Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС скасували роумінг. Долучать і Україну?


Брюссель – Від 15 червня громадяни ЄС, які подорожують іншими країнами співдружності, більше не платитимуть за роумінг на дзвінки, інтернет чи текстові повідомлення, відправлені або отримані мобільними телефонами. До цього символічного моменту європейці йшли понад 10 років. А чи можливе скасування платного роумінгу для українців? Нині дехто каже, що в наступних планах ЄС може бути скасування такої плати і для держав «Східного партнерства», де є й Україна.

У європейських установах нинішнє припинення стягнення плати за роумінг вважають великою перемогою для ЄС та вдалим кроком до ширших зусиль зі створення єдиного цифрового ринку в співдружності.

Втім, аби, скажімо, іспанець у Данії платив за користування мобільним як у себе вдома, Європарламенту довелося свого часу боротися з цілою армією лобістів від телекомунікаційних компаній.

Ідея зародилася ще в 2004 році. Тоді дедалі більше євродепутатів нарікали, що громадяни скаржаться: доводиться оплачувати величезні рахунки за зв’язок мобільним телефоном, коли вони виїжджають за кордон.

Перше скорочення роумінгу на 60% сталося в 2007-му. Нині, через 10 років, із повною ліквідацією оплати за закордонний зв’язок «громадянам відновили свободу рухатися й дали змогу, перетинаючи кордони, будь-де в Євросоюзі почуватися, як удома», – каже тодішній заступник голови Єврокомісії, а нині євродепутат від Люксембургу Вівіан Редінґ. Втім, Єврокомісія, з огляду на спротив, який досі існує від представників мобільного бізнесу, обіцяє наглядати за дотриманням цього правила мобільними операторами ЄС.

Європейські громадяни більше не будуть платити за роумінг, а ми, звичайно, будемо уважно стежити за дотриманням наших правил національними операторами й посиленням їх регулюючими органами
Маргарітіс Шинас

«Європейські громадяни більше не будуть платити за роумінг, а ми, звичайно, будемо уважно стежити за дотриманням наших правил національними операторами й , – запевнив речник Єврокомісії Маргарітіс Шинас. – Люди можуть на нас розраховувати: обіцянку цього правила буде дотримано».

Брюссель запевняє, що довірятиме, але й перевірятиме, чи всі держави зважають на рішення ЄС щодо скасування роумінгу.

На черзі скасування роумінгу для сусідів?

Тим часом ідею полегшити або й скасувати оплату за користування мобільним на території ЄС для громадян держав-членів «Східного партнерства» (Україна, Білорусь, Молдова, Вірменія, Азербайджан, Грузія) запропонувала євроустановам Україна. І виглядає так, що до неї європейці прислухалися, запевнив в інтерв’ю одному з українських телеканалів міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Щодо роумінгу. Зараз ми внесли це до порядку денного «Східного партнерства». На саміті в листопаді будемо про це говорити
Павло Клімкін

«Щодо роумінгу. Це, до речі, наша ідея в рамках «Східного партнерства». Зараз ми внесли це до порядку денного «Східного партнерства». На саміті в листопаді будемо про це говорити. Щодо термінів поки не можу сказати, але попередня згода Європейського союзу працювати в цьому напрямку вже є», – запевнив міністр.

Це підтвердив і голова відділу «Східного партнерства» в європейській дипломатичній службі Борис Ярошевич. Він каже, що оплата за роумінг під час подорожей Молдовою, Україною чи Грузією дуже висока: «Її ми скасували в ЄС і те саме думаємо зробити й для держав «Східного партнерства». Дипломат додає, що при тому, що співдружність має на меті для них встановити такі ж роумінгові тарифи, як і вдома, однак цей процес може бути завершений не раніше від 2020 року.

Ідея чудова, але робота складна – експерт

Втім, як стверджують експерти, від європейських мобільних операторів за тривалі роки переговорів таки вдалося досягти поступок. В разі розширення дії на країни «Східного партнерства», Єврокомісії доведеться домовлятися з телекомунікаційними компаніями кожної з шести держав-партнерів. А цей процес не обіцяє бути простим та швидким. Хоча це – справді чудова ідея, вважає експерт з Центру досліджень європейської політики Грант Костанян.

Для більшого співробітництва й інтеграції між ЄС та східними сусідами скасування роумінгу є чудовою ідеєю. Однак це складна робота, піде чимало часу».
Грант Костанян

«Для більшого співробітництва й інтеграції між ЄС та східними сусідами скасування роумінгу є чудовою ідеєю, – каже експерт. – Однак це складна робота як через внутрішні інтереси деяких із цих держав, так і з огляду на корпоративні інтереси в ЄС. Реалізація такої ініціативи у співдружності зайняла ціле десятиліття. Тож, на подібну лібералізацію між ЄС і східними сусідами теж піде чимало часу».

Втім, кажуть деякі європейські аналітики, у те, що одного дня можуть бути скасовані візи для українців, раніше теж мало вірилося. Тому якщо буде потужна політична воля і з боку ЄС, і з боку Києва, то й скасування оплати за роумінг теж одного дня зможе настати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG