Доступність посилання

ТОП новини

Рецепт успіху харківського чиновника Чумакова


Павло Новик, «Харківський антикорупційний центр»

Ірина Рибакова, Transparency International Україна

Як зробити свій бізнес успішним? Відповіді на це питання присвячені тонни літератури, багаторічні курси лекцій у провідних університетах світу. Рецепт справжнього успіху доступний не кожному. Але, схоже, харківський чиновник Володимир Чумаков не з чуток знає, як ловити удачу за хвіст, вміти заробляти, а головне ­– витрачати мільйони! Історія цього обранця долі вражає. Розглянемо складові успіху

Зиґзаґ удачі

Історія карколомної вдачі пана Чумакова розпочалася з товариства з обмеженою відповідальністю з ремонту автомобільних доріг «Паркінг+». Із 2007 року він був його директором та засновником. Чи знав він, що стане батьком-засновником компанії, яка за перші ж 8 років отримає з бюджету мільярд гривень і будуватиме й ремонтуватиме всі основні шляхи в рідному місті? Це невідомо. Утім, відчуття успіху в Чумакова, вочевидь, у крові. Бо навесні 2010 року наш герой здійснив «хід конем» і прийняв украй вдале для кар’єри рішення – очолив Департамент будівництва та шляхового господарства Харківської міськради.

Саме з цього періоду за дивним збігом обставин розпочинається золота ера для підприємства «Паркінг+». Воно отримує всі найважливіші замовлення на будівництво та ремонт автошляхів. За даними протоколів розкриття закупівель, розміщених на z.texty.org.ua, з 2010 року компанії замовили з бюджету міста послуг на суму 1,68 мільярда гривень за 131 угодою.

Оберти нарощуються щороку. «Згідно з даними аналітичного порталу, з моменту запровадження системи Prozorro, тобто з липня 2016 року, ТОВ «Паркінг+» уклав договорів щодо закупівель на суму 50 мільйонів гривень. Цей учасник є постачальником лише у Харківській області. При чому замовник зазвичай один і той самий – Харківська міськрада. «Договори учасник отримував лише через переговорні процедури та напряму, в разі суми нижче порогів. Наразі він брав участь ще в одному тендері, однак поки без результату. Тобто замовник сам знаходив, з ким підписувати договір і розміщував звіт про це у Prozorro, оскільки має робити це відповідно до закону», – коментує результати пошуку експерт із закупівель Transparency International Україна Михайло Невдаха.

(Натисніть на зображення, щоб збільшити його. Відкриється у новому вікні)
(Натисніть на зображення, щоб збільшити його. Відкриється у новому вікні)

Надійні друзі

Які ж вищі сили допомагають підприємству бути таким успішним і отримувати без конкурсу всі важливі замовлення? Можливо, допомагає енергетика колишнього співзасновника Чумакова? Чи департамент шляхобудівництва має із «Паркінг+» більш стійкі зв’язки?

Подивимося. Керівником і підписантом «Паркінг+» з квітня 2010 року є В’ячеслав Блінкін. Тоді ж підприємство перереєстрували на Галину Давидову. Вона також була співзасновницею обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Триумф», який безкоштовно одержав у власність земельну ділянку площею 1,68 га на провулку Тульському у харківському парку біля резиденції народного депутата від «Опозиційного блоку» Михайла Добкіна. Окрім того, Галина Давидова є співвласником ТОВ «Франко» разом із Віталієм Печурою – людиною з близького оточення харківського міського голови Геннадія Кернеса. Як бачимо, успішним людям слід мати надійні тили й впливових друзів, які завжди підставлять плече.

Але на цьому перелік впливових товаришів Чумакова не завершується. До недавнього часу кінцевим бенефіціарним власником «Паркінг+» була громадянка Швейцарії Альбіна Бьоклі-Карданова, менеджер російських братів-бізнесменів Бориса і Михайла Зінгаревичів.

Нині ж «Паркінг+» записаний на гонконгський офшор. 83,94% харківського ТОВ «Паркінг+» тепер належить гонконгському офшору Dragon Investment Development Limited. Кінцевим бенефіціарним власником цього гонконгського офшору є громадянин Малайзії Тан Джин Лі, який, як і Альбіна, мешкає у Швейцарії. Ми не знаємо, чим відомий цей малазієць. Утім, віримо, що він вартий довіри, буде всіляко сприяти розвитку такого потужного підприємства і працюватиме на користь України.

Економії – ні!

Ще одне правило життя, яким керується Володимир Чумаков: не шкодуй грошей, якщо справа стосується фірми, що дала тобі путівку в успішне життя. Особливо, якщо йдеться про бюджетні гроші. З легкої руки керівника Департаменту будівництва, «Паркінг+» має змогу ладнати дороги подекуди вдвічі дорожче, ніж це коштує в середньому по країні.

Наприклад, у травні минулого року «Паркінг+» отримав 20,48 мільйона гривень на капітальний ремонт доріг на п’яти вулицях. Вартість капремонту 1 кв. м. проїжджої частини склала від 560 до 1250 гривень, що вдвічі вище за середньоукраїнські розцінки в цей період.

У червні 2016 підприємство отримало 80,98 мільйона гривень на реконструкцію частини Московського проспекту. Тоді 1 км обійшовся бюджету міста у 43,07 мільйона гривень. А у серпні «Паркінг+» отримав 89,67 мільйона гривень вже на реконструкцію іншої ділянки того ж проспекту. Тільки тепер вартість 1 кілометра подорожчала вдвічі і коштувала майже 90 мільйонів.

Чи відповідає якість харківських доріг високій вартості їхнього ремонту? Без сумніву! Адже деякі дороги у Харкові ремонтують по два рази на рік. Принаймні, за документами. Так, наприклад, завдяки системі ProZorro стало відомо, що Департамент будівництва та шляхового господарства Харківської міськради у жовтні 2016 року уклав договір на ремонт вулиці Університетської вартістю в 1,04 мільйона гривень. Але цю ж ділянку вулиці в Харкові вже ремонтували навесні, про що чиновники звітували у пресі. Обидва замовлення виконало комунальне підприємство «Шляхрембуд». Така ж ситуація відбулася із Сергіївським майданом, який у 2016 році було відремонтовано двічі. Не встигли доремонтувати майдан в перший раз, на його ремонт одразу ж було укладено договір із уже відомим нам товариством «Паркінг+» на суму 1,29 мільйона гривень.

Із такою завзятістю до ремонтування доріг Харків просто зобов’язаний бути найкращим містом для автомобілістів, чи не так?

Достойне життя

Незважаючи на значний внесок Чумакова у розвиток міста, його зарплатня є досить скромною. У минулому році вона склала всього 98 447 гривень, тобто отримував трохи більше від 8 тисяч гривень на місяць.

У 2015 році зарплатня і дохід Володимира Чумакова був ще меншим – 55,7 тисячі гривень на рік, тобто 4,6 тисячі гривень на місяць. А у 2014 році зарплатня Чумакова склала 48,85 тисячі гривень, тобто лише 4 тисячі гривень на місяць.

Основна частина матеріального тягаря сім’ї лягла на тендітні плечі дружини Володимира Чумакова – Ольги. Щоб хоч якось підтримувати сім’ю на плаву, їй доводиться активно займатися підприємницькою діяльністю. І дуже успішно. Наприклад, у минулому році вона заробила аж 1 мільйон 187 тисяч гривень! Позаминулого – 1 мільйон 554 тисяч гривень, а у 2014-му – 974 тисяч гривень.

От що означає бути хорошим менеджером!

Шляхобудівник обирає позашляховик

Заробляти багато грошей – мало. Їх потрібно ще й вміти витрачати.

Так, сімейство Чумакових не приховує свою любов до розкішних авто.

Примітно, що головний шляхобудівник Харківщини чомусь полюбляє позашляховики. Невже якість доріг цього вимагає? У липні 2016 року пан Чумаков придбав автомобіль класу люкс за 2,37 мільйона гривень. Чиновник уподобав Mercedes-Benz GLS 350 D 4 Matic. Це новинка від Мерседесу 2016 модельного року, новий позашляховик Mercedes-Benz GLS-класу. В автосалонах України ця модель з’явилася в квітні минулого року. У червні того ж року Чумаков також придбав квадроцикл JCB Workmax 800 D 2014 року випуску. На нього витратив 257,5 тисячі гривень.

Дружина Чумакова Ольга у квітні придбала Porsche Cayenne 2016 року випуску за 2,52 мільйона гривень. Таким чином, на засоби пересування у 2016 році сім’я витратила близько 5 мільйонів гривень. Ці кошти значно перевищують спільний дохід за рік. Мабуть, на покупки відкладали гроші багато років. Та ще й довелося продавати стару машину, за яку подружжя у 2016 році виручило 1,68 мільйонагривень.

Вирішенням житлового питання в сім’ї також повністю займається Ольга. На жінку записана квартира у Харкові площею 104,3 квадратних метри, житловий будинок площею 240 квадратних метрів у котеджному селищі Бистре Харківського району і 0,3 га землі у цьому ж селищі.

Володимир не має у власності об’єктів нерухомості, але володіє колекцією з 5 коштовних годинників, серед яких Perelet Double Rotor, Ulysse Nardin Maxi Marine Diver Chronometer, Ulysse Nardin Classico Luna, Hublot Classic Fusion та Zenith Pilot Extra Special.

Ольга Чумакова має у власності годинник Breguet Reine de Naples, 2 комплекти ювелірних виробів та 2 довгі шуби із натурального хутра коричневого та синього кольору.

Тепер, коли в Україні запровадили е-декларування, кожен може дізнатися на прикладі сім’ї Чумакових, як важкий труд, талант і вдалі бізнес-рішення можуть стати запорукою добробуту.

На сьогодні найпрогресивнішим напрямком роботи західноєвропейських відділень антикорупційного руху Transparency International є протидія конфлікту інтересів у політиці та співпраця влади і бізнесу на відкритих зрозумілих засадах. Наприклад, європейські депутати різних рівнів настільки остерігаються звинувачень у конфлікті інтересів, що навіть уникають брати участь у голосуваннях, які якимось чином можуть бути по’вязані з їхнім колишнім бізнесом. Члени сімей чиновників прагнуть позбутися бізнесу, якщо стосунок до нього може потенційно зашкодити репутації їхніх родичів при владі.

Як бачимо, в Україні посадовці зовсім не бояться публічних звинувачень у потенційному конфлікті інтересів. Навпаки, незважаючи на низку публікацій на цю тему в медіа, намагаються ще більше збагатити по’вязані із ними підприємства через бюджет міста. Та ще й не гребують витрачати величезні суми на вкрай дорогі придбання, що в 5 разів перевищують річний дохід сім’ї.

Transparency International Україна разом із Харківським антикорупційним центром продовжують пильно слідкувати за діяльністю окремих чиновників, інформувати про їхню діяльність, потенційний конфлікт інтересів та висвітлювати невідповідності між заробітною платою та витратами. Сподіваємося, що невдовзі українські посадовці будуть більше опікуватися питаннями власної репутації й тим, як вони виглядають в очах суспільства. А це, в свою чергу, допоможе протидіяти корупції у владі.

Автори публікації спробували отримати коментар Володимира Чумакова щодо висвітлених у матеріалі проблемних питань.

Особистий номер посадовця не відповідає. Поставити Володимиру Чумакову питання особисто на брифінгу чи прес-конференції також практично неможливо, адже чиновник не дає брифінги з 2012 року, журналістів уникає. Усі його публічні повідомлення стосуються лише вулиць Харкова, де буде проводитися ремонт дороги. У приймальній Чумакова порадили звернутися до відділу зв’язків зі ЗМІ Харківської міської ради.

Transparency International Україна надіслала інформаційний запит (№1458 від 16 червня) до Харківської міськради і попередила про нього голову Департаменту з питань інформації і зав’язків із громадськістю Юрія Сидоренка. Перше питання у ньому стосується принципів відбору постачальника для ремонту доріг, за якими ключові замовлення Харківська міськрада віддає товариству «Паркінг+». Друге питання полягає у невідповідності витрат сім’ї Чумакова річному доходу згідно електронної декларації за 2016 рік. 19 червня організація отримала повідомлення, у якому йшлося, що запит буде розглядатися в рамках закону «Про звернення громадян». Згідно з ним, як відомо, інформація надається протягом 30 робочих днів. Тож, чекаємо.

Павло Новик, «Харківський антикорупційний центр»

Ірина Рибакова, Transparency International Україна

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG