Доступність посилання

ТОП новини
Мітинг біля Верховної Ради в Києві, 18 жовтня 2017 року
Мітинг біля Верховної Ради в Києві, 18 жовтня 2017 року

Протести під Верховною Радою: як це вплине на політичну реформу. Живий блог

Кілька сотень людей мітингували 18 жовтня біля будівлі Верховної Ради в Києві, вимагаючи скасувати депутатську недоторканність, створити Антикорупційний суд і внести зміни до виборчого законодавства.

18 жовтня під будівлею Верховної Ради у Києві продовжилась політична акція з вимогами скасувати депутатську недоторканність, створити Антикорупційний суд і внести зміни до виборчого законодавства. У ній взяло участь кількасот людей.

Напередодні, 17 жовтня, в рамках цього протесту відбулися сутички та штовханина, кілька людей постраждали.

Міхеїл Саакашвілі та його партія «Рух нових сил» організовує акцію «на підтримку політичної реформи, обмеження депутатської недоторканності і створення антикорупційного суду».

У мітингу беруть участь представники різних політичних сил і громадських організацій, зокрема: «Рух нових сил», «Батьківщина», «Самопоміч», «Демальянс», «Національний корпус».

У центрі Києва зранку 17 жовтня перекритий рух на кількох вулицях в урядовому кварталі. Служба безпеки України повідомила про наміри «окремих радикально налаштованих структур» здійснити провокації під час цих акцій.

Радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк:

Мітингарі мають 3 вимоги до влади: створення антикорупційних судів, скасування депутатської недоторканності та ухвалення нового виборчого закону.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що скасування депутатської недоторканності є важливою складовою ефективної боротьби з корупцією. Про це президент написав у Facebook.

Проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) під номером 7203 зареєстровано президентом України у Верховній Раді 17 жовтня.

Громадський рух "Чесно" повідомив з місця подій:

Потім уточнив: Представники Нацгвардії кажуть, що це салют в честь візиту президента Мальти

У своєму законопроекті Президент пропонує скасовувати недоторканність з 1 січня 2020 року.

Порошенко пропонує викласти статтю 80 у такій редакції: «Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп».

Реакція активістів, а зокрема голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, приблизно така:

Кореспондент Радіо Свобода з-під Ради:

Під Верховною Радою між нардепом Володимиром Парасюком і начальником Управління державної охорони України Валерієм Гелетеєм сталася бійка.За словами очевидців, Парасюк обурився кількістю правоохоронців і, зокрема, представників державної охорони під стінами Ради. Гелетей, у свою чергу, заявив, що не спілкуватиметься з депутатом «у такому тоні».

Парубій достроково припинив засідання погоджувальної ради керівників фракцій і депутатських груп. «Засідання зірвано і я припиняю засідання погоджувальної ради, оскільки немає можливості обговорювати», – заявив спікер.

Раніше перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко написала про зриви сесійних тижнів. Зокрема, про колег, "які місяцями не ходять на роботу, плутають роботу депутата і стрімера ( я не бачила такого ані в залі ПАРЄ, ані в жодному європейському парламенті), планомірно зривають кожен день голосування"...

Ініціатори акції під Верховною Радою обіцяють блокувати трибуну парламенту. Про це зі сцени оголосила депутат Світлана Заліщук.

Міхеїл Саакашвілі виступив перед мітингувальниками зі сцени під Верховною Радою. Зокрема, він закликав президента України Петра Порошенка піти у відставку.

Тим часом спікер Андрій Парубій дав доручення оприлюднити тижневий розклад пленарних засідань. І щоб в ньому після медичної реформи стояв проект про зняття недоторканності з депутатів і про вибори.

Парламент розпочав роботу. Спікер Парубій доповідає про засідання погоджувальної ради, яке він дострокового закрив. Трибуна не заблокована.

А ось як реагує на події 17 жовтня та прогнози деяких політиків журналіст Сергій Руденко:

Повідомляють про ймовірний штурм Ради.

Зокрема, радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк пише:

Депутат від «Радикальної партії Олега Ляшка» Ігор Мосійчук зазначає:

Водночас представники мітингарів заперечують немирний характер акції. Так, позафракційний народний депутат та учасник акції Юрій Дерев'янко наголошує на тому, що протест, який наразі триває під парламентом, носить винятково мирний характер:

«Сьогодні мирна акція, ненасильницька, жодних майданів чи якихось дурниць. Сьогодні небайдужі українці, громадяни, хочуть поставити три вимоги. Це можна умовно назвати антикорупційними вимогами», – сказав він в ефірі «Ранкової Свободи».

Ранкове засідання Верховної Ради закрили, депутати мають зібратися на 16:00.

У соцмережах починають аналізувати першу половину дня. Так, політолог Михайло Басараб називає мітинг під радою - "фейлом".

А учасник АТО, волонтер та голова благодійного фонду «Мир і Ко» Мирослав Гай вважає: від протестів виграли всі.

А ось як виглядає мітинг за політичну реформу в Одесі:

Ситуація під Радою від кореспондента Радіо Свобода

Ось відео, як депутата від БПП Олексія Гончаренка закидали яйцями на підході до Ради:

Партія "Рух нових сил" повідомляє, що поліція блокує активістів

Депутат Сергій Лещенко теж стрімить з-під офісу партії:

Засідання Ради почалося. Спікер Парубій заявив, що питання недоторканності буде розглянуто у комітеті в середу, а в сесійній залі - в четвер.

В цей час під Радою відбулася штовханина.

Депутат Мустафа Найєм повідомляє: сьогодні Рада не виконуватиме вимоги мітингувальників. Тому протест, за його словами, продовжується.

Внаслідок сутичок є постраждалі. Також очевидці повідомляють про розпилення сльозогінного газу. Народний депутат, член колегії МВС Антон Геращенко повідомляє:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG