Доступність посилання

ТОП новини
Міхеїл Саакашвілі у залі Печерського райсуду, 11 грудня 2017 року, Київ
Міхеїл Саакашвілі у залі Печерського райсуду, 11 грудня 2017 року, Київ

Суд звільнив Саакашвілі

Це рішення суду може бути оскаржене протягом 5 днів.

Печерський районний суд Києва не задовольнив клопотання про запобіжний захід для лідера партії «Рух нових сил» Міхеїлу Саакашвілі у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Упродовж дня на засідання приходило чимало народних депутатів, багато з яких заявили про готовність взяти Саакашвілі на поруки.

Екс-президента Грузії затримали в Києві ввечері 8 грудня на квартирі одного з його прихильників. Політика оголосили в розшук після того, як 5 грудня йому вдалося уникнути затримання.

Його підозрюють за статтею Кримінального кодексу України про «сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності». 5 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії, півмільйона доларів на свою діяльність в Україні, навівши записи перехоплення розмов, що, за його словами, підтверджують це.

Сам політик назвав неправдивими всі обвинувачення на свою адресу.

На судове засідання до Саакашвілі прийшла Юлія Тимошенко:

Одному з операторів, присутніх на засіданні, суддя винесла попередження, наголосивши, що у разі повторного зауваження видалить його із зали суду.

Ще одного журналіста видалили.

Враховуючи надмірну кількість присутніх у залі засідання, суддя Лариса Цокол оголосила технічну перерву та закликала тих, хто бажає вийти, зробити це.

А ось і відгуки журналістів про умови роботи на сьогоднішньому засіданні:

Суддя попереджає, що буде змушена зробити перерву для того, щоб «ті, хто заважає судовому розгляду, звільнили зал засідань». Але поки попросила всіх присутніх на розгляді відступити на крок назад.

Захист Саакашвілі тим часом звернувся з клопотанням про перенесення судового розгляду до більшого приміщення, якщо це можливо.

Тим часом прокурор наголосив, що слід не змінювати приміщення, а поліпшувати поведінку присутніх.

Суддя у задоволенні клопотання адвокатів відмовила. За її словами, це – найбільша зала засідань, яка є у Печерському райсуді.

Захист Саакашвілі звернувся до суду з проханням звільнити його зі скляної камери у залі засідань, адже «перебування у ній, принижує честь і гідність не дає можливості захищати повністю свої права: працювати з адвокатами, робити нотатки».

Суддя дозволила це зробити. Саакашвілі приєднався до адвокатів

Тим часом під судом ось так:

Суддя Лариса Цокол відкрила засідання та закликала до тиші у залі суду.

Суддя повернулась до зали суду. Але засідання ніяк не може розпочатись. У залі дуже багато людей і відчувається брак місця. У соцмережах тим часом висловлюють таку думку щодо організації висвітлення судового засідання:

Суддя попередила, що журналісти, які будуть порушувати правила, будуть видалені з зали суду.

У залі суду Міхеїл Саакашвілі заявив, що вважає себе «не затриманим, а військовополоненим», тому що «ведуть боротьбу проти українського народу».

Свою згоду з такими заявами або ж їх заперечення можете висловити тут:

Показуємо перебіг засідання наживо:

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк вважає «​абсолютно прийнятним можливе залучення міжнародних експертів для здійснення фонетичної експертизи «плівок Курченка-Саакашвілі» в рамках судового процесу. Хоч з США, хоч з ЄС, хоч з Грузії, хоч з Зімбабве»:

Депутат Юрій Дерев'янко заявляє, що він та ще низка його колег готові взяти Міхеїла Саакашвілі на поруки. серед них: Віктор Чумак, Віталій Купрій, Наталія Новак, Дмитро Добродомов, Олександр Опанасенко, Павло Костенко, Єгор Соболєв, Юлія Тимошенко, Альона Шкрум, Олексій Рябчин.

Захист Саакашвілі має намір звернутися до суду з клопотанням відтермінувати початок засідання, аби підзахисний міг виступити перед пресою.

Тим часом у залі суду дуже багато представників ЗМІ. Відбувається невеличка штовханина через брак місця.

На засідання намагається потрапити і дружина Саакашвілі.

Саакашвілі вже у залі суду. Виступає перед пресою:

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук розмірковує про Саакашвілі і його соратників: «Як же так сталося, що хворому Саакашвілі не було де навіть помитися? Куди поділися його друзі з категорії нардепів?»

Людина в масці президента-втікача Віктора Януковича під Печерським райсудом, де має незабаром розпочатися засідання щодо обрання запобіжного заходу лідеру «Руху нових сил» Міхеїлу Саакашвілі:

Поки очікуємо на початок засідання, пропонуємо згадати, як вчора проходив «Марш за імпічмент», ініційований Саакашвілі:

У Києві відбувається «Марш за імпічмент» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Яким буде засідання над Сааакашвілі? Розмірковує політтехнолог Сергій Гайдай:

А наразі ситуація під Печерським райсудом виглядає ось так:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG