Доступність посилання

ТОП новини

Україна і «Газпром» як інструмент країни-агресора (огляд преси)


Україна планує видобувати більше газу і суттєво зменшити обсяги його використання, стверджує газета «Україна молода». Видання пише, що Київ намагається відійти від радянської схеми, за якою паливо вважали фактично безкоштовним, і вчиться бути енергоефективним. З одного боку, намагається більше видобувати власного палива, з іншого – прагне економити. Нині в цьому напрямку робляться лише перші кроки, але навіть такий невеликий поступ уперед уже вселяє оптимізм, зазначає видання. Докладніше йдеться в статті «Формула з плюсом».

Україна не повинна продовжувати контракт на закупівлю газу з компанією-монополістом країни-агресора, наголошує експерт газети «Голос України». Адже імперська держмонополія «Газпром» – це не бізнес, а інструмент агресії. Експерт також зазначає, що Україна поважає міжнародне право і виконає рішення Стокгольмського арбітражу, однак підхід Києва до торгівлі з Росією повинен залишитися незмінним. Закупівельний контракт із «Газпромом» за жодних обставин не може бути продовжений. Розмови чи навіть натяки на це – шкідливі. Від 2020 року – тільки транзит, наголошує видання.

Із 1 січня традиційно відбуваються зміни в керівництві окремих міжнародних організацій та на рік призначаються нові культурні столиці Європи. Зокрема, як інформує газета «Україна молода», Раду безпеки ООН, головний керівний орган Організації Об'єднаних Націй, який відповідає за дотримання миру і безпеки у світі і має право видавати обов’язкові до виконання рішення, обирають терміном на два роки. Першого січня закінчилася дворічна каденція шести країн, серед яких і Україна. Докладніше про зміни в Радбезі ООН та керівництві ЄС йдеться в матеріалі ««Україна звільняє місце Польщі».

Газета «Голос України» інформує, що 10 січня відбудеться черговий раунд переговорів про звільнення українських заручників. А поки активно узгоджуються домовленості, головне, – щоб на хвилі першого звільнення Київ не забарився з другою. Докладніше про умови переговорів розповідає парламентське видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG