Доступність посилання

ТОП новини

#Яволонтерю: українці розповідають, як роблять світ кращим (огляд соцмереж)


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

5 грудня в світі відзначають День волонтера. В умовах російської агресії на Донбасі та в результаті анексії Криму слово «волонтер» більше асоціюється з тими, хто допомагає українським бійцям на фронті. Волонтери ООН, GoGlobal та America House в соцмережах оголосили флешмоб – користувачів закликали ділитись своїми історіями волонтерства або розповісти про волонтерів, які їх надихають. До флешмобу долучились і народні депутати, громадські активісти та лідери думок.

Для того, щоб узяти участь у флешмобі, користувачі соцмереж розміщували публікації про свій власний досвід або досвід своїх знайомих із хештегами #Ivolunteer, #Яволонтерю та #IVD2017.

У коментарі Радіо Свобода Тетяна Кириленко, керівник комунікаційного відділу ініціативи GoGlobal, розповіла, що головна мета флешмобу – заохотити людей до благодійності: «Ми хотіли пояснити, чому волонтери – це важливо, й показати, що волонтерство буває різним, це не лише допомога воїнам АТО, хоча за останні кілька років слово «волонтер» асоціюється якраз таки із подіями на сході».

Вона додає, що більшість волонтерів часто не розповідають про свою діяльність: «Вони не те, що соромляться. Вони просто мало говорять про це. За них у межах флешмобу це роблять їхні друзі, в постах часто користувачі згадують про своїх знайомих, якими пишаються».

Тетяна Кириленко поділилась і власним волонтерським досвідом – розповіла, що ще в дев’ятому класі допомагала зібрати гроші на ліки для ВІЛ-інфікованих:

​Ще одна організаторка, Оксана Нечипоренко, розповідає, як починала свій волонтерський досвід із роботи на «Реанімаційний пакет реформ»:

​«У Нью-Йорку влітку всі хочуть годувати бездомних», – пише голова фонду «АнтиСНІД» Ольга Руднєва.

«Я знаю сотні світлих людей, з якими ще на початку війни, як журналісти, ми відвозили одяг та продукти під Слов’янськ, Билбасівку, Артемівськ та Авдіївку», – народний депутат Мустафа Найєм згадує свій волонтерський досвід.

​Мустафу Найєма в бажанні взяти участь у флешмобі підтримав його брат:​

​До Дня волонтера в Житомирі навіть провели Volunteer Fest. Члени Житомирської обласної організації Товариства Червоного Хреста провели майтер-клас із надання першої допомоги:

​Український Facebook-блогер Валентин Пугачов жартома розповів, що його історія волонтерства розпочалась ще в 10-річному віці:

​Колектив благодійного фонду допомоги собакам Happy Paw також долучився до флешмобу. Волонтери займаються підтримкою притулків для чотирилапих:

​Своїм ставленням до волонтерства поділилась і активістка Всесвітнього фону природи:

Window on America for Future Leaders розповіли про свою волонтерку Оксану Зайцеву. Вона вчить дітей програмуванню:

​Користувач Facebook Максим Коляда розповів, що свою волонтерську діяльність розпочав на Чемпіонаті Європи з футболу, який проходив в Україні та Польщі в 2012 році:​

​Киянка Світлана Ткачук опублікувала свою історію – вона на волонтерських засадах працює з дітьми в Індії:

​Ще історія про Індію:

«Єдиний мінус. Це як наркотик – якщо раз спробував, то вже нереально зупинитися», – говорить про свій волонтерський досвід Вероніка Брудка.

Тетяна Тюшка про допомогу для українських бійців:

«Немає значення, скільки вам років, звідки ви і скільки заробляєте, спробуйте включитися в життя інших людей. Це дає сили рухатися далі, наповнює вас почуття причетності й спільності», – пише Ольга Корабльова.

​Дехто розпочав свою волонтерську діяльність із музичних фестивалів:

Деякі ж користувачі не стільки діляться своїм досвідом, скільки описують своє захоплення діяльністю інших:

  • Зображення 16x9

    Анастасія Саковська

    Народилася у 1994 році в Києві. У 2015 році закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю філософія та релігієзнавство. На Радіо Свобода – із 2015 року. Працюю з соціальними медіа, пишу про кіно

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG