Доступність посилання

ТОП новини

Чернівецький педагог, який 50 років навчає фізиці, став найкращим учителем України


71-річний вчитель Чернівецького ліцею №1 Пауль Пшенічка переміг в українському етапі конкурсу Global Teacher Prize Ukraine і став найкращим учителем України. Тепер він має шанс стати найкращим у світі й отримати міжнародну премію Global Teacher Prize, яку в 2014 році заснував арабський мільярдер Санні Варкі.

Його уроки не хочеться прогулювати, а наука перетворюється на суцільне цікаве дослідження. Чернівецький учитель Пауль Пшенічка майже півстоліття викладає школярам фізику.

Фізика має таку особливість, що там можна досліди показувати, а досліди завжди привертають увагу. Завжди даю можливість учням себе проявити
Пауль Пшенічка

«Фізика має таку особливість, що там можна досліди показувати, а досліди завжди привертають увагу. Якщо вони нескладні, учні самі намагаються їх повторити. Я намагаюсь дуже цікаво розповідати і завжди даю можливість учням себе проявити», – розповідає педагог.

Пауль Пшенічка починає лекції зі звичайних запитань, дає учням можливість робити досліди і самостійно описувати їх у наукових роботах, розповідають ліцеїсти.

Ще поки нічого не підривала, хіба що трохи кухню затопила
Влада Данилюк

Учениця ліцею Влада Данилюк поділилась враженнями після проведеного досліду: «Ще поки нічого не підривала, хіба що трохи кухню затопила. Робили дослід у минулому році з гідростатичного тиску. Там води потрібно було набрати. Я трохи розлила. Але дослід вдався, я отримала оцінку, задоволена, було цікаво».

Найбільш зацікавлені в фізиці ліцеїсти мають змогу робити ґрунтовніші дослідження і захищати свої праці на міжнародних конференціях, каже Пауль Пшенічка.

«Наприклад, цього року ми їздили у Штутгарт, 5 наших чернівецьких учнів завоювали шість медалей, а наша команда українська загалом – 10 учнів – 9 медалей», – каже Пшенічка.

Завдяки новаторському й творчому підходу Пшенічки десятки його учнів стали іменитими науковцями, працюють в Україні і за кордоном. Не зупиняється на досягнутому і сам педагог – Пшенічка переміг в українському етапі конкурсу Global Teacher Prize Ukraine і став найкращим учителем України. Вболівали за Пауля Францевича усім ліцеєм.

«Ми голосували за Пауля Францевича, я і моя родина. Думаю, в нього була надзвичайна підтримка», – каже Ельвіра, учениця фізика.

Найкращий педагог України зізнається, що таким визнанням задоволений. А сам конкурс, вважає, підіймає престиж учительської професії.

«Є такий принцип, що ви повинні рухатись, робити. Навіть якщо сумніваєтесь, що щось вийде, ви повинні зробити перший крок. Навіть помилка вас також чомусь навчить», – радить колегам найкращий учитель України.

  • Зображення 16x9

    Майя Гуменна

    Журналістка, авторка публікацій та мультимедійних матеріалів для Радіо Свобода з Чернівців та Чернівецької області.

    Закінчила філософсько-теологічний факультет Чернівецького національного університету.

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Працювала у проектах: «Ми разом», «Обличчя України».

    Захоплююсь культурними проектами, та історіями людей, які мотивують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG