Доступність посилання

ТОП новини

На Заході можуть сказати: слухайте, закінчіть цей хаос – Чорновіл про Саакашвілі


Міхеїл Саакашвілі (праворуч) спостерігає, як мітингувальники, яких він закликав йти до Жовтневого палацу, під час штурму будівлі виривають бійця Нацгвардії зі строю перед центральним входом до палацу. Київ, 17 грудня 2017 року
Міхеїл Саакашвілі (праворуч) спостерігає, як мітингувальники, яких він закликав йти до Жовтневого палацу, під час штурму будівлі виривають бійця Нацгвардії зі строю перед центральним входом до палацу. Київ, 17 грудня 2017 року

Сутички під Жовтневим палацом у Києві, що сталися в неділю між прихильниками лідера «Руху нових сил»​ можуть позбавити Міхеїла Саакашвілі підтримки Заходу, очікує політичний експерт Тарас Чорновіл. Сам же Саакашвілі, на його думку, стає заручником наслідків власних дій, адже натовп, зібраний ним у центрі Києва, може стати важко контрольованим. Народний депутат Юрій Дерев’янко переконаний,що сутичку спровокувала влада, а Саакашвілі намагався уникнути фізичного протистояння.

ЗАВАНТАЖИТИ

Сам Міхеїл Саакашвілі в коментарі Радіо Свобода стверджує, що сутичка під Жовтневим палацом стала результатом провокації з боку силовиків.

Ми побачили велику кількість Нацгвардії, вони реально одразу почали сутичку
Міхеїл Саакашвілі

«Наші депутати нам сказали, що там є дві кімнати, які можна брати, на шляху до парламенту, де ці жінки мають створити спільний штаб. Це жінки затриманих офіцерів. Добре, ми туди пішли і що ми там побачили? Ми побачили велику кількість Національної гвардії, яка була там, куди б ми не подивились. І вони реально одразу почали сутичку. Я там був, я був присутній, своїми власними очима це бачив. Після цього я забрався на цю машину і сказав: зараз, люди, відходимо», – заявив екс-голова Одеської ОДА.

Прихильники екс-президента Грузії, керівника «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі штурмують будівлю Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу) в Києві, 17 грудня 2017 року
Прихильники екс-президента Грузії, керівника «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі штурмують будівлю Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу) в Києві, 17 грудня 2017 року

Цю версію підтримує і позафракційний народний депутат і прибічник Саакашвілі Юрій Дерев’янко.

Мова ні про які захоплення не йшла
Юрій Дерев’янко

«На сцені до пана Саакашвілі підійшли дружини політв’язнів і попросили такої моральної допомоги й підтримки, щоб підійти разом із ними до адміністрації цього Жовтневого палацу й підтримати їх у тому, щоб їм надали ті два приміщення. Мова ж ні про які захоплення не йшла», – запевняв депутат в ефірі «Ранкової Свободи».

Хоча рішення йти до Жовтневого палацу Дерев’янко називає помилковим, його поведінка на місці була, на його думку, цілком доцільною.

Коли він прийшов разом із людьми і зрозумів, що потрапив у пастку, дії були абсолютно адекватні, правильні
Юрій Дерев’янко

«Коли він прийшов разом із людьми і зрозумів, що потрапив у пастку, дії були абсолютно адекватні, правильні. Усі мають зупинитися, жодна людина не має нічого робити, і таким чином буде зрозуміло, хто є ті провокатори, хто намагається протидіяти Нацгвардії. Незрозуміло, навіщо в якийсь силовий спосіб пробувати потрапити в Жовтневий палац», – каже парламентар.

Він також запевнив, що Саакашвілі планує сьогодні дати свідчення в Генеральній прокуратурі. Втім, сам Саакашвілі вже під самою будівлею ГПУ заявив, що не свідчитиме в прокуратурі – лише в Службі безпеки України.

Політичний експерт Тарас Чорновіл переконаний, що єдиним бенефіціаром протестів Саакашвілі в центрі столиці є Росія як країна-агресор.

Російська пропаганда повним ходом використовує фактор Саакашвілі
Тарас Чорновіл

«Російська пропаганда повним ходом використовує фактор Саакашвілі і представляє це в контексті, що вони он з якимось нещасним Саакашвілі та групкою дебоширів не можуть упоратись, як вони порядок на Донбасі будуть наводити», – пояснює він.

Сам же Саакашвілі, на думку Чорновола, є як провокатором, так і заручником власноруч створених обставин. Експерт стоїть на тому, що в сутичці винен саме колишній голова Одещини з метою спровокувати правоохоронців на застосування сили.

Сутички під Жовтневим палацом: штурм будівлі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

«Може, вони сподівалися, що влада почне гамселити, бити, лупити людей, чи хтось там обуриться, якісь люди, які присутні були на тому концерті, раптом вступлять у пряму сутичку і дійде десь до крові – цього теж не відбулося, що можна собі взяти в плюс. Зате пішла абсолютно негативна реакція: Саакашвілі одразу відмився від тих людей, і от уже Дерев’янко оголошує тих людей, які рвалися на штурм тощо – зафіксовані люди, які перед тим ішли в колоні з Саакашвілі, а потім з палицями кидалися на поліцейських – він уже їх оголошує провокаторами й чужими. Це дуже типово для Саакашвілі – він зрікається, він здає своїх», – резюмує експерт.

На його думку, зупинити протести одноосібно Саакашвілі вже не зможе. Чорновіл стверджує, що частина прибічників опозиціонера в центрі Києва приїхали з незаможних областей країни.

Ці люди живуть не Саакашвілі, вони живуть ненавистю до якихось там «буржуїв»
Тарас Чорновіл

«Наскільки мені відомо, з депресивних районів, депресивних малих містечок, де є певна, особлива така люмпенська ненависть до Києва, столиці, киян. І от ці люди ж живуть не Саакашвілі, вони живуть ненавистю до якихось там «буржуїв», «зажраного Києва» і тому подібне. Для них усе, пов’язане з чимось, що трошки вище і багатше від них, є уособленням зла, і вже зупинити цих людей неможливо», – каже він.

При цьому Чорновіл зазначає: хоча діалог між владою та опозицією важливий, політика «відмовчування» щодо протестів Міхеїла Саакашвілі з боку Банкової може бути виправданою. Не виключено, що події на кшталт інциденту під Жовтневим палацом позбавлять політика підтримки Заходу.

«Наскільки я знаю, були дуже серйозні прохання з боку американської сторони не чіпати Саакашвілі в юридичному плані, не заарештовувати, не саджати в тюрму, головне – не екстрадувати до Грузії. Мені здається, що вже зараз набір аргументів вичерпано, українська сторона дісталася того моменту, коли їй уже можуть з того боку, із Заходу, сказати: слухайте, зробіть щось із ним, відправте його в Тбілісі, посадіть у тюрму, закінчіть цей хаос», – прогнозує Тарас Чорновіл.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG