Доступність посилання

ТОП новини
Міхеїл Саакашвілі у залі Печерського райсуду, 11 грудня 2017 року, Київ
Міхеїл Саакашвілі у залі Печерського райсуду, 11 грудня 2017 року, Київ

Суд звільнив Саакашвілі

Це рішення суду може бути оскаржене протягом 5 днів.

Печерський районний суд Києва не задовольнив клопотання про запобіжний захід для лідера партії «Рух нових сил» Міхеїлу Саакашвілі у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Упродовж дня на засідання приходило чимало народних депутатів, багато з яких заявили про готовність взяти Саакашвілі на поруки.

Екс-президента Грузії затримали в Києві ввечері 8 грудня на квартирі одного з його прихильників. Політика оголосили в розшук після того, як 5 грудня йому вдалося уникнути затримання.

Його підозрюють за статтею Кримінального кодексу України про «сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності». 5 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії, півмільйона доларів на свою діяльність в Україні, навівши записи перехоплення розмов, що, за його словами, підтверджують це.

Сам політик назвав неправдивими всі обвинувачення на свою адресу.

Журналістка Радіо Свобода Ольга Комарова повідомляє, що судове засідання має розпочатись о 12:00 11 грудня:

За словами адвоката Саакашвілі Руслана Чорнолуцького, вранці 11 грудня політику намагалися вручити клопотання про запобіжний захід, але він відмовився від того, щоб отримувати та підписувати його. Тому, за його словами, представники прокуратури просто залишили весь пакет документів разом з клопотанням.

Чорнолуцький повідомляє, що отримав клопотання під розпис дещо пізніше після цих подій, а також те, що мав змогу близько 10 хвилин поспілкуватися з Саакашвілі сьогодні у приміщенні Печерського районного суду, де наразі перебуває затриманий:

Як повідомляє захист Саакашвілі, «прокуратура просить обрати для Міхеїла запобіжний захід у вигляді домашнього арешту за адресою Костьольна, 7, квартира 32, строком на два місяці».

Суддею у справі з обрання запобіжного заходу авторозподіл визначив суддю Ларису Цокол.

Захист Саакашвілі наголошує, що наполягатиме, аби суд не призначав жодного запобіжного заходу, оскільки вважає справу сфабрикованою, а склад злочину – відсутнім.

Адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький
Адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький

Тим часом міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявичус вважає, що справа Саакашвілі є «черговим тестом» для українського суду​.

Він також зауважує, що затримання лідера «Руху нових сил» – це внутрішня справа України, яка має бути вирішена законним шляхом.

«Мої очікування від суду такі: ми сподіваємося, що судова система діятиме якнайкраще, так як це має бути в системі верховенства права», – додав Лінкявічус.

І хоча саме судове засідання ще не розпочалось, у соцмережах лунають зауваження через атмосфери у суді та організацію допуску журналістів. Зокрема, на думку журналістки Ярослави Міщенко, «слідкувати за судовими процесами часів Януковича було комфортніше»:

Запобіжний захід Саакашвілі сьогодні має обирати, згідно з авторозподілом, суддя Лариса Цокол.

Представник «Демальянсу»​ Владислав Оленченко наводить ось такі факти з її професійної біографії:

А наразі ситуація під Печерським райсудом виглядає ось так:

Яким буде засідання над Сааакашвілі? Розмірковує політтехнолог Сергій Гайдай:

Поки очікуємо на початок засідання, пропонуємо згадати, як вчора проходив «Марш за імпічмент», ініційований Саакашвілі:

У Києві відбувається «Марш за імпічмент» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Людина в масці президента-втікача Віктора Януковича під Печерським райсудом, де має незабаром розпочатися засідання щодо обрання запобіжного заходу лідеру «Руху нових сил» Міхеїлу Саакашвілі:

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук розмірковує про Саакашвілі і його соратників: «Як же так сталося, що хворому Саакашвілі не було де навіть помитися? Куди поділися його друзі з категорії нардепів?»

Саакашвілі вже у залі суду. Виступає перед пресою:

Захист Саакашвілі має намір звернутися до суду з клопотанням відтермінувати початок засідання, аби підзахисний міг виступити перед пресою.

Тим часом у залі суду дуже багато представників ЗМІ. Відбувається невеличка штовханина через брак місця.

На засідання намагається потрапити і дружина Саакашвілі.

Депутат Юрій Дерев'янко заявляє, що він та ще низка його колег готові взяти Міхеїла Саакашвілі на поруки. серед них: Віктор Чумак, Віталій Купрій, Наталія Новак, Дмитро Добродомов, Олександр Опанасенко, Павло Костенко, Єгор Соболєв, Юлія Тимошенко, Альона Шкрум, Олексій Рябчин.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк вважає «​абсолютно прийнятним можливе залучення міжнародних експертів для здійснення фонетичної експертизи «плівок Курченка-Саакашвілі» в рамках судового процесу. Хоч з США, хоч з ЄС, хоч з Грузії, хоч з Зімбабве»:

Показуємо перебіг засідання наживо:

У залі суду Міхеїл Саакашвілі заявив, що вважає себе «не затриманим, а військовополоненим», тому що «ведуть боротьбу проти українського народу».

Свою згоду з такими заявами або ж їх заперечення можете висловити тут:

Суддя повернулась до зали суду. Але засідання ніяк не може розпочатись. У залі дуже багато людей і відчувається брак місця. У соцмережах тим часом висловлюють таку думку щодо організації висвітлення судового засідання:

Суддя попередила, що журналісти, які будуть порушувати правила, будуть видалені з зали суду.

Суддя Лариса Цокол відкрила засідання та закликала до тиші у залі суду.

Тим часом під судом ось так:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG