Доступність посилання

ТОП новини

Femen для Земана


Охоронці відводять Мілоша Земана з участку, де відбулась акція протесту Анжеліни Діаш, 12 січня 2018 року
Охоронці відводять Мілоша Земана з участку, де відбулась акція протесту Анжеліни Діаш, 12 січня 2018 року

«Я, як і раніше, вважаю, що Росія демонструє інтерес до наших виборів. У російських спецслужб є зацікавленість у тому, щоб Мілош Земан був знову обраний президентом Чеської Республіки. У мене немає прямих доказів цього, але і BIS (чеська контррозвідка – ред.) у своєму щорічному звіті це припускає», – так висловився в інтерв'ю Чеському радіо кандидат у президенти Чехії, колишній керівник Академії наук країни Іржі Драгош. Його шанси на перемогу в другому турі виборів, призначеному на 26-27 січня, над чинним президентом Мілошем Земаном оцінюються як досить високі. За підсумками першого туру Драгош відстав від Земана на 12 відсотків голосів, але його підтримали п'ять із семи кандидатів, які програли в першому турі.

Голосування минулої п`ятниці ознаменувалося несподіваним інцидентом: на виборчій дільниці до президента Земана кинулася напівоголена дівчина, вигукуючи англійською фразу «Земан – повія Путіна!». Дівчину (нею виявилася активістка українського руху Femen Анжеліна Діаш) затримали, через два дні за рішенням суду вона була вислана з Чехії. Ось що розповіла Анжеліна Діаш в інтерв'ю Радіо Свобода:

Нас, Femen, це дуже сильно зачепило. Ми прекрасно знаємо, що у Земана тісний зв'язок з Путіним. А Путін – це головний ворог України
Анжеліна Діаш

– Ми дізналися про те, що будуть вибори і Земан захоче знову стати президентом, незважаючи на його вже чималий вік (йому 73 роки, – ред.). Нас, Femen, це дуже сильно зачепило. Ми прекрасно знаємо, що в нього тісний зв'язок з Путіним. А Путін – це головний ворог України, тому що він напав на нашу країну. Він диктатор і агресор. І коли президент європейської країни водить дружбу з такою людиною, це добром не закінчиться. Акція була для того, щоб попередити чеський народ: якщо вони знову оберуть Земана, така загроза існує.

– Як ви потрапили до Чехії? Пам'ятається, ви брали участь в акції проти «перешкод безвізового режиму». Виходить, що завдяки йому ви тепер змогли сюди приїхати і влаштувати цю акцію.

– Так, я бачу, Ви добре інформацію пошукали. (Сміється.) Таке було, так. До Чехії я приїхала без візи, автобусом.

– А як ви дізналися, де саме буде голосувати Мілош Земан? Чи легко було потрапити на дільницю?

– Це все, скажімо так, наші маленькі хитрощі. Femen з'являється завжди в найгарячіших місцях, які тільки можливі. Ми не будемо розкривати свої секрети. Ми розуміли, що це необхідно зробити. Жити в країні, де йде війна, яка незрозуміло коли закінчиться, це жахливо, це катастрофа, це робить суспільство паралізованим і хворим. Ми не бажаємо цього нікому, зокрема і Чехії. Тому якщо можна себе якось уберегти, обравши президента інших поглядів, чому б і ні!

– Як ви самі вважаєте, ваша акція вдалася?

Сподіваюся, що в Чехії зроблять правильний вибір. Будучи там, я зрозуміла, що люди дуже сильно оброблені російською пропагандою
Анжеліна Діаш

– Судячи з того, що в мене в «Фейсбуці» сотні послань з подяками... Можливо, це не так багато, але все-таки я розумію, що багато людей зрозуміли меседж. Люди, які хотіли почути інше, вони почули інше, тому що Земан сказав після акції щось на кшталт: якщо Femen мене атакує, значить, я важливий. Якісь люди почули зовсім інше і зрозуміли акцію інакше. Але сподіваюся, що в Чехії зроблять правильний вибір. Перебуваючи там, я зрозуміла, що люди дуже сильно оброблені російською пропагандою. У поліції стало зрозуміло, що багато за Земана і за Путіна. Коли ти їм говориш, що Путін агресор, Путін створює війну не тільки в Україні, а й раніше створював в інших країнах, на них чомусь такі аргументи і факти ніяк не діють. Коли був ранковий обшук, мені говорили: «Хай живе Путін!».

– Що за ранковий обшук?

– [У п'ятницю] я була затримана і поміщена в кімнату попереднього затримання. Перед тим, як у неділю був наді мною суд, щоранку в мене, як і в інших ув'язнених, проводили обшук. Коли я стояла обличчям до стіни, руки за спиною, хтось із поліцейських крикнув: «Хай живе завжди Путін!». Найголовніше, що сказав він це російською, з акцентом.

– Ви стикалися в поліції, в неформальних розмовах з поліцейськими, з іншим ставленням до Путіна? Чи всі люди, яких ви там бачили, підтримували тільки його і Земана?

– Ба більше, в чеській поліції я зіткнулася з насильством, що дуже неприємно. Кожному ув'язненому дають пам'ятку, де написано, що поліція не повинна на вас ніяк впливати ні фізично, ні психологічно. А на мене впливали, якщо так подумати, і психологічно – підтримуючи Путіна і оголошуючи це вголос, – і фізично. У відповідь на моє прохання і прохання нашого консула, щоб мені дали можливість піти в душ і почистити зуби, поліцейський відвів мене просто в камеру. Коли я почала говорити, що не піду в камеру, тому що мені потрібно почистити зуби і прийняти душ, він закричав: «Назад, курва!». А потім схопив за руку і силою намагався мене запхати до камери.

– Затримували вас досить жорстко, якщо судити з відео.

– Я думаю, що вони це зробили спеціально, щоб я припинила вигукувати слоган, тому що я кричала, навіть будучи на землі. Дуже агресивно поводилися охоронці, вже не в тій кімнаті, де голосували люди, а в сусідній. Ледь не зламали мені руку. У цьому не було необхідності. Земан уже був поза зоною моєї досяжності. Це була просто якась незрозуміла агресія... Вони говорили «Shut up, bitch!« («Заткнись, суко!» – англ.) Цим усе сказано.

Мілош Земан таки зміг проголосувати з дружиною через якийсь час.
Мілош Земан таки зміг проголосувати з дружиною через якийсь час.

– Яким вам здався сам Мілош Земан? Ви до цього, напевно, бачили його тільки по телевізору?

Земан звик до камер. Мені здається, що він любить увагу до своєї персони. Він дещо позер і, зрозуміло, уже людина у віці. Мені він видався дуже немічним
Анжеліка Діаш

– Коли він увійшов до цієї кімнати, все, що я побачила, – що він усміхався. Він звик до камер. Мені здається, що він любить увагу до своєї персони. Він дещо позер і, зрозуміло, уже людина у віці. Мені він видався дуже немічним. Судячи з відео, він навіть не зрозумів, що сталося. Мені здається, що коли людина досягає певного віку, він послужив своїй країні тим чи іншим способом, то йому потрібно з гідністю піти й дати дорогу іншим, молодим.

– Можете порівняти за складністю виконання цю акцію з тією, яку Ви провели в Києві, коли увірвалися на зустріч Петра Порошенка і Олександра Лукашенка?

Охоронців тут було набагато більше, ніж на зустрічі Порошенка і Лукашенка
Анжеліна Діаш

– Охоронців тут було набагато більше, ніж на зустрічі Порошенка й Лукашенка. Я ж теж ловлю момент, коли це можна зробити. Так що можу сказати, що охоронці у Земана не дуже спритні. Це був мирний протест, мирна акція. Але якби на моєму місці був якийсь зловмисник або людина, яка бажає зробити щось погане президенту, він би безперешкодно зміг це зробити. При тому, що в такій маленькій залі було більше п'яти охоронців, мені здається.

Анжеліна Діаш з написом «Живе Білорусь!» під час прес-конференції за участі президента Олександра Лукашенка в Києві, липень 2017 року
Анжеліна Діаш з написом «Живе Білорусь!» під час прес-конференції за участі президента Олександра Лукашенка в Києві, липень 2017 року

– Ви не боялися, що вас впізнають, поки ви чекали на Земана? У вас досить примітна зовнішність. Хтось із журналістів міг вас упізнати і сказати: «Дивіться! Це ж та сама дівчина з Femen».

– А чого боятися? Впізнали б, і впізнали. Зробила б те, що змогла. Я приїхала донести якийсь свій посил, посил Femen. Впізнають, не впізнають – не боялася.

– Чим формально закінчилася для вас ця історія? Вас повинні протягом якогось короткого терміну видворити з Чехії?

– Я вже не в Чехії, я в Києві.

– Чи заборонений вам подальший в'їзд до Чехії? Як вас депортували? Відразу після суду вас відвезли в аеропорт?

– Так, був суд. Він тривав, я б сказала, довго. Рішення – три місяці умовно. Але це покарання набуде чинності, якщо я за той рік, на який мені заборонений в'їзд до Чехії, там з'явлюся.

– Тобто через рік ви можете спокійно сюди повернутися?

– Я не знаю. Але я думаю, що мене внесуть у базу даних, і спокійно я вже не повернуся. Мене могли б депортувати за законом, але мені дали можливість протягом трьох діб покинути країну. Я подумала, що я погуляю. Але деякі люди мене переконали, що краще її відразу покинути, бо багато різних людей, багато різних думок про те, що мені небезпечно залишатися в Чехії. Була агресія на адресу мого адвоката, дівчини, яка мене захищала. Їй говорили, писали, що якщо вона буде мене захищати, то її вб'ють. Мені здається, що це теж ненормально. Але вона не злякалася. Спасибі їй велике. Загалом, увечері того ж дня, коли був суд, я полетіла до Києва.

– Ви говорите, що в Чехії багато хто любить Земана. Це, напевно, дійсно так. Але результати першого туру виявилися для Земана гіршими, ніж очікувало багато спостерігачів. Можливо, і ваша акція теж якось вплинула на підсумки виборів?

– Я б хотіла в це вірити.

****************************************************************************************

Зв'язки президента Земана і його оточення з Росією – давня тема чеських політичних дискусій. За п'ять років президентства Мілош Земан був одним із лідерів європейських країн, які найчастіше зустрічалися з Володимиром Путіним. Він неодноразово критикував санкції Євросоюзу проти Москви і був регулярним гостем форуму «Діалог цивілізацій», організатор якого – російський олігарх Володимир Якунін, який входив до найближчого оточення Путіна. Чи достатньо цих фактів для того, щоб припускати можливість втручання Кремля в перебіг чеських президентських виборів? Співрозмовник Радіо Свобода – заступник директора празького аналітичного центру European Values («Європейські цінності»), керівник програми інформаційного моніторингу Kremlin Watch Якуб Янда:

– Конкретними є зв'язки з Росією Мартіна Неєдли – одного з головних радників Земана і фактичного керівника його передвиборчого штабу. У жовтні 2016 року російський концерн ЛУКОЙЛ заплатив за Неєдлу борг у розмірі приблизно 30 мільйонів крон (це понад мільйон євро).

– Кому і за що був винен пан Неєдли?

Якуб Янда.
Якуб Янда.

– Чеській державі, за рішенням суду. Раніше Неєдла заснував чеський філіал компанії ЛУКОЙЛ, але не виконав умови одного з контрактів з державними фірмами, після чого проти нього був поданий позов, і суд ухвалив рішення накласти штраф, про розмір якого я згадав. Усе це стандартна практика. Нестандартно, однак, те, що за чеського підприємця настільки великий борг заплатила зарубіжна фірма, в цьому випадку – російський ЛУКОЙЛ. При тому що, за наявною інформацією, чеський філіал ЛУКОЙЛа більше не існує. Це означає, що з точки зору бізнесу рішення про виплату боргу ніякого сенсу не мало. Натомість мало сенс політичний: адже в той момент президент Земан заявив, що якщо пан Неєдла не заплатить свій борг, то припинить бути його радником. Після цього російська сторона виплатила заборгованість Неєдли, який зміг залишитися «правою рукою» президента Земана.

– Як сам Мартін Неєдли пояснює цю ситуацію?

– Пан Неєдла з чеськими ЗМІ майже не контактує. (Радіо Свобода також не вдалося отримати його коментар, – ред.). Він заявляє, що до його ділових проблем як приватної особи нікому немає діла. Це, звичайно, не так, оскільки він є радником голави держави, бере участь у переговорах, які ведуться від імені Чеської Республіки, володіє дипломатичним паспортом, що досить незвично для «приватної особи». Наприклад, пан Неєдла брав участь у Росії в переговорах щодо низки енергетичних угод знову-таки від імені Чеської Республіки, тобто будучи де-факто співробітником канцелярії президента.

– Є ще якісь приклади зв'язків Мілоша Земана з Росією?

– Цілком достатньо його публічної діяльності. Ми зараз готуємо огляд акцій і виступів президента, які прямо грають на руку російському режиму. Їх набралося близько 50 за останні п'ять років. Висловлювання президента Земана про цілу низку міжнародних проблем – Україна, Сирія, іноді і європейські справи – повністю збігаються з позицією Кремля. Відмінність одна: він це говорить чеською, для нашої публіки, залишаючись при цьому президентом держави, яка входить до Європейського союзу і НАТО.

– Чеська влада вживає якихось заходів проти втручання ззовні в перебіг президентських виборів? Я маю на увазі будь-яке іноземне втручання, необов'язково російське.

– Під егідою міністерства внутрішніх справ створено спеціальну міжвідомчу групу із захисту виборів. Вона займається контролем самого перебігу виборчої процедури – голосування, підрахунку голосів. Це технічна сторона питання. Крім того, ведеться контррозвідувальна робота, але тут наші спецслужби обмежені законом, у них немає слідчих повноважень, вони мають право лише інформувати уряд і президента. Правда, активні в цьому напрямку громадські активісти та журналісти. Наприклад, тижневик Respekt домагається від пана Неєдли відповіді на запитання про те, хто спонсорує кампанію президента. Справа в тім, що формально президент не веде передвиборчу кампанію, за нього агітує якась організація, фінансово непрозора, під назвою «Друзі Мілоша Земана». Вона не публікує даних про джерела свого фінансування – наприклад, про те, хто платить за численні білборди з агітацією за президента. Це фактично спосіб обійти виборче законодавство – причому в рамках чинних законів зробити з цим нічого не можна.

– Російські телеканали, інформуючи про чеські президентські вибори, заявляють, що Іржі Драгош – кандидат, якого підтримує Брюссель, верхівка Євросоюзу. Чи можна говорити, що йдеться про тиск з різних сторін, не тільки з російського боку?

– Тут важливо розрізняти, що таке тиск або вплив. Якщо якийсь політик заявляє, що хотів би перемоги на виборах в тій чи іншій країні певного кандидата, нічого поганого в цьому немає, це частина суспільної дискусії. Але, скажімо, приховування джерел фінансування передвиборчої кампанії – це неприйнятна практика. У цілому, безумовно, професор Драгош за своїми поглядами ближче до наших союзників у Західній Європі і США, ніж до Росії або Китаю. У нас є відомості, що зустріч Мілоша Земана з президентом Трампом під час візиту Земана до США не відбулася переважно через негативне ставлення американської сторони до Мартіна Неєдли і його зв'язків. Мабуть, у Вашингтоні не хочуть мати з такими людьми нічого спільного.

Їржі Драгош голосує 12 січня 2018 року.
Їржі Драгош голосує 12 січня 2018 року.

– Що відомо про фінансування кампанії Іржі Драгоша? Там усе в порядку?

– Спонсори його кампанії вказані. Я б сказав, що в цілому це прозора кампанія. Коли Transparency International нещодавно оцінювала з цієї точки зору окремих наших кандидатів, Мілош Земан зайняв беззастережно останнє місце з великим відривом. Іржі Драгош був десь посередині. Його результат, напевно, міг би бути і кращим. Але якщо говорити про кандидатів, що вийшли до другого туру, то в одного джерела фінансування абсолютно непрозорі, інший же вказує їх відповідно до закону, нехай і з деякими похибками.

***************************************************************************************

Залишається додати, що, за даними розслідувального інформаційного порталу Hlidacipes.cz, крім непрозорого фінансування через групу «Друзі Мілоша Земана» чеський президент має і офіційний передвиборчий рахунк, на якому імена спонсорів указані. Серед них низка підприємців, пов'язаних з нинішнім прем'єр-міністром країни, мільярдером Андрієм Бабішем, який розкрив перед першим туром підтримку кандидатурі Мілоша Земана. Одна з фірм,спонсорів Земана, – DAKO–CZ. Вона належить словацькій компанії Tatravagónka, що виробляє машинобудівну продукцію для залізниць. Співвласником словацької фірми є Олексій Бєляєв, онук російського емігранта першої хвилі і людина з великими діловими й політичними контактами в нинішній Росії.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG