Доступність посилання

ТОП новини

Проти України воюють і деякі українські ЗМІ (огляд преси)


Плакат із зображенням українських олігархів і президента Росії Володимира Путіна під час акції «Стоп Реванш» біля Верховної Ради України. На акції вимагали ухвалення низки законів, спрямованих на боротьбу з російською агресією. Київ, 16 січня 2018 року (ілюстраційне фото)
Плакат із зображенням українських олігархів і президента Росії Володимира Путіна під час акції «Стоп Реванш» біля Верховної Ради України. На акції вимагали ухвалення низки законів, спрямованих на боротьбу з російською агресією. Київ, 16 січня 2018 року (ілюстраційне фото)

Про те, що можна протиставити російським інформаційним технологіям, розповідає газета «Голос України». Експерти видання вважають, що чимало політиків сьогодні не усвідомлюють відмінностей між владою і державою. Газета нагадує, що держава – це вічне поняття, а влада може мінятися кілька разів на рік. Критикуючи владу, українці нерідко переходять ту межу, за якою починається війна зі власною державою. Свідомо чи несвідомо ці люди допомагають нищити українську державу. Видання пише, що Кремль перейшов від військових дій до створення в Україні внутрішнього фронту – намагається інформаційно-диверсійними засобами розвалити країну й дестабілізувати ситуацію. І це робиться не тільки російськими ЗМІ, російською пропагандою. Найнебезпечнішою зброєю в інформаційній війні проти України стали деякі українські ЗМІ. Ця інформаційна небезпека могла б бути нейтралізованою, якщо б держава мала важелі протидії. Які саме, йдеться в матеріалі «Зневіра, немов радіація, розповзається суспільством».

Газета «День» цікавилась в експертів, потрібно чи не потрібно денонсувати так званий Великий українсько-російський договір, який був підписаний наприкінці травня 1997 року. Дехто вважає, що відмовлятись або денонсувати цей договір було б помилкою. Саме його положення є правовою основою, щоб переконувати світову спільноту підтримувати Україну в її боротьбі за відновлення територіальної цілісності. Цей документ для такого завдання дуже важливий, оскільки він є чинним донині. Хоча, як наголошують експерти, необхідно знаходити в Договорі ті положення, які викликають серйозні запитання. Докладніше про них йдеться в статті «Угоди з Росією не варті й паперу...».

Сьогодні одна з найбільших проблем України – надзвичайно високий відтік населення, переконує експерт тижневика «Країна» політолог Тарас Березовець. Причому їдуть масово, і не лише жителі Західної України, а й Південної та Східної. Найбільше українських працівників висмоктує Польща. Натомість уряд не здійснює заходів, щоб зупинити цей процес, наголошує експерт. Ще одна проблема в державі – відсутність моральних авторитетів. Тому пошуки свого Макрона – кандидата, не пов’язаного зі старими елітами, набувають популярності. В Україні вони зараз концентруються на Святославі Вакарчуку, пише експерт тижневика.

Останнім часом інформаційний простір України заполонили повідомлення про спалахи інфекційних захворювань. Про причини й наслідки небезпечної ситуації розповідає газета «Голос України». Заголовок публікації – «Гепатит, кір, ботулізм: куди йдемо і до чого прийдемо?».

Червона книга під загрозою. Як стверджує газета «День», урядовці забули про підготовку нового переліку рідкісних видів рослин і тварин. За словами екологів, процедуру треба просто виконувати. Проте регулярних досліджень про рідкісні види немає, зазначає часопис.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG