Доступність посилання

ТОП новини
Прихильники екс-президента Грузії, керівника «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі штурмують будівлю Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу) в Києві, 17 грудня 2017 року
Прихильники екс-президента Грузії, керівника «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі штурмують будівлю Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу) в Києві, 17 грудня 2017 року

Живий блог: Активісти «Руху нових сил» штурмували Жовтневий палац

Міхеїл Саакашвілі заявив про намір створити штаб громадського контролю в Жовтневому палаці у Києві

Біля Жовтневого палацу у центрі Києва сталися сутички між учасниками «Маршу за імпічмент» та правоохоронцями. Представники партії Міхеїла Саакашвілі «Рух нових сил» намагалися пройти в будівлю, щоб, як сказав Саакашвілі, «організувати там штаб».

Після того як МВС повідомило, що там триває концерт для дітей, Міхеїл Саакашвілі закликав прихильників повертатися на Майдан та «не піддаватися на провокації». Опоненти влади до того запалювали димові шашки й кидали бруківку в будівлю. В інтерв’ю Радіо Свобода Cаакашвілі відмежувався від спроб захоплення, наголосивши, що хотів «орендувати у Жовтневому палаці дві кімнати».

Посли Канади і Великої Британії в Україні засудили спроби захоплення будівлі. Там у неділю під димові шашки пройшла не акція для дітей, а джазовий концерт, глядачів виводили через бокові виходи.

Підбиваємо підсумки подій:

– В центрі Києва відбувся «Марш за імпічмент», ініційований «Рухом нових сил»

– Прихильники Саакашвілі від парку імені Тараса Шевченка пройшли до Майдану, звідки екс-президент Грузії закликав рухатись до Жовтневого палацу й організувати там штаб

– В Жовтневому палаці тоді відбувався джазовий концерт оркестру Гленна Міллера

– Чатсина активістів намагалась проникнути в приміщення Жовтневого палацу. Поліція перешкоджала – в хід пішли димові шашки, вогнегасники та газ.

– Саакашвілі закликав активістів повернутись на Майдан, а сам на камеру повідомив, що він не закликав людей штурмувати Жовтневий, а хотів взяти в оренду дві вільні кімнати.

– Поліція розпочала два кримінальних провадження за ст. 15, ст. 341 (Замах на захоплення державних або громадських будівель чи споруд), а також за ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

– МВС повідомляє про щонайменше 30 постраждалих.

Слідкуйте за останніми новинами в наших соцмережах та на офіційному сайті.

Будьте з нами!

З'являються й такі ініціативи:

Таки не дитячий новорічний концерт :-)

Ще трохи реакцій із соцмереж:

Розбиті вікна Саакашвілі на камеру засудив:

Прихильники Саакашвілі під час спроби штурму Жовтневого палацу побили вікна будівлі. Як це було:

Сутички під Жовтневим палацом: штурм будівлі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Перший міністр оборони Незалежної України Костянтин Морозов пише про недоречність сьогоднішніх подій під Жовтневим палацом:

Політичний експерт Євген Магда бачить вихід із ситуації із Саакашвілі так:

Кому це прийшло в голову?

Семен Семенченко прокоментував конфлікт під Жовтневим палацом. Ще й підтвердив, що там дійсно було не дитяче новорічне свято:

Цікаво, що й голова Національної поліції України говорить про «дитяче свято».

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко емоційно висловилась щодо подій біля Жовтневого палацу:

Саакашвілі заявив, що події біля Жовтневого палацу є «грою Порошенка».

«Те, що сьогодні відбулося, було класичною провокацією. Що там було? Наші депутати нам сказали, що там є дві кімнати, які можна брати на шляху до парламенту, де жінки затриманих офіцерів мають створити штаб. Ми туди пішли, і що ми там побачили? Ми побачили велику кількість Національної гвардії, і вони одразу почали сутички. Після цього я забрався на машину і сказав: люди, відходимо, ми не маємо іти на провокацію», – так описав Саакашвілі ситуацію в центрі Києва.

«Ми відвели наших людей на Майдан, я сказав, що наш шлях – це мирний шлях, вони хочуть насильства, ми засуджуємо будь-яке захоплення адміністративних будівель. Ви бачите, що ми два місяці не відходимо від наметів. Коли нас будуть мільйони, ці двері самі відкриються, не треба їх розбивати. Люди, це гра Порошенка, щоб усе це зобразити, як протест двох-трьох тисяч маргіналів, які лише те й роблять, що ламають двері й вікна», – вказав Саакашвілі.

Саакашвілі: події біля Жовтневого палацу є провокацією (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Соцмережі варто любити хоча б за те, що користувачі можуть вміло та влучно пов'язувати події, які, як здавалось би, пов'язати неможливо.

Зранку кияни обурились величезній цирковій конструкції на Контрактовій площі, яку не так давно зробили пішоходною.

Вже за кілька годин у користувачів почали з'являтись питання, чому прибічники «Руху нових сил» обрали за місце для нового штабу саме Жовтневий палац:

А політолог Юрій Атанов ставить таке питання:

Журналіст Сергій Руденко пише:

Головні події тижня, що минає ми зібрали у фотощоденнику. Мітинги та акції, організовані «Рухом нових сил» стали топ-фотоілюстраціями останніх днів.

Цікаво, що сам Саакашвілі під час «Маршу за імпічмент» закликав йти під жовтневий палац:

«Зараз ми йдемо в Жовтневий палац, там буде штаб. Ми будемо проводити пікети під Верховною Радою, будемо вимагати ухвалити закон про імпічмент, про антикорупційний суд, новий закон про вибори. Ми готові діяти кожного дня. Ми готові зробити мирний наступ на олігархат», – сказав він.

Згодом він повідомив кореспонденту Радіо Свобода, що події під Жовтневим палацом – провокація.

МВС України повідомляє про постраждалих під час сутичок під Жовтневим палацом.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG