Доступність посилання

ТОП новини

«Безвіз» є прощанням із російською імперією – Порошенко під час зустрічі з Ґрібаускайте


Президент України Петро Порошенко та президент Литви Даля Ґрібаускайте. Архівне фото
Президент України Петро Порошенко та президент Литви Даля Ґрібаускайте. Архівне фото

Перших українських туристів і урядовців у рамках вступу у дію безвізового режиму прийме Литва. Туди відправиться урочистий авіарейс. Про це повідомили 9 червня під час спільного брифінгу президента України Петра Порошенка та його колега з Литви Далі Ґрібаускайте. Два президенти провели робочу зустріч у Харкові, також поспілкувалися з воїнами АТО, які, на запрошення литовських волонтерів і керівництва країни, мали можливість лікуватися та пройти реабілітацію.

Президенти України і Литви в піднесеному настрої: від 11 червня українці вже зможуть безперешкодно їздити до країн Європейського союзу, маючи біометричні паспорти.

Це остаточний вихід України з радянської і російської імперії, і остаточне повернення до родини європейської
Петро Порошенко

Для Петра Порошенка набуття «безвізу» – це вихід України з російського й радянського гніту.

«Це остаточний вихід України з радянської і російської імперії, і остаточне повернення до родини європейської», – наголосив Порошенко.

Для литовського президента Далі Ґрібаускайте українська радість – це і її особиста перемога, бо вона з дипломатами брала безпосередню участь в переговорах щодо надання «безвізу» Україні.

Після Майдану саме ви виконали дуже складні завдання, впроваджуєте складні реформи
Даля Ґрібаускайте

«Після Майдану саме ви виконали дуже складні завдання, впроваджуєте складні реформи для того, щоб мати сьогодні договір про вільну торгівлю з Європою і мати безвізовий режим. За ці останні роки ви зробили значно більше, ніж за останні 20 років. І ми знаємо, що у нас після шостої ранку першим приземлиться літак і ми хочемо першими вас привітати з «безвізом», тому що ми завжди відчували, що є вашими друзями», – зазначила Даля Ґрібаускайте.

Президент Литви передала для ЗСУ прилад для захисту бійців (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Перший літак на борту з українськими урядовцями та туристами прийматиме Вільнюс, а президент України Петро Порошенко святкуватиме «безвіз» на українсько-словацькому кордоні, що пролягає Закарпаттям. Там відбудеться офіційна церемонія вступу «безвізу» за участі Порошенка і його словацького колеги Андрія Кіски.

Окрім цього, литовський президент запевнила, що її країна з політиками та неурядовими громадськими організаціями і надалі підтримуватиме Україну в боротьбі з російським агресором та в захисті територіальної цілісності й свободи. На підтвердження своїх слів очільниця Литви передала Петрові Порошенкові для вояків, які воюють на фронті, спеціальний прилад «Перископ». Цей оптичний прилад допомагає солдатам стежити за ворогом із укриття.

Литва з перших днів російсько-української війни допомагає українській армії летальною зброєю, формою, медикаментами, лікує у своїх шпиталях бійців із найскладнішими пораненнями та реабілітує їх у своїх центрах.

Дякуючи литовській колезі, Петро Порошенко повідомив, що за цей час за ініціативи Далі Ґрібаускайте та литовських волонтерів, лікування пройшли 153 вояки. Із деякими з них вона змогла поспілкуватися під час чаювання.

Вступ до НАТО після рішучих реформ

Капітана Віталія Шевченка тяжко поранили в голову під час боїв у Трьохізбінці – це під Щастям у Луганській області. Спочатку лікувався в Україні, а згодом у спілці ветеранів АТО йому запропонували пройти реабілітацію в Литві. Боєць каже, що до них у Литві ставилися як до рідних.

«Ставилися й зустрічали як своїх, рідних. Я їм дуже вдячний, що вони нас прийняли, підлікували, відновили наші сили», – каже Віталій Шевченко.

Вступ до військового альянсу НАТО тільки після рішучих реформ у судочинстві, прокуратурі, безумовно в армії – так говорять про перспективи України литовський та український президенти. Але стратегічний намір іти в НАТО незабаром буде засвідчений у спеціальному законі, який проголошує пріоритетним вступ до міжнародного військового альянсу.

Давайте сьогодні будемо говорити не про формальну сторону подачі заявки, а про те, що Україні потрібно, щоб вона відповідала критеріям, які необхідні для членства
Петро Порошенко

«Я хочу нагадати, що це не новація, а повернення до стану, коли в 2003 році в законі про основи національної безпеки в якості головної мети було – членство в НАТО. Давайте ми сьогодні будемо говорити не про формальну сторону подачі заявки, а про те, що Україні потрібно зробити для того, щоб реформувати нашу державу, щоб вона відповідала тим критеріям, які необхідні для членства», – зауважив Петро Порошенко.

На завершення робочого візиту до Харкова, Даля Ґрібаускайте взяла участь в урочистому відкритті днів Литви в Україні.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG