Доступність посилання

ТОП новини
Прихильники екс-президента Грузії, керівника «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі штурмують будівлю Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу) в Києві, 17 грудня 2017 року
Прихильники екс-президента Грузії, керівника «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі штурмують будівлю Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу) в Києві, 17 грудня 2017 року

Живий блог: Активісти «Руху нових сил» штурмували Жовтневий палац

Міхеїл Саакашвілі заявив про намір створити штаб громадського контролю в Жовтневому палаці у Києві

Біля Жовтневого палацу у центрі Києва сталися сутички між учасниками «Маршу за імпічмент» та правоохоронцями. Представники партії Міхеїла Саакашвілі «Рух нових сил» намагалися пройти в будівлю, щоб, як сказав Саакашвілі, «організувати там штаб».

Після того як МВС повідомило, що там триває концерт для дітей, Міхеїл Саакашвілі закликав прихильників повертатися на Майдан та «не піддаватися на провокації». Опоненти влади до того запалювали димові шашки й кидали бруківку в будівлю. В інтерв’ю Радіо Свобода Cаакашвілі відмежувався від спроб захоплення, наголосивши, що хотів «орендувати у Жовтневому палаці дві кімнати».

Посли Канади і Великої Британії в Україні засудили спроби захоплення будівлі. Там у неділю під димові шашки пройшла не акція для дітей, а джазовий концерт, глядачів виводили через бокові виходи.

За повідомленням журналіста, поліція і Нацгвардія намагаються перешкодити прихильникам Саакашвілі зайти до Жовтневого палацу, застосовують вогнегасники.

За попередніми даними поліції, до недільної акції долучилися близько двох тисяч людей, порядок охороняє майже тисяча правоохоронців. Водночас організатори «Маршу за імпічмент» заявляють про «багатотисячну колону» учасників.

Учасники акції пройшли центральними вулицями Києва вздовж бульвару Шевченка до Бессарабської площі і далі вулицею Хрещатик до майдану Незалежності. Серед їхніх вимог – ухвалення законів про імпічмент президента і вибори, створення антикорупційного суду, відставка генпрокурора.

Раніше прихильники Саакашвілі вже двічі проводили схожі акції в Києві.

Ведемо також живу трансляцію з місця подій. Долучайтесь!

Речник МВС Артем Шевченко пише:

Антон Геращенко повідомляє, що в приміщенні Жовтневого палацу перебувають діти, які прийшли на новорічний концерт.

Поліція закликає активістів не порушувати громадський порядок.

Семен Семенченко звернувся до мітингарів біля Жовтневого палацу: «Саакашвілі щойно при мені закликав йти всіх на Майдан. Всередині знаходяться кияни та діти. Поясніть, що ви тут робите».

Конфлікт під Жовтневим палацом розпочався із «Маршу за імпічмент», влаштованого «Рухом нових сил».

А ось так пройшов «Марш за імпічмент».

Коли активісти почали спроби потрапити в Жовтневий палац, їхня мотивація ще не до кінця була сформована:

Частина прихильників відійшла від палацу до Майдану, частина – залишається. При цьому сутички не припинилися, дехто з активістів кидає петарди, поліція застосовує сльозогінний газ.

Раніше під час виступу на мітингу на Майдані Саакашвілі заявив про намір створити штаб громадського контролю в Жовтневому палаці у Києві. Після цього його прихильники рушили до палацу. Поліція і Нацгвардія перешкоджала їм, не пропускаючи в будівлю і застосовуючи вогнегасники і сльозогінний газ.

Саакашвілі заявив, що не хоче допускати провокацій і що активісти мали намір не захоплювати Жовтневий палац, а взяти приміщення в оренду.

В соцмережах вже почали жартувати про події біля Жовтневого:

Соратник президента, народний депутат Володимир Ар'єв натякає на депортацію Саакашвілі.

Посли Великої Британії та Канади в Україні засудили спроби захоплення будівлі в Києві.

Радник Міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк пише:

Частина активістів рушила під Верховну Раду за закликом Міхеїла Саакашвілі, багато хто вирішив залишитись під Жовтневим палацом.

Також транслюємо наживо на нашому каналі в ютюбі. Долучайтесь!

Український політик, депутат БПП Олександр Бригинець порівняв події під Жовтневим палацом із антимайданом.

Сутички під Жовтневим палацом. Поліція застосовує сльозогінний газ: як це було.

Антон Геращенко повідомляв, що в Жовтневому палаці на момент спроби штурму було дитяче новорічне свято. Але виявилось, що там грали джаз.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG