Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Донбасу «лежить у Кремлі», а Захарченка і Плотницького можуть знайти мертвими – Ян Бонд


Ян Бонд
Ян Бонд

Брюссель – Хоча офіційно Захід постійно наголошує, що очікує повної реалізації Мінських домовленостей, віри в те, що Росія буде їх дотримуватися й примушуватиме до такої ж лінії своїх ставлеників на Донбасі, стає дедалі менше.Численні європейські експерти вважають, що «Мінськ» взагалі неможливо реалізувати. Таку думку відстоює і директор із зовнішньої політики лондонського Центру європейських реформ (CER) Ян Бонд.

– ЄС та США наголошують, що Мінські угоди – це на сьогодні єдиний спосіб припинити війну на сході України. Що з цього приводу думаєте Ви?

– Ще з початкових стадій я відчував, що Мінські угоди, так як вони написані, тією чи іншою мірою не можуть бути реалізовані. Вони послужили короткотерміновій меті встановити щось на кшталт «режиму тиші», хоча величезна кількість людей відтоді щомісяця таки гине вздовж лінії розмежування. Однак вони призвели до значного скорочення обсягів насилля на сході України.

Москва вирішить, що ця війна більше не в її інтересах, то Захарченкові і Плотницькому, якщо їм пощастить, дадуть вілли в Сочі, а якщо їм не пощастить, то їх знайдуть мертвими

Але Мінські угоди – це не рішення, бо воно в Москві. Нам усім відомо, що коли Москва вирішить, що ця війна більше не в її інтересах, то Захарченкові й Плотницькому, якщо їм пощастить, дадуть вілли в Сочі, а якщо їм не пощастить, то їх просто знайдуть мертвими десь у вугільній шахті. А війні настане кінець.

– Той факт, що війна не припиняється вже майже 4 роки, свідчить про те, що у її підігріванні Кремль все ще доволі зацікавлений і путінський режим готовий далі інвестувати в підтримку боїв на українському сході?

Мінські угоди базуються на брехні, що, мовляв, Росія не є стороною конфлікту, а тільки посередником

– Той факт, що війна триває, означає, що Росія переконана в тому, що це слугує її інтересам. Це, на мою думку, якраз і є тим фактором, що обмежує Мінські угоди. Ці угоди базуються на брехні, що, мовляв, Росія не є стороною конфлікту, а тільки посередником.

Мені доводилося працювати над конфліктом між Придністров’ям та Молдовою. Я бачив там ідентичну ситуацію: ключ і рішення цього конфлікту були в Москві. І коли зверталися до росіян, вони відповідали: «Ці придністровці – настільки складний і незалежний народ, з ними нічого неможливо зробити». Мінські угоди опинилися в такому ж оманливому становищі.

Росіяни створили сепаратистів та їхніх ватажків, вони їх туди надіслали, забезпечили їх істотною російською військовою підтримкою… Але водночас, вони роблять вигляд, що це тільки проблема місцевого характеру, проблема сходу України, й нарікають, що український уряд, мовляв, мав би бути розважливішим, вести діалог з тими, хто контролює східні райони, то все б і вирішилося.

Рішення проблеми лежить у Кремлі

Цього просто не трапилося б. Мінські угоди неможливо реалізувати, бо від самого початку вони базовані на хибному твердженні, що рішення цієї проблеми лежить на Донбасі. Насправді воно лежить у Кремлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG