Доступність посилання

ТОП новини

Масштабні кібератаки. Живий блог

Низка українських банків, ЗМІ, державних підприємств, приватних компаній стали об’єктами потужної хакерської атаки у вівторок, 27 червня. Крім України, комп’ютерний вірус «Петя» добрався до Іспанії, Індії, Данії, Великої Британії, Франції, а також Росії. За інформацією видання, Британський національний центр з кібербезпеки оцінює інцидент як «глобальний» і «пильно стежить за ситуацією. Про це пишуть британські видання ВВС та The Independent. Останнє подає, що «Петя» вражав комп'ютери і у минулому році. Про атаку заявляє й компанія Merck із Америки –  місто Кенілворт, штат Нью-Джерсі.  Радіо Свобода слідкувало за ситуацією у «Живому блозі».

Речник Нацполіції Ярослав Тракало повідомив, що за фактом кібератаки відкрито кримінальне провадження за статтею «несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів) і комп'ютерних мереж», передає Інтерфакс.

СБУ слідом за Департаментом кіберполіції опублікувала поради, як уберегтися від вірусу, а в соцмережах обвинувачують службу у тому, що проґавили цей напад. Радіо Свобода завершує живий блог і закликає дотримуватися правил безпеки у мережі.

Не працює жодна сервісна система Львівської міської ради - близько 15:00 сьогодні ІТ-фахівці установи виявили 5 заражених вірусом «Реtya.А» комп'ютерів у ЦНАПі. Після цього зупинили роботу всіх внутрішніх систем і всіх мереж міської ради.

«Нова пошта» відновила роботу відділень, Особистого кабінету, сайту компанії та системи API, працюватиме і доставка.

У Департаменті кіберполіції повідомляють, що станом на 18:30 до call-центру надійшло близько 200 заяв про враження комп'ютерних систем державних та приватних організацій, а також пересічних користувачів комп'ютерних мереж. Повідомлення продовжують надходити.

ВВС повідомляє, що хостингова фірма з Південної Кореї заплатила 1 мільйон доларів хакерам, щоб повернути свої дані 20 червня. За інформацією видання, поки що на рахунку зловмисників, що запустили Petya, 1,5 біткоіни – у доларовому еквіваленті це становить 3500.

Що робити, якщо комп'ютер раптово перезавантажився і показав повідомлення, схоже на вірусне? «Затиснути кнопку включення на 4-5 секунд поки комп'ютер не виключиться, цим ви зупините шифрування і не всі дані буде втрачено», – пише ІТ-спеціаліст Володимир Фльонц. Він, щоправда, визнає: сам не встиг – «все зашифровано». Коментатори у цій публікації пишуть, щоправда, що цей спосіб допомагає вберегтися від попередньої версії вірусу.

Урядовий портал повідомляє, що жодне із майже 150 стратегічних для економіки країни підприємств, тому числі АЕС та підприємства, пов'язані із безпекою держави, не постраждало.

Радіаційний моніторинг промислового майданчика на ЧАЕС проводять у ручному режимі через тимчасове відключення системи Windows внаслідок кібератаки.

Про це повідомляє сайт Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що урядовий портал щойно відновив роботу.

Кіберполіція радить встановити патчі з офіційного ресурсу компанії «Microsoft» (посилання на них у пості на Facebook).

Український інтернет-журнал ain.ua, присвячений ІТ-бізнесу, опитав експертів щодо вірусу. На їхню думку, зараження могло відбутися кілька місяців тому, а активація відбулася за зовнішньою командою.

У компанії ISSP, що займається кібербезпекою, вважають, що атаку розпочали приблизно в березні-квітні 2017 року - тоді зловмисники вивчали інфраструктуру, перехоплювали паролі та адміністративно-технологічні облікові записи.

Голова громадської організації «Електронна демократія» Володимир Фльонц пише, що переказувати кошти на рахунки хакерів не варто, адже досі не відомо про випадки успішного відновлення файлів.

Про атаку заявляє й компанія Merck із Америки – місто Кенілворт, штат Нью-Джерсі. «Ми підтверджуємо, що комп’ютерна мережа нашої компанії зазнала атаки сьогодні в рамках глобального зламу», – пишуть у Twitter фірми.

Про атаку повідомляють і в Державній фіскальній службі. Через це з 18:00 призупинили приймання електронних документів (звітності, податкових накладних та інших). У пунктах пропуску на державному кордоні заблокували роботу відділень банків.

У ДФС зазначають: всі електронні документи, що надійшли до ДФС до18:00, будуть оброблені днем прийняття. В окремих випадках може спостерігатися незначне зниження швидкості опрацювання інформації .

Юлія Тимошенко долучилася до «вірусної дискусії».

ВВС повідомляє, що постраждали «десятки підприємств». Зокрема це і компані із Франції St Gobain, що займається будівельними матеріалами. Також видання уточнює, що в іспанії постраждав міжнародний харчовий гігант Mondelez та юридична фірма DLA Piper. У Великій Британій про атаку повідомила рекламна агенція WPP.

Крім України, комп’ютерний вірус «Петя» добрався до Іспанії, Індії, Данії та Великої Британії, а також Росії. Про це пише The Independent. За інформацією видання, Британський національний центр з кібербезпеки оцінює інцидент як «глобальний» і «пильно стежить за ситуацією.

The Independent також подає, що «Петя» вражав комп'ютери і у минулому році.

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов заявляє, що, за попередніми оцінками, до кібернападу може бути причетна Росія.

Українським військовим радять відключити від інтернету всі комп'ютери на кілька днів. Про це повідомляє волонтер Юрій Мисягін.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG