Доступність посилання

ТОП новини

Плани реформувати Академію сухопутних військ у Львові можуть завдати шкоди військовій науці – експерт


Національна академія сухопутних військ у Львові щороку випускає близько двохсот молодих офіцерів
Національна академія сухопутних військ у Львові щороку випускає близько двохсот молодих офіцерів

Львів – Міністерство оборони України має намір реформувати Національну академію сухопутних військ у Львові, ліквідувавши там три військові факультети. Майбутніх артилеристів міністр Степан Полторак хоче навчати у Сумах, танкістів – у Харкові, саперів – у Кам’янці-Подільському. Львівську академію перетворять в інститут морально-психологічного забезпечення, тобто тут навчатимуть психологів, диригентів, культурологів. Такі плани Міноборони у Львові розцінили як диверсію проти України і намагання розтринькати бюджетні гроші. Сьогодні на засіданні уряду мали б розглядати питання реформування академії, але народні депутати не допустили внесення цього питання у порядок денний. Хоча, це можуть зробити із голосу.

Близько трьохсот випускників Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного удостоєні державних нагород за героїзм під час бойових дій на Донбасі. Восьмеро, троє з них вже посмертно, Герої України. Історія кожного українського офіцера – особлива. Імена понад сорока загиблих молодих офіцерів викарбувані на плитах «Алеї слави» навчального закладу.

Майбутніх артилеристів, танкістів, інженерів навчають і ті, хто пройшов війну на Донбасі. Серед працівників і Герой України Руслан Філіпсонов, який переніс понад півсотню операцій і вижив.

Щороку львівська академія випускає близько двохсот молодих лейтенантів, які захищають державу на Донбасі. Кількість охочих молодих людей, які бажають навчатись у Львові, з 2014 року, відколи почалась АТО, виросла у рази.

Реакція у Львові – негативна

Рішення травневої колегії Міністерства оборони про те, щоб перенести зі Львова військові факультети, сприйняли негативно як представники місцевої влади, так і громадські активісти, і військовослужбовці. Львівська облрада відреагувала зверненням на адресу керівників держави, в якому депутати просять не руйнувати академію і не переносити військову підготовку курсантів в інші міста. Бо це, на їхню думку, зруйнує академію.

«Важливим чинником підготовки майбутніх офіцерів є їхня участь у багатонаціональних навчаннях на Яворівському полігоні за стандартами НАТО. Кількість і якість подібних заходів є найбільшою в державі. Безсумнівно, що це є не тільки суто військовим аспектом, але й сприяє зміцненню обороноздатності держави та підвищенню іміджу України на міжнародній арені. Ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що в час продовження українсько-російської війни переведення навіть певної частини підготовки офіцерського корпусу зі Львова до інших військових навчальних закладів є недопустимим», мовиться у депутатському зверненні.

Олег Синютка
Олег Синютка

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка пообіцяв «відстоювати підготовку якнайбільшої кількості курсантів в академії». Але чи розмовлятиме на цю тему з президентом, як це у 2007 році зробив один із його попередників, нині покійний Петро Олійник.

Будемо апелювати і висловлювати свою позицію
Олег Синютка

«Після того, як ми отримаємо більш детальну інформацію про реорганізацію, будемо апелювати і висловлювати свою позицію, яка відстоюватиме інтереси області, але враховуватиме загальнодержавний контекст формування оборони України», – каже Радіо Свобода Олег Синютка.

За академію воюють не вперше

Львівській Академії сухопутних військ підпорядкований Міжнародний центр миротворчості та безпеки, тобто Яворівський полігон. Тут натівські офіцери проводять вишкіл українських військовослужбовців, навчаються строковики і контрактники. Це один із найбільших полігонів в Європі, площею понад 30 гектарів.

На ньому проходив вишкіл і випускник академії сухопутних військ 1987 року Даулет Бейсембаєв. Нині він волонтер і переконаний, що неприпустимо переносити військові факультети академії зі Львова у Харків та Суми, які розташовані неподалік від російського кордону, країни-агресора, наголосив співрозмовник.

Не можна, щоб курсанти вчились недалеко від кордону країни-агресора
Даулет Бейсембаєв

«Не можна, щоб курсанти вчились недалеко від кордону країни-агресора. У жодному разі це не можна робити. Якщо перенесуть, то це буде «стройбат», там немає належної бази, казарм, навчальних класів, обладнання. Створювати по-новому те, що є на Яворівському полігоні, в самій академії, Старичах, де вкладені шалені гроші на відновлення. Це не по державному розкидати, розсипати, я цього не розумію», – говорить Даулет Бейсембаєв.

Це не вперше Міноборони намагається скоротити Академію сухопутних військ у Львові. За прем’єрства Віктора Януковича у 2007 році було ухвалено постанову №1104 щоби перевести на навчання в Одесу частину курсантського складу. Хоча Одеський інституту сухопутних військ не мав відповідної бази. Але тоді президент Віктор Ющенко зупинив постанову Кабміну своїм указом, послухавши аргументи очільника Львівщини Петра Олійника. Не вдалося Віктору Януковичу і тодішнім міністрам оборони – Дмитрові Саламатіну і Павлові Лєбєдєву – цілком знищити академію у Львові, намагаючись її перевести в Одесу і Харків, реалізуючи план руйнування Збройних сил України. Та все ж у2013 році таки перевели в Одесу десантників, розвідників, артилеристів. Однак за роки АТО Яворівський полігон став основним центром підготовки військових, а академія навчає понад 800 курсантів. Сухопутна академія у Львові нині – це база обороноздатності України, наголошують львів’яни.

Переслідують і бізнес-інтереси?

Волонтер Софія Федина плани міністра Степана Полторака і його команди реформувати львівську Академію сухопутних військ називає зрадою української держави. Волонтер переконана, що за намірами реформування військової освіти приховується кілька інтересів. Зокрема, каже, що давно приваблює територія біля академії, яку хотіли б забудувати новобудовами, а Яворівський полігон давно цікавить тим, що там проводять навчання на гроші США, виділяються бюджеті кошти і хочуть просто ці ресурси відібрати. Яворівський полігон хочуть передати від керування командування сухопутних військ.

Розумію, що потрібно посилювати військову підготовку в різних місцях, але для чого знищувати у Львові?
Софія Федина

«Це є свідома державна зрада з боку Міністерства оборони, послаблення обороноздатності української держави перевести зі Львова факультети. Це «дебілізм», даруйте, розташовувати навчання танкових військ за 24 кілометри від лінії розмежування. Розумію, що потрібно посилювати військову підготовку в різних місцях, але для чого знищувати у Львові? Там можна проводити вишкільний курс. Якщо зараз роздрібнять академію, кажуть військові з зони АТО з якими спілкуюсь, то провалюється злагодження військ. Адже курсанти, будучи на полігоні, вчаться взаємодії поміж собою. Якщо це все перенести, то все зруйнується. Лише погіршиться підготовка. А ще це мільярди доларів, щоб зробити інфраструктуру в трьох містах. У нас, що все армія має? Я за цей місяць купила п’ять генераторів, колеса, звертаються снайпери за зброєю. Витрачати гроші на те, що комусь в голову стрелило? Якщо міністр Полторак це підтримає, то має йти у відставку», – вважає Софія Федина.

У Львові побоюються, що реформувавши Академію сухопутних військ, можуть знищити і Яворівський полігон, бо його можуть поділити між собою різні відомства. Тим часом, в одному з коментарів міністр Степан Полторак назвав помилкою те, що було скорочено танковий інститут у Харкові. Тому він і ухвалив рішення створити на базі факультету у Харкові інститут для підготовки офіцерів танкових підрозділів і військових частин.

За цим ховаються ще й інтереси окремих людей, фінансовий інтерес має місце у цьому питанні
Олександр Антонюк

«Я бачу диверсійні дії з боку міністра оборони і міністерства загалом. Крім того, що курсанти, отримуючи базові знання, вони ще отримують знання із взаємодії з іншими військами, що відповідає стандартам НАТО. А Верховна Рада з цим курсом визначилась і дії Полторака навіть у цьому суперечать. І ще, з точки зору безпеки, Суми і Харків розташовані близько до Росії, це прикордонна зона, і відкривати там стратегічні заклади – це просто небезпечно. Звісно, що за цим ховаються ще й інтереси окремих людей, фінансовий інтерес має місце у цьому питанні», – зауважив експерт Олександр Антонюк.

Перенесення кафедр завдасть шкоди

Найважливіше у військовій освіті, наголошує військовий оглядач Юрій Бутусов, не база чи розташування міст, а фахівці військової справи, професійні люди. Знищивши десять років тому Харківський і Сумський військові навчальні заклади, держава втратила якісні кадри. Відтак, перенесення військових кафедр зі Львова у Суми та Харків, знову послабить науку, каже оглядач.

Юрій Бутусов
Юрій Бутусов
Не треба переносити кафедри в інші міста, а створювати нові, додаткові навчальні заклади
Юрій Бутусов

«Буде проблема, бо танкісти і артилеристи – це загальновійськові спеціальностіі, насправді є сенс готувати їх для сухопутних військ в одному великому центрі. Що робити зараз? Якщо у держави є достатньо коштів, то для цього не треба переносити кафедри в інші міста, а створювати нові, додаткові навчальні заклади, а не перевозити їх. Це дурниця, яка завдасть багато шкоди. Ідеальним варіантом було б фахових людей, які є у Сумах і готові переїхати у Львів, запросити туди. Забезпечити житлом і таким чином покращити якісь підготовки артилеристів. Якщо є гроші, то на базі кадетського училища можна створити інститут, але додатково, а не як заміну львівського. Бо нічого з того доброго не вийде», – наголосив Юрій Бутусов.

На сьогодні тема науки найбільш слабка в українському війську, вважає екс-міністр оборони Юрій Єхануров. Саме за його керування міністерством, було виведено сухопутний інститут із підпорядкування «Львівської політехніки» в окремий навчальний заклад. За словами Юрія Єханурова, треба збільшувати число військових освітніх установ, але перенесення військових кафедр є недоцільним.

Юрій Єхануров
Юрій Єхануров
Академія у Львові стала серйозним навчальним закладом, там працює 400 викладачів, академія має солідну базу
Юрій Єхануров

«Зараз освіта розглядається міністерством з точки зору того, що було. Кількість навчальних закладів треба збільшувати, але дивляться на це поверхнево. Звернули зараз увагу на військову освіту, і це добре. Але РНБО поки ще мовчить, а хотілося б, щоб там подивились на це стратегічно. Академія у Львові стала серйозним навчальним закладом, там працює 400 викладачів, академія має солідну базу. Але, з точки зору стратегії, зараз йде перегляд танкових підрозділів у сучасній війні, йде перегляд мислення. З точки зору військової науки, промисловості, полігонів, то Харків достатньо привабливий. Там є біль-менш нормальна база. Цей підрозділ треба створювати у Харкові. Але щодо факультету ракетних, артилерійських військ у Сумах, то тут треба дуже уважно придивитись і подумати», – каже Юрій Єхануров.

Група народних депутатів не допустила внесення питання про реформування військової академії у Львові у порядок денний засідання урядового комітету. Емоційною була розмова парламентарів і першого заступника міністра оборони Івана Руснака. Народні депутати обіцяють ухвалити спільну заяву «про недопущення знищення Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного» у Львові. Більше того, нардепи наголосили, що за намаганнями перенести військові факультети є бізнес-інтереси одного з керівників міністерства оборони і вони вимагатимуть звільнення посадовця.

Останнє слово у питанні реформування військової освіти, зокрема Національної академії сухопутних військ, за верховним головнокомандувачем ЗСУ Петром Порошенком.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG