Доступність посилання

ТОП новини

Україна зустрічає звільнених із полону

27 грудня відбувся великий обмін полоненими на Донбасі, звільнили 73 українця

27 грудня завершився єдиний за рік обмін заручниками на Донбасі.

73 українця звільнили із полону. За попередніми підрахунками, 233 осіб передали бойовикам, бойовики угруповання «ДНР» на своїх сайтах зауважили, що кількість уточнюється.

Активісти і рідні готуються зустрічати звільнених. Охочі долучитися збираються у соціальних мережах під хештегом #зустрінь_своїх.

Радіо Свобода продовжує слідкувати за подіями у «живому блозі».

26 грудня, напередодні самого обміну, президент України Петро Порошенко зустрівся із родинами заручників..

«Немає нічого важливішого за те, щоб повернути наших додому», – резюмував він.

Ось відео із цієї зустрічі:

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік закликав сторони конфлікту на Донбасі забезпечити гідні умови при обміні заручників.

«Я щиро вітаю той факт, що сторони домовилися про обмін утримуваними особами 27 грудня 2017 року. Це є тим важливим кроком, якого так чекали як ув’язнені, так і їх сім’ї. Даний гуманітарний жест має ще більш символічне значення в період різдвяних і новорічних свят. Я закликаю сторони забезпечити гідні умови і висловити повагу до кожної людини, яка підлягає обміну», – йдеться в його заяві, опублікованій на сайті ОБСЄ.

Сама формула обміну така:

«306 (особи, які причетні до війни проти України) на 74 (військові і цивільні, включені до списку на обмін Києвом)».

У соціальних мережах триває флешмоб #Зустрінь_своїх. Його учасники закликають зустріти заручників в аеропорту «Бориспіль».

«Тут дехто пише, що термінал буде закритий, але не переживайте, пустять», пише боєць і волонтер Олександр Погребиський.

За інформацією видання «Новости Донбасса», обмін ввідбудеться близько 12.00 поблизу Горлівки.

У телеграм-каналі InsideDonetsk опублікували фото, як полонених нібито вивозять із колонії у Макіївці.

Українці готуються зустріти звільнених заручників.

Українських бранців повезли до місця обміну: таке відео з'явилося у телеграм-каналі, що підтримує сепаратистів.

Про це повідомляють і підконтрольні бойовикам ЗМІ.

Звільнених з полону бойовиків на Донбасі українців перевезуть до Києва військовим літаком Іл-76. Радник президента України Юрій Бірюков оприлюднив на своїй сторінці у Facebook фотографію літака, доповнивши її словами: «Ми чекаємо й готуємося. Києве, #Зустрінь_своїх».

Журналіст Радіо Свобода повідомляє:

Обмін полоненими відбудеться на КПВВ «Майорське» поблизу Горлівки в Донецькій області, пише Громадське.

Представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що представники Червоного Хреста сьогодні поспілкувалися із особами, яких передадуть проросійським сепаратистам для звільнення українських заручників.

Геращенко також написала, що ці 306 людей вже направлено до місця обміну.

Підконтрольний бойовикам сайт «Луганський інформаційний центр» повідомив, що українських заручників із окупованої території Луганщини уже привезли до місця обміну. Бранців поки що не випускають із автобусів.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман: Ми домовились із президентом, щоб надати всю підтримку родинам полонених – і медичну, і соціальну, і фінансову.

Ресурси, підконтрольні бойовикам «ДНР», також повідомили, що відвезли українських заручників до місця обміну полоненими, що поблизу Горлівки.

Сайт РБК повідомляє із посиланням на «депутата» «ДНР», що автобуси як з луганського, так і з донецького напрямку вже прибули.

Сам обмін, як повідомляли ЗМІ, має відбутися о 12.00.

Представницо «ДНР» у СЦКК у своєму телеграм-каналі звинуватило українську сторону у порушенні узгодженої процедури обміну.

У повідомленні стверджують, що рух транспорту по дорогах, які ведуть до місця обміну, не перекрито.

Бойовики повідомили, що поки цього не буде зроблено, вони залишатимуться у точці збору і не виїжджатимуть.

Українців готуються зустрічати із синьо-жовтими прапорами.

«Можливо, це маленький штрих, але вони роками були у полоні. І наш прапор – це перша ознака того, що вже вдома. Чекаємо. Хвилюємося», – написав в Instagram радник президента Юрій Бірюков.

Сайт «Луганський інформаційний центр», підконтрольний бойовикам, повідомляє, що представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» вирушили на перемовини із українською стороною поблизу місця обміну. Підтвердження цієї інформації з інших джерел немає.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG