Доступність посилання

ТОП новини

За зміну президента проголосувало більше, ніж 50% виборців – Віхова


Кандидати на посаду президента Чехії перед останніми передвиборчими радіо-дебатами, грудень 2017. Нинішній президент Земан відсутній
Кандидати на посаду президента Чехії перед останніми передвиборчими радіо-дебатами, грудень 2017. Нинішній президент Земан відсутній

Українське питання, яке постало у зв’язку з діями активістки української групи FEMEN не надовго відвернуло увагу чеських оглядачів від головних тем дебатів під час президентських виборів. А про те, якими є ці питання, що приведуть чехів до виборчих урн, про те, чому ці вибори є такими важливими для чеського суспільства, ми говорили з чеською україністкою, керівником проекту «Український журнал» Ленкою Віховою.

– Чи можна говорити, що перший тур виграв Земан, адже він отримав понад 10 % більше голосів, ніж його найближчий супротивник?

За зміну президента проголосувало більше, ніж 50% виборців. Думаю, що штаб Мілоша Земана і сам Земан це добре зрозуміли

– Це було би по-моєму дуже поверхове читання результатів першого туру президентських виборів. Так, можна сказати, що діючий президент Мілош Земан переміг в більшості округів, оскільки Їржі Драгош переміг лише в Празі та її околицях. Але якщо порахувати результати не лише Земана і Драгоша, ми побачимо, що за Земана проголосувало меншість. Тобто за зміну президента проголосувало більше, ніж 50% виборців. Думаю, що штаб Мілоша Земана і сам Земан це добре зрозуміли і їхня невдоволеність сильно відчувалася під час оголошення результатів.

– Чим пан Земан і відповідно пан Драгош є привабливими для своїх виборців? Яке питання вирішується на цих виборах? За що чехи йдуть голосувати?

– Над питанням, чим Земан є привабливим для своїх виборців ламають голови всі коментатори. Він не приваблює своїми ідеями чи позиціями, бо занадто часто сам собі суперечить. Але він є сильний оратор і те, що дуже часто не каже правду або маніпулює фактами – йому йде на користь. До того, він дуже вміло працює з людським страхом, заздрістю і ненавистю.

Їржі Драгош для певної частини виборців – це просто анти-Земан

Їржі Драгош для певної частини виборців – це просто анти-Земан. В кожному разі це – ерудована людина, яка веде себе достойно. Він прозахідний, він не найкращий кандидат для багатьох своїх виборців, все-таки йому бракує трохи темпераменту і політичного досвіду. Він не є сильним оратором, але він найсильніший з існуючих альтернатив. Тому це кандидат розуму, а не серця.

Щодо до питань, які будуть вирішуватися в другому турі, я побоюся, що це буде здебільшого боротьба компроматів. Або радше боротьба проти компроматів, які буде тиражувати штаб Земана. І вони вже почалися відразу після оголошення результатів першого туру. Ідейних питань не буде. В цьому питанні тут і так все зрозуміло.

– У чеські вибори неочікувано увірвалося українське питання тоді, коли українська феміністка, вірніше член групи FEMEN Анжелина Діаш підбігла до президента Земана на виборчій дільниці. Наскільки цей випадок і взагалі українське питання є важливим для цих виборів?

Багато кому не сподобалася атака на президента… багато людей не є лояльними до Земана, але шанують інститут президента як такий

– Не думаю, що цей випадок дуже сильно вплинув на самі вибори. Але резонанс він звичайно викликав. Багато кому не сподобалася атака на президента. Все-таки треба брати до уваги те, що багато людей не є лояльними до Земана, але шанують інститут президента як такий. З другого боку, виборець мав можливість побачити що Мілош Земан є в плачевному стані, що торкається його здоров’я. І уява, що наступних 5 років він мав би виконувати функцію президента – просто виглядає нереально.

– Чому взагалі ця президентська посада викликає настільки багато коментарів, уваги з боку преси, громадськості і в Чехії і закордоном? Адже влада у Чехії згідно Конституції належить урядові і прем’єр-міністрові?

Ленка Віхова, чеська україністка, керівник проекту «Український журнал»
Ленка Віхова, чеська україністка, керівник проекту «Український журнал»

– Було б дуже наївно думати, що реальна влада належить уряду. Якраз на президентстві Вацлава Клауса і Мілоша Земана ми побачили, що це зовсім не так. Президент Чехії немає таких повноважень, звичайно, як президент Франції, але він призначає на посаду суддів, послів, професорів, він має доступ до державної таємниці, репрезентує Чехію за кордоном.

Якраз дуже важливі моменти і у важливих інституціях. І якщо в нього ще до того є такий досвід як у Земана, тобто 30-літній політичний досвід, він може нашкодити дуже сильно і маніпулювати не лише парламентом, але також і урядом.

– Яке питання вирішується на цих виборах для України? Адже президент Земан був фактично єдиним головою держави у країнах ЄС, який поставився лояльно до анексії Криму і навіть радив Україні продати його за якісь вигоди з Росією?

Практично всі проти кандидати, крім Земана, заявили, що вони є проти анексії Криму, що вони підтримують Україну

– Тут треба сказати, що практично всі проти кандидати, крім Земана, заявили, що вони є проти анексії Криму, що вони підтримують Україну і декотрі з них навіть сказали, що перед Україною потрібно за це все виправдатися і вибачитися.

Але з другого боку, закордонна політика завжди грає і в парламентських і в президентських виборах другорядну роль. Звичайно, тут вона грає дуже велику роль, тому що говориться про НАТО про ЄС, про те що ми не повинні виходити з НАТО і ЄС. Але все-таки, питання закордонної політики йде лише по поверхні. Тобто до глибини цього питання жоден з кандидатів може навіть і не мав наміру доходити, і в кожному разі не мав шансу дійти.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG