Доступність посилання

ТОП новини

Масштабні кібератаки. Живий блог

Низка українських банків, ЗМІ, державних підприємств, приватних компаній стали об’єктами потужної хакерської атаки у вівторок, 27 червня. Крім України, комп’ютерний вірус «Петя» добрався до Іспанії, Індії, Данії, Великої Британії, Франції, а також Росії. За інформацією видання, Британський національний центр з кібербезпеки оцінює інцидент як «глобальний» і «пильно стежить за ситуацією. Про це пишуть британські видання ВВС та The Independent. Останнє подає, що «Петя» вражав комп'ютери і у минулому році. Про атаку заявляє й компанія Merck із Америки –  місто Кенілворт, штат Нью-Джерсі.  Радіо Свобода слідкувало за ситуацією у «Живому блозі».

Віце прем'єр-міністр України Павло Розенко повідомив у Facebook про проблеми на всіх комп'ютерах Кабінету міністрів.

Що відомо про компанії та установи, які вже постраждали від кібератак.

Зараження відбувається через фішингове повідомлення (файл Петя.apx) або оновлення програми M.E.doc. Про це пише у Facebook експерт із кібербезпеки. Він додає, що вірус поширюється локальною мережею через DoblePulsar та EternalBlue, аналогічно з методами вірусу #WannaCry, який вразив багато комп'ютерів по всьому світу у травні.

Одна із порад - відімкнути комп'ютери від мережі, доки не стало ясно, як уникнути та рятуватися від вірусу.

Засновник першого біткоін-агентства в Україні Михайло Чобанян пише, що готовий взяти на себе викуп за критичні державні компанії та установи, які постраждали від вірусу.

Він також заявляє, що створює оперативний штаб для вирішення ситуації та запрошує експертів долучатися.

Речник Нацполіції Ярослав Тракало пише, що під атаку потрапив один із мобільних операторів. Усього Департамент кіберполіції отримав 22 повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів.

«Після отримання звернень на місце виїжджають спеціалісти Департаменту кіберполіції та інших профільних служб, які працюють над протидією розповсюдження вірусу, а також ліквідацією його наслідків», - повідомляє Тракало.

Укрзалізниця працює. У цьому переконує керівник компанії Войцех Балчун.

«Приватбанк» під атаку не потрапив, однак клієнти можуть мати труднощі у використанні онлайн-сервісу «Приват 24». Про це повідомляє керівник регіональних прес-офісів банку Інна Музичук.

За її словами, моніторинг безпеки не зафіксував нових загроз упродовж останньої доби, однак атаки на телеком-компанії та Ощадбанк можуть вплинути на роботу «Приват 24» або сплату карткою в метро.

Facebook-експерти про зв'язок між хакерами, гречкою, сіллю і панікою.

Що можна робити, якщо ваш комп'ютер ще працює, але ви вже панікуєте. Поради дає експерт із кібербезпеки Ірина Чулівська: як терміново зробити бекап (резервну копію) зараз та за чим варто слідкувати регулярно.

Робота комп’ютерних мереж ключових інфраструктурних об’єктів може відновитися «за кілька днів». Про це написав радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Він зазначає, що зараз цим займаються спеціалісти із кібербезпеки СБУ та Національної поліції.

Геращенко вважає, що кінцевою метою атаки є дестабілізація економіки та «суспільної свідомості» в Україні. На його думку, ця «тренувальна кібератака» присвячена Дню Конституції України.

МВС написали у мережі Twitter, що «сайт не працює через кібератаки», згодом цей твіт видалили і уточнили: сайт «не працює через превентивні заходи, задля уникнення ураження системи кібератакою». Радіо Свобода встигло зробити скріншот першого повідомлення. Додаємо обидва.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар обвинувачує російські спецслужби.

Поки кіберполіція виїздить на виклики через атаки на персональні комп'ютери, сайт установи знаходиться офлайн. Це зазначається у повідомленні на сайті, однак використання ресурсу можливе завдяки хмарній технології Cloudflare.

Блогер Євген Сойкін презентує свою версію щодо того, як довго сайти держустанов знаходитимуться під атакою.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що «важливі системи не постраждали».

Україна не готова до серйозних кібератак, а можливими цілями можуть стати державні сервіси, які активно використовує населення та бізнес.

Це можуть стати, наприклад, Державна фіскальна служба України, її митна складова, транспортна інфраструктура, Укрзалізниця, а також комунальна інфраструктура – електро-, водо- та газопостачання. Про це в коментарі Радіо Свобода попереджав президент київського відділення глобальної неприбуткової організації ISACA Олексій Янковський ще у грудні.

Більше інформації за посиланням.

СБУ попереджає про кібератаку, яка вже відбулась і триває.

Щоб зрозуміти цей жарт про кібератаки та СБУ, варто переглянути сюжет проекту «Схеми».

Атака зачепила й російську «Роснефть», і міжнародну компанію Maersk. Російське видання Meduza з посиланням на РБК та РІА Новости пише також, що постраждав російський банк «Хоум Кредит», міжнародна металургійна компанія Evraz (одним з бенефіціарів є Роман Абрамович.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG