Доступність посилання

ТОП новини

Тільки сучасна армія України може зупинити Росію, якою керують боягузи


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

(Рубрика «Точка зору»)

Рекомендації Пентагону щодо надання Україні летальної зброї – серйозний поворот в американському підході до врегулювання кризової ситуації. Я б назвав його поворотом до тверезості.

Коли російські війська приступили до окупації Криму і Донбасу, багато політиків на Заході – в тому числі і представники адміністрації Білого дому – категорично виступали проти надання Україні летальної зброї. Це пояснювалося небажанням посилювати конфлікт на сході України. Проблему збиралися вирішувати виключно за допомогою санкційного тиску на Росію.

Санкції – це, звичайно, дуже важливо. Об’єктивно вони сприяють демонтажу російського режиму, послаблюють російську економіку, є чітким сигналом для російських еліт: без зміни курсу крах неминучий. Але санкції – це необхідна, але не достатня умова для відновлення територіальної цілісності України, для порятунку миру в Європі.

Боягузи завжди нападають тільки на слабких

У Москві звикли нападати на слабких. Так було з Фінляндією і Польщею, з країнами Балтії та Угорщиною, з Чехословаччиною і Афганістаном, з Грузією і Україною. Якщо Росія отримує рішучу відсіч, її війська рано чи пізно йдуть з окупованої країни. Так було з Фінляндією за наслідками війни з нею СРСР у 1939-1940 роках. Завдяки героїчному опору ця країна не тільки зберегла свій суверенітет, але і заслужила повагу в Москві. Так було з Афганістаном напередодні краху Радянського Союзу. Героїчний опір афганців і постійні втрати в окупаційному корпусі змусили Кремль вивести війська з країни, яку в Москві вже вважали своєю колонією.

А ось коли з Москвою намагаються домовитися – її солдати і чекісти починають чинити розправу над людьми просто на вулицях мирних міст. Так було в Будапешті. Так було в Празі. Так було в Криму. Так було на Донбасі.

Російську агресію може зупинити тільки сильна українська армія. Тільки сучасна українська армія може врятувати Європу від нової війни. І зовсім не тому, що вона переможе російські збройні сили, ні. А тому, що Росія не буде з такою армією воювати. Тому що в Кремлі перестануть вважати українців «слабаками». Зрозуміють, що йдуть на війну, а не на парад. І займуться куди більш важливими справами – наприклад, полюванням на щук у тувинських болотах.

Президент Росії Володимир Путін зі щукою в Туві, 20 липня 2013 року
Президент Росії Володимир Путін зі щукою в Туві, 20 липня 2013 року

Адже щука точно не отримає сучасну зброю, яка дозволить їй відбитися від Путіна і Шойгу. Тому вона – прекрасний об’єкт для параду, для фотографування з трофеєм.

На Заході повинні зрозуміти: Росією керують боягузи. А боягузи завжди нападають тільки на слабких.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG