проблемами насамперед зараз зіштовхуються ветерани?

Тарас Пастух: Дуже довго хлопці не могли отримати учасника бойових дій і відповідно розраховувати на пільги. Сьогодні це питання зняте, але вони були змушені об’єднуватись заради відновлення справедливості. Ще одна проблема – отримання земельних ділянок. Я знаю багатьох хлопців, які виступали за створення громадських організацій для того, щоб вимагати відновлення цього права, про яке було заявлено. Наразі хлопці повертаються з фронту пораненими і постають інші проблеми. Зі Збройних сил вони звільнені, у військових госпіталях вони не мають права отримувати допомогу, а в цивільних лікарнях за це все потрібно платити. І очевидно вони знову об’єднують зусилля.

Тарас Пастух
Тарас Пастух
Голови адміністрацій, міські голови для того, щоб прикрити свої інтереси, починають навколо себе збирати невеликі громадські організації і намагаються їх використати
Тарас Пастух

Але є проблема з псевдоорганізаціями. Не тільки політики та політичні партії намагаються підігрівати цю історію, а й люди при владі: голови адміністрацій, міські голови. Для того, щоб прикрити свої інтереси, вони починають навколо себе збирати невеликі громадські організації і намагаються їх використати. Я вимушений сказати, що в них надзвичайно мало тих, хто дійсно брав участь у бойових діях. Можу сказати про власну бригаду, роту, в якій я проходив службу – я майже не чув, щоб хлопці вступили в якісь громадські організації або були їх активними учасниками.

Громадські організації все ж послугували тим чинником, завдяки якому ветерани почали захищати себе, свої інтереси, свої права
Богдан Матківський

Богдан Матківський: Хлопцями, які прийшли з фронту, можуть скористатися, але не завжди так є. Громадські організації все ж послугували тим чинником, завдяки якому ветерани почали захищати себе, свої інтереси, свої права на отримання земельних ділянок.

– Земельне питання певно найгостріше. Чи не використовують прикриття ветеранів для здійснення незаконних оборудок із землею?

Громадські організації дієві, коли за ними стоять люди, які відстоюють інтереси учасників АТО
Богдан Матківський

Богдан Матківський: Можу сказати про свій батальйон і про свій округ. У нас є зрозумілі громадські організації, які відстоюють саме питання надання земельних ділянок. Це Дрогобиччина, 121 округ, де я є мажоритарним депутатом. Це повноваження місцевої влади, і такі речі робляться. Хлопці об’єднуються і таки отримують спочатку земельні ділянки і в подальшому – квартири. Це і в Трускавці, і в Дрогобичі. Такі громадські організації дієві, коли за ними стоять люди, які відстоюють інтереси учасників АТО.

– Чому учасники АТО, зокрема, комбати, які під час парламентських виборів посідали чільні місця, були або першими у списках, або входили до першої п’ятірки, зараз не відіграють такої провідної, впливової ролі у свої фракціях? Їх також просто використали?

Тарас Пастух: Якщо ми говоримо про Верховну Раду, то в списки йшли не рядові хлопці, а здебільшого командири різних підрозділів. Тут я думаю, що був взаємний інтерес: інтерес політичної сили мати у своєму списку людину, яка на цей момент є достатньо яскравою у суспільстві, а для цього командира у стінах парламенту з’являлася можливість брати участь в ухваленні певних управлінських рішень, необхідних для Збройних сил чи врегулювання ситуації на сході. Є приклади місцевих рад, де ветеранів АТО також запрошували в різні списки. Я вважаю, що це добре, тому що це ті хлопці, які або самі прийшли у військкомат, або не ховалися, коли прийшла повістка. Це люди, які мають високе громадянське сумління. І такі люди потрібні у місцевих радах.

Є інша проблема, коли їм не вистачало кваліфікації самостійно приймати рішення. Через це їх інколи підводили під ті чи інші голосування на користь місцевому меру чи голові адміністрації. Але таким речам швидко вчаться.

– Збройний конфлікт на Донбасі триває, збільшується кількість учасників бойових дій. Якщо не посилиться політика держави щодо підтримки ветеранів АТО, яких наслідків можна очікувати?

Богдан Матківський: Перший закон, який був прийнятий щодо підтримки соціального статусу, якраз я був його співавтором. В ньому йшлося про підвищення виплат інвалідам, щодо загиблих та їхніх родин. Адже людина і її сім’я не могла придбати квартиру за ті кошти, що їй пропонувала держава, навіть в якомусь провінційному місті. Тому ці підходи повинні розробляти депутати, вносячи законодавчі ініціативи. Для цього потрібно йти і кожного дня працювати. І органам місцевого самоврядування, і депутатам Верховної Ради потрібно зустрічатися з громадськими організаціями учасників АТО і розмовляти про їхню проблематику.

РАНКОВИЙ ЕФІР РАДІО СВОБОДА ПОВНІСТЮ:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG