Доступність посилання

ТОП новини

Придністров’я – хороший урок для України. Дифузія свободи і «совка»


Чоловік із плакатом на акції проти окупації Росією Криму. Москва, 15 березня 2014 року (ілюстраційне фото)
Чоловік із плакатом на акції проти окупації Росією Криму. Москва, 15 березня 2014 року (ілюстраційне фото)

(Рубрика «Точка зору»)

Через 25 років після початку так званої миротворчої операції у Придністров’ї парламент Молдови вимагає виведення російських військ із території країни. Зрозуміло, що в Москві не будуть прислухатися до цієї вимоги, швидше за все, назвуть її черговою провокацією. До того ж, під час голосування за резолюцію молдовського парламенту депутати від партії соціалістів – до обрання президентом її очолював Ігор Додон – залишили зал засідань. Додон і його прихильники на словах за територіальну цілісність Молдови, але ось тільки фактична окупація частини країни російськими військами їх зовсім не турбує.

Історія з миротворчою операцією – хороший урок для України. 25 років тому могло здаватися, що російські військові зможуть роз’єднати протиборчі сторони, забезпечити мир і подальше об’єднання країни. Але тепер ясно, що російські військові і були іншою протиборчою стороною, а бандитів-«ополченців» із Придністров’я вони виставляли перед собою. Так у них, як відомо, заведено – офіцерська честь, і все таке.

Кремль намагається втопити Молдову в безвиході

Присутність миротворців дійсно забезпечила мир на Дністрі. Але вона одночасно перетворила Молдову на розділену державу, кожна частина якого живе за власними законами. Я б навіть сказав – за власними цивілізаційними законами. Країна не може возз’єднатися, але одночасно відбувається дифузія її вільної частини, більша частина жителів якої прагне до Європи, з окупованою територією, на якій належить мріяти про Росію. У маленькій країні ці дві частини живуть окремо і водночас – разом. Окуповане Придністров’я, цей заповідник СРСР, стало справжнім каменем на шиї Молдови. З його допомогою Кремль намагається цю країну втопити у безвиході. А ще краще – посадити молдаванам на шию чергового Додона.

Для України дуже важливо не допустити такого розвитку подій навколо українських окупованих територій. Важливо не тільки не допустити затяжної окупації. Ще важливіше – не допустити дифузії свободи і «совка». Ця отрута може отруїти весь організм і не дати йому розвиватися.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG