Доступність посилання

ТОП новини

​Дежавю часів Януковича: як програма з Портновим «розділила» суспільство


Пікет активістами офісу телеканалу ZIK у Києві на знак протесту проти запрошення в ефір колишнього першого заступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова. Київ, 24 січня 2018 року
Пікет активістами офісу телеканалу ZIK у Києві на знак протесту проти запрошення в ефір колишнього першого заступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова. Київ, 24 січня 2018 року

Звільнити ведучу і вибачитись – такі вимоги 24 січня висували учасники пікету під стінами телеканалу ZIK через вихід в ефір програми з Андрієм Портновим, колишнім заступником голови Адміністрації президента Віктора Януковича. Ведуча програми і головний продюсер телеканалу Наталія Влащенко заявляє про посилення тиску на медіа та порушення принципу свободи слова. Медіа-скандал, який триває два дні, розділив журналістів, політиків та публічних осіб на два табори: одні стали на захист вибору телеканалу, інші кажуть про неприпустимість підходів, використаних у програмі. Назва програми «HARD з Влащенко» – тобто, «гостра розмова».

Журналістів більше, ніж пікетувальників телеканалу, втім, учасники акції обіцяють повернутися і домагатися виконання своїх вимог.

Більшість активістів – чоловіки, представники громадської організації «Вільні люди». І лише одна жінка, яка прийшла одна, бо прочитала про протест в соціальній мережі. Називає себе небайдужою пенсіонеркою.

«Я хочу, щоб вони звільнили Наталю Влащенко, яка не вперше так робить. Її такий негарний вчинок з Портновим – це не перший раз. Я хочу, щоб її звільнили і щоб ZIK став українським. Для мене він був українським, а зараз став ворожим», – наголошує Вікторія Іванова.

«За» і «проти»

Якщо у пікетувальників вимога загальна: «представники злочинної влади не повинні з’являтися в українському ефірі», то медіа-спільнота, політики та публічні люди розділилися в своїх оцінках.

Чимало з них стали на захист телеканалу та Наталії Влащенко з тезою «журналіст має право брати інтерв’ю в кого захоче».

Інша ж частина наголошує на тому, що зміст програми «HARD з Влащенко» був вкрай лояльним до посадовця часів Януковича і таким чином програма без жорстких запитань повертає в інформаційний простір «ворогів країни», надає майданчик для поширення пропаганди.

Ведуча під час інтерв’ю просила оцінити дії нинішньої влади, реформи та події в країні – таким чином Андрій Портнов надавав свої оцінки як експерт, втім, не надавав чітких відповідей на запитання, що стосувались подій на Майдані під час роботи в команді Януковича.

Я вважаю неприйнятною присутність в ефірах людей, які закликають до розвалу країни, терористів, людей, які визнані злочинцями. Портнов виправданий Європейським судом із прав людини
Наталія Влащенко

Наталія Влащенко зазначає, що рішення про запрошення Портнова в ефір ухвалювала самостійно і керувалась такою позицією: «Я вважаю неприйнятною присутність в ефірах людей, які закликають до розвалу країни, терористів, людей, які визнані злочинцями. Пан Портнов виправданий Європейським судом із прав людини, йому виплатили компенсацію. За 4 роки українські правоохоронні органи не винесли йому жодного звинувачення. В демократичній країні політичні опоненти можуть мати слово, якщо вони не злочинці і не засуджені».

Такі запитання не мають сенсу – Куликов

Ведучий Андрій Куликов у коментарі для Радіо Свобода зазначає, що в роботі журналіста не має бути табу, окрім випадків, передбачених законом. З будь-якого гостя можна отримати корисну інформацію, яка може попередити суспільство про існування певних загроз, вважає ведучий.

Часто поява таких людей в ефірі є послугою суспільству, бо нагадує, що це не тільки було, а є і, напевно, ще буде
Андрій Куликов

«Часто поява таких людей в ефірі є послугою суспільству, бо нагадує, що це не тільки було, а є і, напевно, ще буде», – зауважує він.

Щодо Андрія Портнова та представників команди Януковича, то ведучий Андрій Куликов не став би запитувати його думки про теперішні події в Україні.

Я би радше вів мову про обставини того, коли вони були в Україні і були причетні до того, що тут робилося
Андрій Куликов

«Я би радше вів мову про обставини того, коли вони були в Україні і були причетні до того, що тут робилося. Я не вважаю, що вони не мають права критикувати, але оскільки вони завідомо, на мою думку, будуть критикувати, то такі запитання не мають сенсу. Мають бути сформульовані інакше запитання», – резюмує ведучий.

Політична версія скандалу

Ще одну версію появи медійно-політичного скандалу навколо телеканалу поширює речник МВС України Артем Шевченко. Він нагадує, зокрема, про те, як нещодавно з телеканалу ZIK пішла редакторка і ведуча Роксана Руно, яка відмовилась виконувати вказівки щодо висвітлення діяльності Віктора Медведчука; додає до цього часті виступи на каналі опозиціонера Саакашвілі, вже згадану програму з Портновим і робить висновок, що це все вигідно власникові цього медіа – Павлу Димінському.

Артем Шевченко зазначає, що Павла Димінського збираються повернути в країну через Інтерпол, бо він став учасником смертельної ДТП у серпні 2017 року на Львівщині, а потім втік за кордон. Бізнесмен же, за його твердженням, намагається довести, що його переслідують політично – відтак його не можна повернути в Україну.

Всі ці звинувачення, зокрема, Наталя Влащенко відкидає і вважає їх проплаченою кампанією. До того ж, ведуча заявляє, що їй погрожував відомий депутат від «Народного фронту».

В той же час Влащенко жартує щодо підвищення своєї популярності, хизується підтримкою перших осіб країни та обговоренням у закордонній пресі цензури в медіа через скандал в Україні.

Радіє своїй популярності і гість програми Андрій Портнов, про що і пише на своїй сторінці.

Ведуча Влащенко наголосила журналістам, що і в подальшому буде запрошувати в свої програми, кого вважатиме за потрібне. Проте анонсована програма із колишнім народним депутатом і урядовцем періоду Віктора Януковича Борисом Колесниковим була замінена на розмову з головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом, зауважила голова ГО «Детектор медіа» Наталя Лигачова.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG