Доступність посилання

ТОП новини

Палестинці на межі нового повстання?


Ізраїльські поліцейські в Єрусалимі
Ізраїльські поліцейські в Єрусалимі

Єрусалим – США наклали вето на проект резолюції Ради безпеки ООН, яка закликає відмовитись від нещодавнього рішення президента Дональда Трампа визнати Єрусалим неподільною столицею Ізраїлю. Проект, підготовлений Єгиптом, не згадував напряму рішення Трампа, а лише закликав не вдаватися до кроків, які можуть негативно вплинути на перспективу мирного процесу на Близькому Сході.

В Єрусалимі цю звістку сприйняли сутичками і демонстраціями, які не вщухають із 6 грудня, коли американський президент заявив про рішення перенести посольство США з Тель-Авіва до Єрусалима. Протести відбуваються передусім у східній частині міста, яку називають також арабською. Саме цю частину палестинці вважають столицею своєї майбутньої держави, створення якої передбачають всі мирні міжнародні домовленості щодо остаточного врегулювання на Близькому Сході.

«Ми повністю згодні з тим, що потрібне остаточне вирішення за форматом утворення двох держав – палестинської держави в межах кордонів 1967 року зі столицею у Східному Єрусалимі, та держави Ізраїль. Рішення президента Трампа є цілковито неприйнятним. Гадаємо, таким підходом США значною мірою усунулися від політичної ролі на Близькому Сході, бо вони не відіграють жодної ролі», – заявив президент Палестинської автономії Махмуд Аббас.

Найчисленніші палестинські демонстрації відбуваються по п'ятницях, цей день у мусульман вихідний. Вони вранці йдуть до мечеті і після неї збираються на протест, який поліція зупиняє дуже жорстко і швидко. Як правило, все починається мирно, а закінчується киданням каміння у поліцейських, вони у відповідь використовують шумові гранати і сльозогінний газ. Місцеві мешканці настільки звикли до цього, що майже не реагують – під час сутичок із поліцейськими, як правило, торгівля на вулицях не зупиняється, а власники численних арабських крамничок виходять подивитися на те, що відбувається.

Ізраїльські силовики в Єрусалимі
Ізраїльські силовики в Єрусалимі

Єрусалим – вічна столиця Палестини чи Ізраїлю?

Нині адміністративний центр Палестинської автономії, де містяться всі органи самоврядування – Рамалла. Однак всі палестинці на питання, яка Ваша столиця незмінно відповідають – Єрусалим.

«Ми регулярно влаштовуємо протести проти рішення Трампа, але з кожним днем надії все менше. Демонстрації – це єдина можливість показати світові, що ми не погоджуємося з рішенням Дональда Трапма, але вдіяти нічого не можемо, бо у відповідь отримуємо лише сльозогінний газ, від якого потім ще довго дере в горлі», – сказав Радіо Свобода палестинець Халед.

У Віфлеємі, де мешкає Халед, вже готуються до Різдва, але поруч із ялинкою висить великий плакат із написом «Єрусалим – вічна столиця Палестини». Мешканці Віфлеєма жаліються, що після новин про напруження в регіоні, прочан до міста, де народився Христос, і взагалі туристів стало набагато менше, та і самим палестинцям, серед яких тисячі християн, не до пишного свята. Цього року все планується набагато скромніше, зокрема, багато ялинок не запалюють, натомість вішають напис «Наша Різдвяна ялинка не світитиметься. Дякуємо США!»

Напис «Наша Різдвяна ялинка не світитиметься. Дякуємо США!»
Напис «Наша Різдвяна ялинка не світитиметься. Дякуємо США!»

Водночас Ізраїль каже, що рішення президента США – довгоочікуване і лише закріплює де-юре ті обставини, що склалися де-факто на Близькому Сході.

«Для палестинців було би краще визнати реалії і діяти в інтересах миру, а не в інтересах екстремізму, а також визнати ще один факт стосовно Єрусалима: це не лише столиця Ізраїлю, ми також забезпечуємо свободу молитися в Єрусалимі для вірних усіх релігій. Саме ми гарантуємо це у такий спосіб, який ніхто інший не забезпечує на Близькому Сході, інші просто не спромоглися на це», – твердить прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Чи можлива третя інтифада?

До початку нової інтифади вже закликало угруповання «Хамас», яке керує смугою Гази. У сутичках за останні майже два тижні вже є загиблі і поранені, однак поки що порівнювати це з повномасштабною інтифадою зарано.

Можливо, найбільш радикально налаштованих палестинців вдається стримувати від рішучих дій очікування того, що рішення Трампа буде переглянуте чи то під тиском міжнародної спільноти і ООН, чи найближчих союзників Вашингтона, які не погоджуються з Трампом, серед яких, зокрема, і постійні члени Ради безпеки ООН Франція та Велика Британія. Однак прості мешканці по обидва боки 8-метрового муру сподіваються, що нарешті прийде мир, хоча кожна зі сторін уявляє його по-своєму і на поступки не готова.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG