Доступність посилання

ТОП новини

Голлівуд 30 років мовчав про сексуальне насилля з боку впливового продюсера Вайнстайна


Голлівудський продюсер Гарві Вайнстайн разом із дружиною. Канни, травень 2016 року
Голлівудський продюсер Гарві Вайнстайн разом із дружиною. Канни, травень 2016 року

Веро Кул

Голлівудський продюсер Гарві Вайнстайн заперечив звинувачення про сексуальне насилля щодо 13 жінок і зґвалтування трьох із них, про що раніше написало видання The New Yorker. Як повідомила речниця Вайнстайна Саллі Гофмайстер, «будь-які твердження про секс за невзаємною згодою безумовно заперечені паном Вайнстайном». Між тим скандал уже набрав незворотних обертів.

«Моє серце розбивається через величезні страждання, які відчували жінки», – так Джорджина Чапман, дружина голлівудського продюсера Гарві Вайнстайна, оголосила про розлучення з чоловіком після того, як кілька жінок звинуватили його у сексуальних домаганнях. Пара одружена 10 років. У них є двоє спільних дітей – семирічна дочка і чотирирічний син. Як продюсер безлічі популярних фільмів (зокрема, «Кримінального чтива» і «Джанґо вільного») опинився в центрі скандалу?

Газета The New York Times 5 жовтня опублікувала розслідування «Десятиліття звинувачень Гарві Вайнстайна у сексуальних домаганнях». Колишні й нинішні підлеглі продюсера розповіли журналістам про домагання з його боку.

Видання посилалося на офіційні папери, листування й внутрішні документи обох кінокомпаній Вайнстайна, які підтверджували цю інформацію.

Зокрема, двоє підлеглих продюсера заявили, що в різні роки він уладнав конфлікти як мінімум з вісьмома жінками, які звинуватили його в домаганнях і небажаних фізичних контактах. Серед них були дві асистентки (у 1990 і 1998 роках), актриса (1997), італійська модель (2015) і співробітниця The Weinstein Company Лорен О’Коннор (також у 2015 році).

У 1997 році з домаганнями Вайнстайна зіткнулася актриса Роуз Макґавен: за її словами, продюсер чіплявся до неї в номері готелю під час кінофестивалю «Санденс», а пізніше залагодив конфлікт у позасудовому порядку. Розмір компенсації не розголошувався, але газета повідомила, що за мовчання жінкам платили від 80-150 тисяч доларів США.

Офіційно про домаганнях вперше заявила актриса Ешлі Джад у 2015 році. Пізніше Джадд назвала ім’я продюсера. Актриса заявила, що коли вона приїхала до Вайнстайна на зустріч обговорити можливу співпрацю, він попросив її піднятися до нього в номер і запропонував їй масаж. Актриса відповіла відмовою і після цього, стверджує Джадд, студія Вайнстайна жодного разу не пропонувала їй роль.

«Я намагаюся виправитися»

5 жовтня в коментарі The New York Times Вайнстайн попросив вибачення: «Я намагаюся виправитися, але мені ще треба багато працювати над собою». В офіційній заяві він сказав, що виріс у 60-70-ті роки, коли правила поведінки були іншими, й просив дати йому другий шанс.

За допомогою він, за його словами, звернувся до психотерапевтів.

Вайнстайн також повідомив, що збирається подати в суд на The New York Times за наклеп.

Відразу після публікації розслідування він розповів про декілька «дуже різких» розмов з дружиною і що вона «дала йому стусана», щоб він став хорошою людиною і заслужив прощення у тих, кого образив.

Як відреагували колеги продюсера

Через підозри в сексуальних домаганнях Вайнстайна 9 жовтня звільнили із заснованої ним же компанії Weinstein Co. Рада директорів Weinstein Co., йдеться в офіційній заяві компанії, вирішила звільнити Вайнстайна «в світлі нової інформації про його незадовільну поведінку, яка з’явилася останнім часом».

Перед звільненням Вайнстайн просив агентів головних голлівудських знаменитостей і керівників інших кіностудій заступитися за нього перед радою директорів The Weinstein Company.

З назви Weinstein Co. приберуть ім’я продюсера.

Гарві Вайнстайн з братом Бобом Вайнстайном заснували знамениту незалежну кіностудію Miramax наприкінці 1970-х, де випускали авторське кіно: від фільмів Стівена Содерберга до Пітера Грінуея і Педро Альмодовара. Серед найвідоміших картин Miramax:

«Розумник Вілл Гантінґ»,

«Закоханий Шекспір»,

«Кримінальне чтиво»,

«Чикаго»,

«Король говорить»,

«Безславні виродки»,

«Джанґо Вільний».

Багаторічну співпрацю з Квентіном Тарантіно Вайнстайн називав «22-річним подружжям».

Кастинг на дивані

  • Першою про домагання після публікації розслідування розповіла зірка «Спокути» Джо Райта і «Ангела» Франсуа Озона – Ромола Ґарай. За її словами, це сталося у 2000-му році, коли їй було 18 років: «Як у будь-якої іншої жінки в індустрії, у мене було «персональне інтерв’ю» у Вайнстайна; після прослуховування потрібно було, щоб він особисто схвалив твою кандидатуру». За її словами, її попросили піднятися до Вайнстайна у номер готелю, де він зустрів її в халаті. Вона відчула себе приниженою, але не змогла нікому сказати про це. «Це було зловживання владою, – сказала Ґарай і додала: – Ви не зможете знайти актрису, яка не має такої історії про Гарві».
  • Актриса і телеведуча Лорен Сівіан розповіла, як у 2007 році продюсер затиснув її на вечірці у кутку, наказав «заткнутися» і почав мастурбувати, поки не досяг оргазму. Як пояснила жінка, вона не стала заявляти про те, що трапилося, бо боялася скандалу й самого Вайнстайна, який мав великий вплив.
  • Про домагання з боку Вайнстайна у 1997 році також повідомила колишня модель Зої Брок. За її словами, у 23 роки вона познайомилася з продюсером на Каннському кінофестивалі, де він обманом відвіз її в готель, сказавши, що туди перенесли вечірку. Вайнстайн спробував зробити їй масаж, Брок сховалася у ванній.
  • Актриса і режисер Азія Ардженто (дочка легендарного режисера фільмів жахів Даріо Ардженто) розповіла, що в 1997 році Вайнстайн запросив її на вечірку в готель. Приїхавши туди, вона виявила, що в номері, крім нього, нікого немає. За словами актриси, вона довгі роки звинувачувала себе через те, що не знайшла в собі сил відбиватися, коли продюсер почав робити їй кунілінгус.
  • Актриса Люсія Еванс повідомила The New Yorker, що продюсер запросив її поговорити про справи до себе в офіс, хвалив її і обіцяв ролі, а змусив зайнятися оральним сексом. «Він великий чоловік і він мене пересилив. Це найжахливіше, і саме тому він так довго робив це з жінками: люди просто здаються, а потім ще відчувають, що самі винні в тому, що сталося», – сказала актриса.
  • Актриса Розанна Аркетт, каже, що дала відсіч Вайнстайну. Після цього, сказала актриса, продюсер псував їй життя впродовж багатьох років.
  • The New Yorker опублікував поліцейський аудіо-запис домагань Вайнстайна до італійської моделі Амбри Баттілани Гутьєррез у 2015 році (після перших домагань модель звернулася до поліції і записала наступну зустріч на плівку). На записі чути, як Вайнстайн клянеться своїми дітьми, що не зробить нічого поганого, і продовжує наполягати на контакті з Гут’єррез. На її запитання, чому напередодні він схопив її за груди, продюсер відповів: просто «звик так робити».
  • ​Про домаганнях з боку Вайнстайна розповіла актриса Ґвінет Пелтроу. За її словами, коли їй було 22 роки, Вайнстайн її чіпав. Вона розповіла про це своєму хлопцеві, Бреду Пітту, який пішов на конфлікт з продюсером. Після цього Вайнстайн наказав їй мовчати, а вона погодилася, бо боялася, що звільнять зі зйомок.
  • Анджеліна Джолі зіштовхнулася з домаганнями Вайнстайна, коли їй було 23: «У мене був поганий досвід з Гарві Вайнстайном у юності, і відтоді я вирішила ніколи з ним не працювати і попереджала інших», – сказала Джолі, уточнивши, що він чіплявся до неї в готельному номері.

Чоловіче мовчання

Актриса і режисер «Дівчаток» Лена Данем у статті в The New York Times «Гарві Вайнстайн і чоловіче мовчання» написала, що продюсер далеко не єдиний, хто так поводиться в кіноіндустрії.

«Саме цього він боїться найбільше: що зникне мовчазна чоловіча підтримка такої поведінки», – написала у своєму Твіттері актриса Мінді Калінґ.

​Кіноактор і сценарист Сет Роген написав: «Я вірю всім жінкам, хто розповів про домагання з боку Гарві Вайнстайна», – а Бен Аффлек заявив, що «ми повинні краще захищати наших сестер, друзів, колег і дочок, підтримувати тих, хто знаходить у собі сміливість розповісти про те, що трапилося, і прагнути до того, щоб більше жінок мали вплив».

​Ситуацію прокоментувала і Гілларі Клінтон, чию виборчу кампанію Вайнстайн підтримував, зокрема грошима: «Поведінка, описана жінками, неприпустима. Їхня сміливість і підтримка громадськості дуже важливі для того, щоб подібні речі не повторювалися».

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG