Доступність посилання

ТОП новини

Візи з Росією потрібні, бо Україна – не «прохідний двір» – Висоцький


Український і російський паспорти
Український і російський паспорти

Запровадження візового режиму з Росією – це передовсім питання національної безпеки та ментальної свободи. Про це в ефірі радіо Свобода зауважив один із ініціаторів відповідного законопроекту, депутат Верховної Ради України від «Народного фронту» Сергій Висоцький. Україна повинна захистити власний простір свободи і змусити його поважати, наголосив він. Водночас політичний оглядач із Росії Ольга Курносова вважає, що візовий режим був доречним три роки тому, нині – можна впровадити альтернативні механізми для ефективного контролю кордону. Натомість Росії, зауважила експерт, візи не вигідні, бо тоді вона не зможе влаштовувати провокації людям, які не розуміють, що їдуть в поліцейську державу.

– Чи варто змінювати режим на кордоні між Україною та Росією?

Візовий режим з Росією – це логічне рішення у нинішніх умовах, яке ухвалюється дещо запізно
Сергій Висоцький

Сергій Висоцький: Я є співавтором законопроекту, який передбачає від Верховної Ради дати доручення Кабінету міністрів та ввести візовий режим з Росією. Авжеж, нам потрібен додатковий контроль на кордоні з Російською Федерацією. Я вважаю, що візовий режим з Росією – це логічне рішення у нинішніх умовах, яке ухвалюється дещо запізно.

Сергій Висоцький
Сергій Висоцький

– А що дасть запровадження візового режиму?

Сергій Висоцький: Це аспект і безпековий, і регулювання міграційних потоків, це аспект ідеологічний, я б сказав, цивілізаційний.

Коли третій рік триває війна з Росією, а в Чернігові волонтери, які моніторять кордон, бачать групи росіян, які регулярно ходять по українських прикордонних смугах, влаштовують «пікніки» – для мене є очевидним, що це якась розвідувальна робота.

– Чи стане візовий режим завадою для реальних диверсантів чи агентів з боку українсько-білоруського кордону?

Сергій Висоцький: Це ж візовий режим для громадян Росії. Якщо російський громадянин захоче потрапити з боку білоруського, польського, молдовського кордону в Україну, йому буде потрібна віза.

За останні півроку в Україну в’їхало дуже багато російських громадян з «кавказьких республік» – Чечні, Дагестану. Знаючи характер пана Кадирова, я вважаю, що безконтрольний в’їзд деяких представників Російської Федерації може, м’яко кажучи, непокоїти. Є побоювання, що ці люди можуть бути закинуті сюди, щоб відмодерувати якісь процеси в середовищі криміналітету. Тобто безпековий аспект тут головний.

– Який сенс змінювати режим на кордоні, коли кордон залишається прозорим, а його значна частина – неконтрольованою?

Я розумію, що між Україною і Росією триває війна. І це природно, що Україна хотіла б пускати своїх друзів, і закрити кордон для ворогів
Ольга Курносова

Ольга Курносова: Питання в тому, що візи – не єдиний спосіб контролю за кордоном. І сьогодні, приміром, чоловіки з Росії спокійно в’їжджати в Україну не можуть, для цього потрібне запрошення. Приблизно теж саме буде у випадку, коли видаватимуть візи. І ми бачимо, що у світі відсутність візи – не означає безконтрольність. Я розумію, що між Україною і Росією триває війна. І за великим рахунком, це природно, що Україна хотіла б пускати своїх друзів, і закрити кордон для ворогів. Але такі способи є і без введення візи.

Ольга Курносова
Ольга Курносова

– Які це способи?

Ольга Курносова: Наприклад, багато країн європейських зараз просять зазначати акаунти в соцмережах. Україна може не пускати тих, хто веде оскаженілу шовіністичну пропаганду. Так само, як і сьогодні не впускати людей, які побували в Криму, оминаючи українське законодавство.

– Що Ви скажете тим противникам візового режиму, які кажуть, що постраждають передовсім звичайні українці, якщо Росія запровадить візовий режим дзеркально?

Цивілізаційний розрив між Україною і Росією повинен збільшуватися
Сергій Висоцький

Сергій Висоцький: Я думаю, якщо Росія запровадить візовий режим – буде непогано. Цивілізаційний розрив між Україною і Росією повинен збільшуватися для того, щоб ми стали, реально незалежними від Росії.

Україна – це простір свободи і простір західної цивілізації. Простір свободи – це привілей, за який кожна людина повинна боротися. Тому візи потрібні для того, щоб люди не вважали, що Україна – це прохідний двір. Для того, щоб вони поважали нашу країну саме як простір свободи і можливостей.

– Ви сподіваєтеся, достатньо буде голосів депутатів для підтримки Вашої ініціативи? Які політичні сили можуть її підтримати?

Сергій Висоцький: Думаю, що до голосування у парламенті не дійде, тому що можна запровадити напряму рішення Кабміну. Я думаю, що коли політичне рішення буде ухвалене, воно буде прийняте на рівні президента, Кабміну, а парламент підтримає цю ініціативу залюбки.

– Чому Росія не бажає більш жорсткого режиму перетину українсько-російського кордону? У Росії не бояться візитів «агентів хунти», «бойовиків правого сектору» та інших осіб, ким російські ЗМІ лякають росіян?

Ольга Курносова: В Росії можуть заарештувати будь-кого, кого тільки захочуть. Тому їм не треба введення віз. Приміром, журналіста Романа Сущенка заарештували без жодних підстав. І за великим рахунком, їм навіть зручна відсутність візи для того, щоб у випадку необхідності влаштовувати різноманітні провокації з людьми, які в’їжджають і не розуміють, що їдуть в поліцейську державу.

– Як би могло позначатися на перебігу воєнного збройного конфлікту на Донбасі можливе запровадження візового режиму між Україною і Росією?

Введення віз було б вчасним три роки тому, а не сьогодні. Принаймні тоді б це було цілком зрозуміло
Ольга Курносова

Ольга Курносова: Ми не розуміємо, хто і як ухвалює рішення. Багато коментаторів з лінії фронту говорять, що введення «безвізу» (між Україною та ЄС – реж.) теж достатньо спровокувало загострення конфлікту. У будь-якому випадку введення віз було б вчасним три роки тому, а не сьогодні. Принаймні тоді б це було цілком зрозуміло. А чому це робиться сьогодні, на жаль, питань набагато більше, ніж відповідей.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG