Доступність посилання

ТОП новини

«Безвіз» дасть поштовх українському бізнесу – радник міністра фінансів


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Запровадження «безвізу» із Європейським союзом збільшить пасажиропотік і товарообіг в обидва боки. А це – поштовх для розвитку бізнесу та зростання економіки, сказав радник міністра фінансів Юрій Драганчук в ефірі Радіо Свобода.

– Крім вільного перетину кордонів, що ще отримують українці разом із запровадженням безвізового режиму з Європою?

– У Міністерстві фінансів ми підготували план розвитку митниці, який включає в себе 19 напрямів. Вони покликані зробити митницю непомітною для бізнесу, швидкою і зручною у користуванні, яка водночас захищатиме економічні інтереси нашої держави.

Це спрощення для бізнесу, щоб можна було менше часу витрачати на перетин кордону

У першу чергу, це спрощення для бізнесу, щоб можна було менше часу витрачати на перетин кордону. Це різні види аудитів, коли переноситься певний контроль, який у нас часто здійснюється на кордоні. Тобто якщо є чесний бізнес, білий, який давно працює в Україні і відповідає певним критеріям, то він зможе отримувати певні спрощення. Це передбачається законопроектом про запровадження в Україні інституту уповноважених економічних операторів. Він передбачає, що товар буде вільно пересуватися на територію України, а перевірка всіх документів буде здійснюватися на пізнішому етапі. Це вирішить проблеми черг на кордоні.

Це значно спростить перетин кордону для товарів, які імпортуються в Україну

Також передбачається розвиток митної інфраструктури – забезпечення різними технічними засобами пунктів пропуску, в першу чергу – це сканери, ваги, це також розробка і вдосконалення програмного забезпечення, тобто системи ризиків, які дозволять ефективно відсіювати ті групи ризикових товарів, які потрібно проводити через сканер чи оглядати. Відповідно, це значно спростить перетин кордону для товарів, які імпортуються в Україну. Тобто, це і розвиток митної інфраструктури, і підвищення зарплат митникам, і посилення відповідальності.

– Експерти зазначають, що «безвіз» насамперед стимулюватиме розвиток туристичної сфери, транспортної галузі – збільшуватиметься кількість недорогих авіарейсів, потягів, автобусних маршрутів до Європи. Чи може це позначитися загалом на економічному зростанні України?

«Безвіз» працює в два боки. Це дасть поштовх бізнесу всередині країни

– Збільшення товарообігу, пасажиропотоку – це, звісно, плюс для економіки. Це можливість заробітку для авіаперевізників, залізничних, автоперевезень. «Безвіз» працює в два боки. Україна відкривається для Європи. Сподіваємося, що кількість туристів і в Україні зросте. Європейці приїдуть сюди і витрачатимуть свої кошти в наших ресторанах, їздитимуть в нашому транспорті. І це дасть поштовх бізнесу всередині країни.

– Але водночас, за словами експертів, існує ризик зростання трудової міграції. Мовляв, під час безвізової поїздки людина може знайти роботодавця, пройти співбесіду, а потім вже оформити трудову візу.Чи є якість розрахунки, на скільки може вирости потік трудової міграції?

– На мою думку, «безвіз» значно не позначиться відпливом працездатного населення за кордон. Оскільки ми живемо в 21 столітті, будь-яка людина може пройти співбесіду і по скайпу. У будь-якому випадку, для того, щоб переїхати в Європу на роботу, треба оформлювати робочу візу чи дозвіл на тимчасове проживання. Тоді що дасть «безвіз»? Людина може на короткий строк приїхати і пройти співбесіду? Це дивно. Люди все одно шукають роботу в інтернеті. Тому ми не передбачаємо, що буде зростання відтоку працездатного населення.

ЕФІР «РАНКОВОЇ СВОБОДИ» ПОВНІСТЮ:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG