Доступність посилання

ТОП новини

У США оприлюднили «Кремлівську доповідь», але нових санкцій не додали

Міністерство фінансів США видало «Кремлівський звіт» зі 114 високопосадовців Росії та 96 «олігархів», і це тільки відкрита частина

Міністерство фінансів США видало очікуваний документ із потенційними об’єктами можливих майбутніх санкцій США проти росіян, які мають тісні контакти з президентом Росії Володимиром Путіним. Цей список раніше назвали у пресі «Кремлівським звітом». Він, зокрема, включає 114 високопосадовців Росії та 96 «олігархів» у відкритій частині звіту і ще не відому кількість у засекреченій.

Крім того, в засекреченій частині – також список російських державних і частково державних підприємств.

Звіт був представлений Конгресові США, як того вимагає закон «Про протидію супротивникам Америки з допомогою санкцій» (CAATSA).

Оприлюднення цього списку не означає запровадження ніяких санкцій чи обмежень щодо цих осіб, за винятком тих, щодо кого обмеження були введені раніше.

Живий блог завершено. Свіжу інформацію на цю тему читайте у стрічці новин Радіо Свобода.

У звіт внесли керівництво адміністрації президента Росії, зокрема голову адміністрації Антона Вайно, його заступника Олексія Громова, речника Володимира Путіна Дмитра Пєскова, прем’єр-міністра Дмитра Медведєва, міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, радника президента Владислава Суркова. Також до переліку потрапили спікер Ради федерації Валентина Матвієнко, спікер Державної думи В’ячеслав Володін, голова «Роснефти» Ігор Сєчин, голова «Газпрому» Олексій Міллер, директор Служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін і директор Федеральної служби безпеки Олександр Бортников.

Серед фігурантів «списку олігархів» є російські бізнесмени Алішер Усманов, Роман Абрамович, Сулейман Керімов, засновник «Лабораторії Касперського» Євген Касперський, Петро Авен і Володимир Потанін, Аркадій і Борис Ротенберги, Геннадій Тимченко та Олег Тіньков. За даними Мінфіну США, статки кожного з перелічених російських підприємців оцінюють в мільярд і більше доларів США.

У Державному департаменті США заявляли, що якщо нові санкції США і будуть запроваджені через ймовірне втручання Москви у вибори в США і анексію українського Криму, то «вони будуть в основному стосуватися неросійських суб’єктів, які несуть відповідальність за великі операції з оборонним сектором і розвідкою Росії». Речниця Держдепартаменту Гедер Науерт заявила, що нові санкції щодо конкретних осіб не потрібні, бо чинне законодавство, а саме закон «Про протидію супротивникам Америки з допомогою санкцій» (CAATSA), підписаний Дональдом Трампом у серпні 2017-го, вже «фактично служить стримувальним фактором».

У Москві ще до оприлюднення списку зробили «крок на випередження»:

Але у Вашингтоні мали на це відповідь:

В Україні на публікацію є критичні реакції: кажуть, а де ж нові санкції?

Фінансовий аналітик компанії ICU Михайло Демків пише:

Схожу думку висловлюють і інші твітер-активісти:

Блогер Олег Пономарь натомість звертає увагу: хоча потрапляння до списку саме по собі не накладає санкцій, а багато хто в ньому вже під санкціями (у списку вони позначені зірочками – ред.), воно «створює навколо цих людей, членів їхніх родин і їхніх бізнесів світову токсичність, що буде призводити до величезних втрат». Також ці люди можуть, залежно від змін ситуації, потрапити в офіційні санкційні списки США в майбутньому, додає блогер:

На цю особливість – що під санкції та інші неприємності можуть потрапити і члени родин названих у списку – звертав увагу в ексклюзивному інтерв’ю для Радіо Свобода відомий американський фахівець із санкцій Деніел Фрід (він був головним координатором санкційної політики в адміністрації попереднього президента США Барака Обами»:

Інший блогер Karl Volokh пояснює позицію адміністрації президента США, чому просто зараз, оголосивши «кремлівський список», Вашингтон не оголосив нових санкцій: «Усе за планом, не нервуйтеся. «Джексон-Венік» їм зараз здасться дитячою іграшкою», – пише він, згадуючи про не так давно скасований закон, відомий як «закон Джексона-Веніка», що накладав значні обмеження на торгівлю з СРСР, а потім із Росією, – його 2012 року замінили нові санкції США за «актом Магнітського».

А ось і різка критика кроку Вашингтона від відомого економіста Андерса Ослунда: «Внісши у список весь російський уряд, президентську адміністрацію і всіх російських мільярдерів, адміністрація Трампа підірвала і виставила на посміх санкції США щодо Росії і закон CAATSA. Саме цього я боявся. Схоже, ніби Дональд Трамп приймає накази від Путіна».

На думку Андерса Ослунда, перелічити всіх 96 російських мільярдерів – «надто багато і змусить їх об’єднатися навколо Кремля». Схоже, це контрпродуктивно, вважає економіст.

І взагалі, перелічити 241 російського високопосадовця і олігарха, тобто по суті просто всю російську еліту, має «мало сенсу» і «не створює для чільних росіян заохочення поводитися добре», пише Ослунд.

Свій погляд має російський опозиційний діяч і борець із корупцією Олексій Навальний: «Дуже багато шахраїв, які були об’єктами розслідувань ФБК (це Фонд боротьби з корупцією, заснований Навальним – ред.), включені до цього списку. Що ж, ми раді, що їх офіційно визнали шахраями і злодіями на міжнародному рівні».

«Шахраї і злодії» (рос. «жулики и воры») – російський мем, який вживають до прокремлівської «партії влади» «Єдина Росія»: її так і називають, «партія шахраїв і злодіїв», або в російському скороченні «ПЖиВ».

У Росії, природно, теж реагують на публікацію «кремлівської доповіді». Голова комітету з міжнародних справ Ради федерації, верхньої палати парламенту Росії, Костянтин Косачов заявляє про «політичну параною» у США, яка, за його словами, «дуже важко лікується». Але він сповнений оптимізму: «Росії не звикати… Ми стаємо сильнішими, і ми на правильному шляху».

А голова міжнародного комітету нижньої палати, Державної думи, Леонід Слуцький висловив упевненість, що публікація «кремлівської доповіді» підриває можливість для подальшого діалогу зі США.

Іще один російський політик, голова Державної думи В’ячеслав Володін, вважає, що «запровадження нових санкцій – це чергова спроба заокеанських колег вплинути на російську внутрішню політику, але, коли йдеться про санкції, необхідно брати до уваги і їхній вплив і на громадян США». Володін, схоже, й не зрозумів, що ніяких нових санкцій цього разу немає…

Речник президента Росії Дмитро Пєсков стверджує, що внесених у «кремлівський список» США російських посадовців і олігархів де-факто назвали ворогами США – адже, нагадав він, публікація списку зроблена «відповідно до закону про протидію ворогам США» (закон, який вимагає публікації списку, названий: «Про протидію супротивникам Америки з допомогою санкцій» (CAATSA) – ред.).

За його словами, цей список іще треба проаналізувати, і президент Володимир Путін має зробити це пізніше 30 січня.

В українській же владі раді публікації у Вашингтоні. Міністр фінансів Олександр Данилюк заявляє, що публікація списку – це «впевнена позиція всієї американської адміністрації та Міністерства фінансів». «Це більше ніж попередження – це ще один крок, який має спонукати Росію припинити втручання у демократичні процеси в різних країнах світу та припинити війну в Україні», – написав Данилюк, а для міжнародної аудиторії повторив усе це англійською.

Радник президента Росії Сергій Глазьєв порекомендував звернути увагу не на тих, хто потрапив у «кремлівську доповідь», а на тих, хто не потрапив у час, коли, за його словами, триває «війна» Росії зі США.

«На мій погляд, головним критерієм кадрової політики в нашій країні (Росії – ред.) в умовах «війни» з Америкою має бути потрапляння в американський список санкцій. Ті, хто туди потрапив, не мають ніяких підозр називатися американською агентурою. А ті, хто не потрапив – якраз велике питання до них», – сказав Глазьєв (сам він уже давно під повноцінними санкціями) російському агентству RNS.

Керівник російської державної корпорації «Роснано» Анатолій Чубайс до списку якраз не потрапив і вже «хвилюється»: «Розумію, що винен! Цього разу в тому, що не потрапив до числа «ворогів США». Гарячково шукаю виправдання. От: усе-таки в нас теж цілком пристойна компанія!» – написав він у фейсбуці.

На оприлюднення списку відреагував російський карикатурист Сергій Йолкін, який також співпрацює і з Радіо Свобода:

Лінас Лінкявічус, міністр закордонних справ Литви: «Вітаю оприлюднений у США «ганебний список» – «кремлівський список» посадовців і бізнесменів, на яких можуть бути накладені санкції. Це сильний попереджувальний сигнал: ті, хто бере участь у ворожих діях, узяли на замітку».

Московський кореспондент газети The Financial Times Генрі Фой у Твіттері пише: «Багато грубого реготання в Москві на тлі того, що «список олігархів» є копією зі списку журналу Forbes тих росіян, які мають мільярд+ доларів. Ми побачини лише незасекречену версію. Засекречена доповідь, як очікується, включатиме деталі щодо зв’язків з Кремлем, наближеності до Путіна та потенційні підстави для санкцій».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG