Доступність посилання

ТОП новини

Супротивники ЛГБТ пікетували відкриття «Київ-прайд 2017»


Відкриття «Київ-прайд 2017» пікетували близько 20 осіб (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Відкриття «Київ-прайд 2017» пікетували близько 20 осіб (відео)

Близько 20 супротивників руху ЛГБТ пікетували в Києві Малу оперу, де відбувалося відкриття «Київ-прайд 2017». На подію можна було потрапити, пройшовши коридор із понад 40 правоохоронців. Можливих сутичок очікують 18 червня під час «Маршу рівності».

На сходах магазину на Лук’янівському ринку в Києві зібралася група чоловіків. Спостерігають за акцією протесту проти ЛГБТ перед Малою оперою. Всередині проходить церемонія відкриття «Київ-прайд 2017» – це тиждень заходів, присвячених рівності, правам ЛГБТ і толерантності під гаслом «Країна для всіх». Протестувальники скандують «Україна не Содом» і тримають плакати з написами «Традиційна родина – здорова країна».

– А ви хто? – запитує мене один із чоловіків, що спостерігають зі сходів магазину.

– Журналістка.

– А-а-а-а, я вже боявся, що ця, лесбійка, – посміхається.

– Та може й лесбійка, ви ж не знаєте, – відповідаю.

– Ану йдіть звідси, не треба тут з нами стояти! – тон чоловіка одразу змінюється на загрозливий.

За словами одного із організаторів «Київ-прайд 2017» Зоряна Кіся, в Україні тільки 5% людей говорять, що знають особисто гея або лесбійку. Ще 5% думають, що можуть мати людину нетрадиційної сексуальної орієнтації серед знайомих. Решта українців – 90% – упевнені, що не знають нікого. Це результати дослідження Freedom House та ще однієї організації. Більше подробиць ЛГБТ-активісти обіцяють опублікувати упродовж прайд-тижня.

Зорян Кісь про відкриття «Київ прайд 2017»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Кісь переконує: в Україні особи з нетрадиційною орієнтацією бояться відкритися, щоб не втратити роботу чи зв’язки з родиною.

Минулорічний «Марш рівності». Київ, 12 червня 2016 року
Минулорічний «Марш рівності». Київ, 12 червня 2016 року

«Відомо, що буде шість чи шість з половиною тисяч поліціянтів»

«Я не хочу, щоби моїх дітей виховувала в дитячому садочку лесбійка і закладала принципи, що це нормально», – ділиться у коментарі Радіо Свобода Ольга Попович, адміністратор громадського руху «Любов проти гомосексуалізму» (ЛПГ).

У вівторок біля Малої опери зібралося трохи більше від 20 активістів, що виступають проти ЛГБТ-руху. Деякі з них роздавали брошури руху ЛПГ. У них зазначається, зокрема, що християнство вважає гомосексуальність гріхом.

Під час мітингу на адресу представників ЛГБТ звучали обвинувачення у пропаганді, психічних відхиленнях, знищенні української нації та ухилянні від армії.

Від входу до Малої опери маніфестантів відгородили близько 40 правоохоронців. Всередині подію охороняли 6 представників приватної охоронної служби.

У Facebook вже оголосили дві події «Акція проти гей-параду» та «Проти наступу на сім’ю». Їх планують провести одночасно із Маршем рівності, що відбудеться 18 червня у Києві. Речник «Правого сектору» Артем Скоропадський у коментарі Радіо Свобода зазначив, що закликає правих активістів долучатися до акцій, хоч і, за його словами, не знає їхніх організаторів.

Спробуємо заблокувати ходу. Так, відомо, що буде шість чи шість з половиною тисяч поліціянтів. Ну так що?
Артем Скоропадський

«Так, ми вийдемо на майдан Незалежності і спробуємо показати свою позицію, що ми проти того, щоб ЛГБТ-шлюби, ЛГБТ-позиція нав’язувалася українському суспільству як норма. Якщо буде можливість, то ми спробуємо заблокувати цю ходу. Так, відомо, що буде там шість чи шість з половиною тисяч поліціянтів. Ну так що з того?» – сказав він.

Минулорічний «Марш рівності». Київ, 12 червня 2016 року
Минулорічний «Марш рівності». Київ, 12 червня 2016 року

«Тут народжується Україна майбутнього»

У Малій опері близько 200 представників ЛГБТ-спільноти та активістів за рівні права скандували «Країна для всіх». Під цим гаслом цього року пройде низка заходів – лекції, дискусії та майстер-класи на тему рівності, гендеру та толерантності.

Зорян Кісь у коментарі Радіо Свобода закликав усіх опонентів руху ЛГБТ поводитись так, як маніфестанти біля опери: мирно демонструвати свої погляди. Однак він все одно очікує провокацій під час недільного маршу. Організатори розраховують на близько 5000 учасників, тоді як Нацполіція пообіцяла залучити 6000 правоохоронців. Будуть також 50 волонтерів безпеки.

«Найбільш небезпечний момент – не сам марш, а безпосередньо перед маршем, коли люди ідуть на місце збору, і після маршу, коли розходяться. Вони тоді втрачають пильність, щасливі, на емоціях, – пояснює Кісь. – У цей момент може відбутися напад на окремих учасниць і учасників. Наші опоненти називають так романтично «сафарі». Коли вони бігають по місту і шукають людей, які виглядають як учасники маршу».

На церемонії відкриття «Київ-прайд 2017» в Малій опері виступають ЛГБТ-хори та виконавці, продають тематичні сувеніри місцевих виробників і п’ють фірмовий коктейль «Прайд». У розмовах часто можна почути англійську мову, а виступи спікерів послідовно перекладають. Організатори переконані: тут народжується Україна майбутнього.

Відкритий гей і активіст Стас Бевзенко ділиться: після того, як відкрився, стосунки із близькими покращилися. Однак, за його словами, так щастить не всім – багато залежить від оточення. Щоправда, на думку Бевзенка, після легалізації одностатевих шлюбів у США в Україні також почали толерантніше ставитися до представників ЛГБТ.

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG