Доступність посилання

ТОП новини

Український Крим і гра Кремля в «іноземних агентів»


Протест в Італії проти агресії Росії щодо України. Мілан, 9 червня 2015 року (ілюстраційне фото)
Протест в Італії проти агресії Росії щодо України. Мілан, 9 червня 2015 року (ілюстраційне фото)

(Рубрика «Точка зору»)

У Росії Роскомнадзор став розсилати ЗМІ, які можуть бути, згідно із новим російським законодавством, зараховані до «іноземних агентів», попереджувальні листи. Щодо характеру цих листів – як і суті нового законодавства Росії – вже було висловлено чимало справедливих оцінок. Не потрібно знову пояснювати, що російська влада таким чином намагається обмежити простір правди у власній країні, полегшити можливості для своєї пропаганди. І те, що це робиться за допомогою законодавства – вже великий прогрес.

У радянські часи передачі «Голосу Америки» або Радіо Свобода просто глушили без всякого законодавства, а співпраця із закордонними медіа прирівнювалася до кримінального злочину. При цьому ніяке глушіння, ніяке переслідування інакомислячих радянським керівникам не допомогло. Комуністичну партію було заборонено, Радянський Союз зник з політичної карти світу. Авторитарні режими можуть боротися зі свободою слова і переслідувати власних чесних громадян. Однак вони безсилі перед історією і економікою. Тому боротьба з правдою неминуче призводить до поразки режиму, який цю боротьбу починає.

Російська влада грає в агентів сама з собою​

Але за допомогою поправок в закон про «іноземних агентів» російське керівництво хоче легітимізувати не тільки своє право на брехню, але і своє право на окупацію і анексію. Зовсім не випадково в перелік проектів, які стали першими адресатами «листів щастя» від Роскомнадзору, потрапив і проект Радіо Свобода «Крим.Реалії».

Цей проект української служби Радіо Свобода згаданий серед проектів, які були створені російської службою. Різниця є очевидною. Проекти російської служби пов’язані з регіонами Російської Федерації. Проекти української служби – «Крим.Реалії» і «Донбас.Реалії» – з регіонами України. Показово, що серед «сумнівних», на думку російських чиновників, проектів, «Донбас.Реалії» відсутній, а «Крим.Реалії» – є. І зрозуміло чому: своєї присутності на Донбасі, фактичної окупації частини території регіону російськими військами і їхніми найманцями Кремль не визнає. А Крим офіційно включений до складу Російської Федерації – незважаючи на те, що це рішення Кремля суперечить і міжнародному праву, і зобов’язаннями самої Росії, і законодавству України.

Тепер за допомогою поправок в закон про «іноземних агентів» російська влада не просто збирається обмежити свободу слова у власній країні і на анексованих територіях. Вона намагається скористатися цими поправками, щоб знову «узаконити» своє право на окупацію.

Але законів, які б могли виправдати окупацію, в міжнародному праві не існує. Російська влада грає в агентів сама з собою, а з точки зору цивілізованого світу, з точки зору законодавства України, Крим так і залишається українською, а не російською територією. Журналісти проекту «Крим.Реалії» працюють для своїх.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG