Доступність посилання

ТОП новини

Чеський уряд олігарха Бабіша йде у відставку після вотуму недовіри в парламенті


Андрей Бабіш
Андрей Бабіш

Уряд Чехії на чолі з прем’єром Андреєм Бабішем погодився подати у відставку після того, як не отримав вотум довіри в парламенті 16 січня. Уряд меншості залишиться виконувати обов’язки до формування нового кабінету, переговори щодо чого мають тепер розпочатися і триватимуть, як очікується, тижні або й місяці. Відставка уряду відбулася між першим і другим туром чеських президентських виборів, на яких хоч Мілош Земан, який активно підтримує Бабіша, і набрав найбільшу кількість голосів, але його перемога у другому турі не видається гарантованою.

Голосування за мандат довіри відбулося у вівторок, і уряд, сформований популістським рухом Ano (чеською «Так»), отримав лише 78 голосів на свою підтримку з 200 депутатів.

Уряд на чолі з мільярдером Андреєм Бабішем є урядом меншості, і жодна з восьми інших партій, які під час жовтневих виборів пройшли до парламенту, не хоче формувати коаліцію з Ano, якщо прем’єром буде Бабіш, проти якого порушено кримінальну справу за зловживання фондами ЄС.

«Уряд затвердив свою відставку, і я проситиму зустрічі з президентом, щоб я міг подати у відставку особисто», – сказав Бабіш.

Президент Мілош Земан вже заявив, що прийме відставку уряду до кінця цього тижня і пропонуватиме Бабішеві знову формувати новий кабінет.

Останні три місяці я вважаю символом втраченого часу
Ян Хвойка

«Останні три місяці я вважаю символом втраченого часу. Андрей Бабіш мав три місяці для того, щоб створити функціональну коаліційну владу, яка буде мати мінімально 101 голос в парламенті», – сказав соціал-демократ, депутат парламенту Ян Хвойка.

Олігарх

Бабіш є другою найбагатшою людиною Чехії зі статками в понад три мільярди доларів і інтересами в хімічній, аграрній та медіа-галузях.

Проти нього порушено справу за зловживання з субсидією ЄС на суму два мільйони євро десять років тому, але він заперечує порушення законодавства.

У п’ятницю, 19 січня, чеський парламент буде голосувати за зняття депутатської недоторканності з Бабіша.

Хоч партія Ano і набрала найвищу кількість голосів на виборах минулої осені, та інші партії або не хочуть йти в коаліцію з нею, або виставляють умову – щоб прем’єром не був Андрей Бабіш; ця умова досі відкидалась Бабішем.

Мілош Земан і Андрей Бабіш
Мілош Земан і Андрей Бабіш

Між турами президентських виборів

Вотум недовіри, висловлений урядові Бабіша, стався між двома турами чеських президентських перегонів.

В першому турі (12–13 січня) чинний президент Мілош Земан набрав найвищу кількість голосів, але буде ще другий тур (26–27 січня), де його опонентом є колишній президент Чеської академії наук, професор Їржі Драгош.

Земан підтримує Бабіша, а Бабіш перед першим туром висловлював підтримку Земанові.

Згідно з чеською конституцією, президент має радше представницькі функції, але має право надати мандат на формування уряду.

Людина, проти якої відкрито кримінальну справу, не може бути прем’єр-міністром
Їржі Драгош

Президент може двічі подавати кандидатури на прем’єра на розгляд парламенту, але коли вони будуть відхилені, тоді третю кандидатуру вже повинен подавати спікер парламенту.

Зі свого боку, Драгош заявив, що «людина, проти якої відкрито кримінальну справу, не може бути прем’єр-міністром».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG