Доступність посилання

ТОП новини

Новий формат звільнення Донбасу має бути проміжним між АТО і війною – Бригинець


Український військовослужбовець на лінії розмежування, ілюстративне фото
Український військовослужбовець на лінії розмежування, ілюстративне фото

Україна повинна мати план «Б» розвитку ситуації на Донбасі. Вочевидь саме про це і говорив секретар РНБО Олександр Турчинов, заявляючи про новий формат захисту країни від гібридної війни з Росією, зауважив народний депутат Олександр Бригинець в ефірі Радіо Свобода. Це продемонструє ворогу готовність України до більш жорсткого сценарію у випадку невиконання домовленостей та дозволить виробити іншу тактику співпраці із міжнародними партнерами, додав він.

– На Вашу думку, коли Олександр Турчинов говорив про необхідність завершення АТО, він мав на увазі потребу оголосити воєнний стан, чи є ще якийсь третій варіант?

Є юридичні підстави говорити про таке поняття, яке існує в міжнародному законодавстві – «збройний конфлікт»

– Очевидно, йдеться про третій варіант. Є юридичні підстави говорити про таке поняття, яке існує в міжнародному законодавстві – «збройний конфлікт». У нас передбачені в законі АТО і війна, але немає в законодавстві поняття «військовий конфлікт».

Різниця між війною та військовим конфліктом полягає в тому, що останній відбувається на обмеженій території. Крім того, українське законодавство жодним чином не підлаштоване під гібридні загрози. Коли йдеться про речі, які є атрибутами не лише збройного конфлікту, а й гібридної війни, це сьогодні не дає права за законодавством застосовувати силу.

Олександр Бригинець
Олександр Бригинець

Тобто військовий стан – дуже жорстка історія, це обмеження виборчого права, роботи парламенту, місцевих рад, упровадження механізмів конфіскації майна, введення комендантського часу і так далі. Тому та форма, про яку говорив Турчинов, яку ми тільки передбачаємо, буде стосуватися якоїсь проміжної ситуації.

– Можливо, воєнний стан буде оголошений на певних територіях?

А що, Донбас воює, а Галичина – ні? Якщо в країні триває війна, то не може бути військового стану на окремих територіях

– Я в таких випадках запитую: а що, Донбас воює, а Галичина – ні? Якщо в країні триває війна, то не може бути військового стану на окремих територіях. До того ж, як можна на окупованих територіях контролювати його дотримання? І ще момент – військовий стан передбачає передачу повноважень місцевої влади воєнкомам. Як на мене, цей інститут на сьогодні в Україні є недосконалим.

Ми просто демонструємо готовність, зокрема ворогам, діяти більш жорстко в тому випадку, якщо вони не будуть дотримуватися тих правил, які були прийняті

Крім того, коли ми говоримо, що треба завершити АТО й почати іншу стадію – це може бути додатковою умовою. Тобто не будь-яке рішення, яке увалюється, обов’язково має бути реалізованим. Ми приймаємо закон про обмежену військову операцію, але вона може почати діяти, а може не почати діяти. Ми просто демонструємо готовність, зокрема ворогам, діяти рішучіше в тому випадку, якщо вони не будуть дотримуватися тих правил, які були ухвалені ними ж у рамках існуючих домовленостей. Ми показуємо, що в нас є план «А», який ми підписали, за яким ми діємо і який не реалізовується з провини наших ворогів.

З іншого боку, ми показуємо: ось у нас є план «Б», будете себе поводити таким чином, як себе поводите, ми застосуємо його.

– Якщо АТО замінити на оголошення війни, що буде з переговорами у мінському форматі, що буде з «нормандським форматом»? Чи взагалі буде можливим переговорний процес?

– Мінський і «нормандський формат» уже пройшли певний відсів, тобто сьогодні є пункти, на яких наполягає Європа, і пункти, на яких вона вже не наполягає. В умовах, які склалися сьогодні, говорити про те, що Росія виконає пункти, пов’язані з виведенням військ, а відтак з передачею кордону, а відтак з проведенням виборів на окупованих територіях, де немає українських військ, не варто.

Виникає запитання: якщо Путін намагається впливати на вибори у Франції, у США, то він не впливатиме на вибори на Донбасі? Впливатиме.

Бо виникає запитання: якщо Путін намагається впливати на вибори у Франції, у США, то він не впливатиме на вибори на Донбасі? Впливатиме. І тепер не треба пояснювати європейцям, як це вміє робити Путін, Макрон це знає зі власного досвіду. Путін зробив багато речей, щоб певні пункти в мінських домовленостях втратили актуальність, а деякі стали більш актуальними.

Я не знаю, чи є домовленості сьогодні вже з цими країнами щодо зміни формату з АТО на військовий конфлікт. Але я точно знаю, що всі закони, які ми сьогодні вносимо, робляться в європейському форматі. Я абсолютно переконаний, що ті закони, які будуть ухвалені, відповідатимуть стандартам Євросоюзу і НАТО.

– Петро Порошенко називав себе «президентом миру» і, треба розуміти, всіляко ухилявся від варіанту оголошення воєнного стану. Може виявитися, що секретар РНБО висловив неузгоджену з головою держави позицію?

– Олександр Турчинов, як секретар РНОБО, не може висловлювати якісь особисті погляди. Він може висловлювати погляди РНБО або експертного середовища. Сьогодні ситуація у військово-політичному аспекті на Донбасі різко змінилася, вона змінилася і в світовому контексті. І це і є той варіант, коли Порошенко говорить про план «А» і він публічно його відстоює. А Турчинов заявляє про план «Б» і демонструє напрямки діяльності довкола цього плану «Б».

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG