Доступність посилання

ТОП новини

Електронна черга до дитсадків дозволяє батькам не «домовлятися» – представниця КМДА


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Лідером в Україні з кількості дитячих садочків є Київ, але й тут на п’ять тисяч дітей віком від трьох до шести років – лише три тисячі місць, зазначає директор департаменту освіти, науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян. За її словами, допомогти батькам знайти дошкільний заклад для малечі має електронна система запису в чергу, перепрофільовані дитсадки, що їх влада повертає до роботи, а також приватні садки. Фіданян сподівається, що новий закон «Про освіту» допоможе киянам оплатити послуги приватних установ.

ЗАВАНТАЖИТИ

Вирішити проблему, просто створивши певну кількість місць у дитсадках, неможливо, вважає співголова громадської організації «Батьки SOS» Олена Бондаренко.

Подивитися по карті Києва: в нас є спальні райони, які розбудовуються, і там потрібні ці садочки, є центральні райони, де непотрібні
Олена Бондаренко

«По-перше, народжуваність щороку змінюється. Також ця народжуваність абсолютно різна залежно від регіону. Навіть подивитися по карті Києва: в нас є спальні райони, які розбудовуються, і там потрібні ці садочки, є центральні райони, де переважають офіси, торговельні, розважальні центри, де ці садочки не потрібні. Тобто, це все така дуже складна математика, яка має бути прорахована разом із плануванням розвитку самого міста», – пояснює громадська діячка.

Із тим, що попит на дитячі садки в різних районах Києва нерівномірний, згодна директор департаменту освіти, науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян. Вирішити проблему, на її думку, має електронна черга до дошкільних закладів.

Електронна система – це крок до того, щоб батьки не йшли про щось домовлятися
Олена Фіданян

«Електронна система – це був крок до того, щоб батьки не йшли до когось про щось домовлятися. І це був крок до того, щоб чиновники розуміли, скільки потрібно місць, скільки треба створювати місць, в якій частині міста треба планомірно розвивати садочки», – розповіла Фіданян у студії «Ранкової Свободи».

Наразі, за її словами, особисті кабінети в системі створили вже шість тисяч київських батьків. Дітей від двох до семи років там близько 11 тисяч, однак чиновниця вказує на окрему категорію малюків, у чиїх матерів уже закінчилися декретні відпустки.

«Якщо декретна відпустка в мами завершилася, і їй, можливо, потрібно виходити на роботу, – таких дітей з трьох до шести років у нас понад п’ять тисяч», – каже вона і додає: на ці п’ять тисяч дітей припадає лише три тисячі вільних місць у дитячих садках по всьому місту.

Крім того, Олена Фіданян зазначає, що чимало батьків віддають дитину в дитячий садок, хоча хтось один із батьків може доглядати за нею вдома. Це, стверджує вона, також ускладнює скорочення черги.

Є мама, яка віддала дитину в садочок, сама перебуває вдома. А інша мама на роботу не може вийти, бо стоїть в черзі
Олена Фіданян

«Є родина, де батьки беруть няню, яка дає розвиток і доглядає за дитиною, а є мама, яка віддала дитину в садочок, та ще має, можливо, певну пільгу, сама перебуває вдома. Дитина отримує той же розвиток, мама прийшла в другій половині дня, забрала дитину з садочка. А інша мама, в якої дійсно реальна потреба вийти на роботу, тому що вона є годувальницею сім’ї, не може вийти, бо стоїть у черзі і чекає», – порівнює представниця КМДА.

Одним із варіантів для тих батьків, які не можуть чекати своєї черги в електронному реєстрі, є приватні дошкільні навчальні заклади. Директор одного з таких, дитячого садка «Ліко-Світ» Валентина Субот розповідає, що, хоча послуги її установи дорожчі, ніж державні садки, попит на них є.

Наші заклади стали сімейними, до нас приводять вже по другій і по третій малечі
Валентина Субот

«Є заяви вже на 2019 рік. Можна сказати, що наші заклади стали сімейними, тому що до нас приводять вже по другій і по третій малечі. Тому можу сказати, що попит існує. Батьки хочуть потрапити, вони отримують якісну дошкільну освіту для дітей, якісне харчування, дітки проходять усі сучасні етапи освіти, тому що дошкільний вік – це перша ланка соціалізації дитини після сім’ї», – каже Субот.

За її словами, міська влада усіляко сприяє охочим відкрити приватний заклад для дошкільнят.

Ми всі налаштовані тільки на одне: щоб наші діти мали щасливе майбутнє
Валентина Субот

«Завжди є підтримка, тому що ми всі налаштовані тільки на одне: на те, щоб наші діти мали щасливе майбутнє. Тому сказати, що могли бути якісь перепони, – ніколи не було такого», – запевняє вона.

Олена Фіданян підтверджує: документи на відкриття приватних садків подаються знов-таки в електронному вигляді через дозвільний центр. Головне – мати приміщення під дитсадок.

Цього року в Києві відкрилося більше від десяти приватних дошкільних установ
Олена Фіданян

«Єдині функції, які в нас залишаються, – це контроль за якістю надання саме освітніх послуг. Цього лише року в Києві відкрилося понад десять приватних дошкільних установ. Я називаю їх установами, бо вони різного розміру: від 20 до 200 дітей», – пояснює чиновниця.

Завдяки новій редакції закону «Про освіту» з'явилася можливість реалізувати принцип «гроші ходять за дитиною», і це, сподівається вона, дозволить полегшити оплату послуг приватних садків для тих батьків, які вирішили не віддавати дитину в державний.

2017 року понад 40 тисяч гривень за рік обходилося місту Києву утримання дитини дошкільного віку
Олена Фіданян

«Усі ми є платниками податків, і це поверне податки кожному громадянину. І це вже є справедливість. Якщо людина заробляє більше, вона сплачує й більше податку. Цей податок повертається в розмірі такому, який виділяється на комунальні заклади освіти. Наприклад, 2017 року понад 40 тисяч гривень за рік обходилося місту Києву утримання (в комунальному закладі – ред.) дитини дошкільного віку», – стверджує Фіданян. Вона розраховує, що гроші будуть повертатись батькам і покривати частину видатків на приватні дитсадки.

Окрім приватних садків, влада планує заповнювати дефіцит місць для дітей за рахунок тих закладів, які колись були перепрофільовані й використовувались для інших цілей. За словами представниці КМДА, в Києві 2017 року таким чином повернули дошкільнятам понад 3600 місць.

За статистикою 2017 року, в нас у садочках – 112 тисяч дітей
Олена Фіданян

«За статистикою 2017 року, в нас у садочках – 112 тисяч дітей. По Україні більшу від нас кількість дітей у садочках має Дніпропетровська область – ціла область», – наводить статистику Олена Фіданян.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG