Доступність посилання

ТОП новини

«Ми є фахівці з протестів»: як українці критикують росіян


Демонстранта з прапором Росії затримує ОМОН під час антикорупційного протесту в Санкт-Петербурзі, 12 червня 2017 року
Демонстранта з прапором Росії затримує ОМОН під час антикорупційного протесту в Санкт-Петербурзі, 12 червня 2017 року

Скептичне ставлення до протестів у Росії висловили українці в соціальних мережах. Деякі політики почали порівнювати акції в Росії із подіями на Майдані в Києві. В Росії проти учасників мітингів застосували силу та заарештували більше тисячі людей. Українці, які ретельно стежили за подіями, часто висміюють ці події та роздають поради, як правильно протестувати. Політологи кажуть, що не можна порівнювати ці події між собою, і розвиток у таких акцій може бути непередбачуваним.

Днями в десятках міст Росії пройшли масові протести проти корупції. Правоохоронні органи діяли жорстко по відношенню до мітингувальників і затримали більш ніж 1,5 тисячі учасників акцій.

На багатотисячні акції вийшли переважно молоді люди, серед яких були як підлітки, так і студенти. Учасники протестів розуміли, що можуть бути заарештованими, але вийшли із плакатами на вулиці.

В російській опозиції пишаються сміливими учасниками акцій

Популярною і вже багато разів цитованою стала фраза студентки Марії Крауц, що «страшніше прожити ще 20 років в таких злиднях, ніж бути заарештованою на 15 діб». Росіянка в інтерв’ю журналістам «Настоящего времени» пояснила, що навіть якби її затримали, то прийшла б на протест знову.

«Ті люди, з якими я спілкувалась, були люди неодноразово затримувані за участь в протестах. Складається враження, що така несправедливість породжує ще більше бажання боротись за справедливість», – пояснює студентка.

Протести проти корупції були скликані російської опозицією. Ініціатор акцій Олексій Навальний був затриманий відразу при виході з дому, його засудили до 30 діб адміністративного арешту. Із зали суду Олексій Навальний розповів журналістам, що задоволений тим, як люди вийшли і відзначив сміливість людей, які виходять на вулиці навіть під загрозою затримань і арештів.

«Дуже багато людей вийшло. Ми бачили цілком вражаючі історії, коли в Саратові 6 тисяч людей вийшли, в Пензі величезний мітинг. Мітинги пройшли навіть там, де їх ніколи не було – Норильськ, наприклад, де востаннє щось було у 52-му році, коли в’язні повстали. Дуже задоволений тим, що люди вийшли, пишаюсь тим, що є частиною цього руху», – заявив Навальний.

Навальний: «Мітинги відбулися навіть там, де їх ніколи не було» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Нещадна українська критика

Українці ж іноді кепкують з російських протестів, порівнюючи їх із подіями Майдану. Зокрема, блогери обурюються фактами, коли мітингувальники спокійно здаються правоохоронцям, хоча їх не мають права затримувати, або коли люди навколо, замість того, щоб допомогти визволити людину, спостерігають або фотографують.

Блогер, який є волонтером та ветераном АТО, Мирослав Гай каже, що це не кепкування, а розчарування, бо українці все ж сподівалися, що масові акції в Росії зможуть вплинути і на політику країни-агресора щодо сусідів.

Мирослав Гай
Мирослав Гай

«Якщо їх спіткає удача, то в нас, в України, з’явиться надія, що раптом в нас припиниться війна, що раптом припиниться економічна війна – ось що нормальний українець сподівається побачити в цих протестах. І що ми бачимо? Що це не протести, а кумедні для пересічного українця дії. Уявляю собі, що ви вийшли на протест чи просто на прогулянку і раптом до вас підбігає ОМОН і починає штовхати вашу дружину за прапорець вашої країни в автозак… І я, як чоловік, буду стояти і дивитися на це? А вони стоять і дивляться», – обурюється Мирослав Гай.

Мирослав Гай вважає, що українці є більш досвідченими у здійсненні протестів і володіють унікальним досвідом. «Ми є фахівці з протестів» за багатовікову історію повстань, стверджує він.

«Вони мають випрацювати в собі звичку відбивати своїх. Будь-яка людина, яка вийшла з вами на протест – це своя. Якщо вони цього не навчаться робити, то ніякого протесту не буде, бо це означатиме, що вони не сформувалися як народ», – резюмує Гай.

Тиск з боку режиму може породити революцію – експерт

Порівняння з українською Революцією гідності недоречне, бо в Росії інша політична система, традиції, а також інші гасла і цілі протестів, вважає керівник Центру досліджень проблем Росії Національного інституту стратегічних досліджень Максим Розумний.

На його думку, вся подібність лише в тому, що це пострадянський простір і застосування владою силових методів протидії. Судячи із формування росгвардії, мілітаризації та посилення ідеологічної обробки населення, у влади Росії існує страх революції, і саме цей страх може стати стимулом для появи революційних настроїв, вважає Розумний.

Максим Розумний
Максим Розумний

«Незважаючи на те, що немає тієї масовості, немає позитивної альтернативної програми опозиції, незрозуміло взагалі, яка альтернатива пропонується владі Путіна, але фактично параноїдальний страх режиму перед кольоровою революцією змушує владу посилювати цього противника, проектувати на нього очікування революції. Це може зіграти злий жарт із режимом, коли він почне боротися з революцією і тим самим може її і породити», – наголошує експерт.

Для молодого покоління незрозумілі ті причини, які змусили багатьох росіян погодитись на«путінський режим» і підтримати його, вважає Максим Розумний. Радикалізація протестів може відбутися, якщо влада піде на «серйозне насильство».

Слід зазначити, що серед українських дописувачів є думки і на захист російських протестів від критики: «Можливо і не вдасться демонтувати режим, але намагатися варто», – зазначають вони.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG