Доступність посилання

ТОП новини
Міхеїл Саакашвілі у залі Печерського райсуду, 11 грудня 2017 року, Київ
Міхеїл Саакашвілі у залі Печерського райсуду, 11 грудня 2017 року, Київ

Суд звільнив Саакашвілі

Це рішення суду може бути оскаржене протягом 5 днів.

Печерський районний суд Києва не задовольнив клопотання про запобіжний захід для лідера партії «Рух нових сил» Міхеїлу Саакашвілі у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Упродовж дня на засідання приходило чимало народних депутатів, багато з яких заявили про готовність взяти Саакашвілі на поруки.

Екс-президента Грузії затримали в Києві ввечері 8 грудня на квартирі одного з його прихильників. Політика оголосили в розшук після того, як 5 грудня йому вдалося уникнути затримання.

Його підозрюють за статтею Кримінального кодексу України про «сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності». 5 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії, півмільйона доларів на свою діяльність в Україні, навівши записи перехоплення розмов, що, за його словами, підтверджують це.

Сам політик назвав неправдивими всі обвинувачення на свою адресу.

Захист Саакашвілі звернувся до суду з проханням звільнити його зі скляної камери у залі засідань, адже «перебування у ній, принижує честь і гідність не дає можливості захищати повністю свої права: працювати з адвокатами, робити нотатки».

Суддя дозволила це зробити. Саакашвілі приєднався до адвокатів

Суддя попереджає, що буде змушена зробити перерву для того, щоб «ті, хто заважає судовому розгляду, звільнили зал засідань». Але поки попросила всіх присутніх на розгляді відступити на крок назад.

Захист Саакашвілі тим часом звернувся з клопотанням про перенесення судового розгляду до більшого приміщення, якщо це можливо.

Тим часом прокурор наголосив, що слід не змінювати приміщення, а поліпшувати поведінку присутніх.

Суддя у задоволенні клопотання адвокатів відмовила. За її словами, це – найбільша зала засідань, яка є у Печерському райсуді.

А ось і відгуки журналістів про умови роботи на сьогоднішньому засіданні:

Враховуючи надмірну кількість присутніх у залі засідання, суддя Лариса Цокол оголосила технічну перерву та закликала тих, хто бажає вийти, зробити це.

Одному з операторів, присутніх на засіданні, суддя винесла попередження, наголосивши, що у разі повторного зауваження видалить його із зали суду.

Ще одного журналіста видалили.

На судове засідання до Саакашвілі прийшла Юлія Тимошенко:

Вакарчук і суд щодо обрання запобіжного заходу Саакашвілі:

Ситуація під Печерським райсудом. Огляд на 360 градусів:

Відео з-під суду, де обирають запобіжний захід Саакашвілі:

Тим часом у залі засідань:

І знову про журналістів і брак місця:

Юлія Тимошеко на судовому засіданні щодо Саакашвілі: Є два суди: «перший – це судилище», яке є зараз, а другий суд – це «те, як судить народ України президента Порошенка, який це організував».

Захист просить про відвід прокурора Говорущака:

Бізнесмен Сергій Курченко заявляє, що подав позов проти генпрокурора Юрія Луценка «про захист честі і гідності за поширення наклепу».

5 грудня очільник ГПУ оприлюднив записи перехоплення розмов, що, за його словами, підтверджують зв'язок Саакашвілі і Курченка.

Дані, оприлюднені Генпрокуратурою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

«Мене можна тримати в клітці, але народ тримати в клітці не можна. Ми прорвемося і ми обов'язково переможемо», – цитує заяву, зроблену Саакашвілі у залі суду, його соратник Давид Сакварелідзе.

Суддя Лариса Цокол повернулася до зали засідань.

Мустафа Найєм, Микола Катеринчук, Анатолій Гриценко – серед присутніх на засіданні:

Поки суддя оголосила перерву, пропонуємо переглянути фото з сьогоднішнього засідання:

І про саму перерву:

Екс-заступник голови Одеської ОДА Зоя Казанжи пише про те, що їй «пекуче соромно за все, що відбувається з Саакашвілі», тому що, на її думку, «це – розправа»:

Тим часом у Тбілісі прихильники Саакашвілі зібрались під посольством України у Грузії. За засіданням щодо обрання йому запобіжного заходу вони спостерігають на спеціально встановленому тут екрані:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG