Доступність посилання

ТОП новини

Суд відправив на повторний розгляд справу про видачу зброї зі складів МВС під час Революції гідності


Спецпризначенці ведуть вогонь по майданівцям. Київ, 20 лютого 2014 року
Спецпризначенці ведуть вогонь по майданівцям. Київ, 20 лютого 2014 року

Апеляційний суд міста Києва скасував попередню ухвалу і відправив на повторний розгляд першої інстанції справу проти чотирьох осіб, яких підозрюють у видачі зброї зі складів Міністерства внутрішніх справ у ніч із 20 на 21 лютого 2014 року. Таке рішення прийняла колегія суддів Апеляційного суду Києва у складі Степана Гладія, Юрія Трясуна та Миколи Ященка.

Суд розглянув апеляцію від прокурора Людмили Гетьман щодо скасування ухвали Шевченківського суду від 13 серпня 2017 року. Тоді суд постановив повернути прокурору обвинувальний акт і вказав на те, що він складений з порушенням законодавства. Зокрема, суддів не влаштовувала наявність у акті прізвищ Захарченка (колишній міністр внутрішніх справ) та Януковича (колишній президент України), оскільки вони не є підсудними у цій справі.

У обвинувальному акті фігурують четверо осіб. Троє під час Майдану були працівниками МВС, а четвертий – цивільним, спецпризначенцем у минулому.

Під час засідання захист обвинувачених наголошував, що обвинувальний акт був складений з порушенням презумпції невинуватості, Конституції України та Конвенції прав людини, оскільки містив прізвища чотирьох обвинувачених без конкретних деталей щодо вчиненого ними злочину (місця та часу, індивідуальної участі).

Крім того, у проваджені йшлося про десятьох обвинувачених, натомість – у обвинувальному акті залишилося четверо.

Захисники обвинувачених звинуватили прокурорів у свавіллі та зазначили, що апеляція з їхнього боку проти ухвали Шевченківського суду зроблена лише з метою повторного розгляду справи і винесення нового рішення.

У свою чергу прокурор Людмила Гетьман наголосила, що своєю ухвалою Шевченківський суд порушив розумні строки розгляду справи, а наявність у акті прізвищ Януковича і Захарченка ніяк не впливає на розгляд суті справи.

Позиція суддів ґрунтується на поверхневому аналізі обвинувального акту
Людмила Гетьман

«Щодо цих людей у акті є окреме провадження, вони перебувають у розшуку. Ухвала Шевченківського суду була незаконною через порушення Кримінального кодексу. Позиція суддів ґрунтується на поверхневому аналізі обвинувального акту», – зазначила під час засідання Людмила Гетьман.

У суді всі четверо обвинувачуваних зазначили, що ні в чому невинні, а дії, описані у обвинувальному акті, не відповідають дійсності.

Фігурант справи Михайло Діхтяр під час засідання зазначив, що у обвинувальному акті порушені вимоги Кабміну щодо інформації про державну таємницю, адже у документі зазначені адреси складів зі зброєю.

Мені образливо, що мене порівнюють з якимись «тітушками». Я тікати не збираюся
Ростислав Заворотний

Інший обвинувачений – Ростислав Заворотний наголосив, що ніяких дій не вчиняв та не брав участі у революції: «Мені образливо, що мене порівнюють з якимись «тітушками». Прокурори на минулих засіданнях говорили, що я, звільнившись з під варти, втечу в Москву, але цього не сталося, я тікати не збираюся».

Прокурор Гетьман разом із апеляцією подала клопотання про застосування до одного із обвинувачених, Романа Заворотнього, обмеження волі на два місяці. Прокурор зазначила, що Заворотній може переховувати або використовувати зброю, оскільки її місцезнаходження досі не встановлене.

Колегія суддів відхилила клопотання, тому усі четверо учасників справи – нині на свободі.

Повну ухвалу суду опублікують другого січня 2018 року.

  • Зображення 16x9

    Наталія Патрікєєва

    Журналіст, репортер. У 2017 році перемогла у конкурсі на стипендіальну програму Радіо Свобода Regional Reporting Fellowship і приєдналася до редакції. Народилася у місті Христинівка Черкаської області. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та магістерської програми з медіакомунікацій Українського католицького університету. Фіналіст конкурсу професійної журналістики «Честь професії» 2017, 2019 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG