Доступність посилання

ТОП новини

Зимова Олімпіада: надія на біатлон, фристайл та акробатику – Жданов


Південна Корея, Пхьончхан – Церемонія відкриття XXIІI Зимових Олімпійських ігор. Прапороносець збірної України Олена Підгрушна. 9 лютого 2018 року
Південна Корея, Пхьончхан – Церемонія відкриття XXIІI Зимових Олімпійських ігор. Прапороносець збірної України Олена Підгрушна. 9 лютого 2018 року

На XXIІI зимовій Олімпіаді, що почалася сьогодні (9 лютого) у Південній Кореї в місті Пхьончхан, атлети України можуть розраховувати на кілька нагород. Це зауважив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода міністр молоді і спорту Ігор Жданов. Склад української збірної є меншим, ніж наприклад на Олімпіаді 2002 року в американському місті Солт-Лейк-Сіті (33 проти 68-ми), але цього разу без медалей атлети України залишаться навряд чи, прогнозують фахівці. Як зауважив Ігор Жданов – надія українських уболівальників на біатлон, фристайл та акробатику. Водночас міністр зазначив, що підготовку спортсменів до Олімпіади ускладнює обмеженість ресурсів держави. «25 років незалежності майже нічого не вкладали у підтримання такої інфраструктури», – стверджував Ігор Жданов.

Президент Асоціації спортивних журналістів України Михайло Волобуєв робить приблизні прогнози успіхів збірної України у Пхьончхані, втім наголошує на тому, що результати можуть бути доволі неочікуваними.

«У нас шансів на медалі, в принципі, небагато. Ми можемо розраховувати десь на дві, максимум три нагороди. Які вони будуть, сказати поки що не можу. Ми можемо розраховувати в біатлоні на перше місце, тому що в біатлоні взагалі ситуація дуже цікава: там немає яскравих стовідсоткових лідерів. А в принципі, я думаю, що в нас в біатлоні може бути дві нагороди, причому в дівчат», – припускає Волобуєв.

Зокрема, він очікує значних результатів від жіночого спринту в біатлоні, а також покладає надії на фристайліста Олександра Абраменка.

У нас шансів на медалі, в принципі, небагато
Михайло Волобуєв

За сім Олімпійських ігор, в яких брала участь Україна з моменту здобуття незалежності, українська збірна має сім медалей, з них тільки дві – золоті, каже міністр молоді і спорту України Ігор Жданов.

«Останнє золото було на минулій Олімпіаді в Сочі, якраз дівчата-біатлоністки принесли в естафеті жіночій. Тому, зрозуміло, перш за все будемо вболівати за всіх спортсменів, підтримувати всіх спортсменів, але найбільшу увагу я рекомендую звертати на біатлон, ну і в принципі на фристайл, акробатику», – зазначив він в ефірі «Ранкової Свободи».

Ігор Жданов
Ігор Жданов

Жданов визнає, що підготовку до Олімпіади ускладнює обмеженість ресурсів.

«Є проблема розвитку спортивної інфраструктури, вірніше, її руйнування. 25 років незалежності ми майже нічого не вкладали у підтримання такої інфраструктури. Багато в нас представників зимових видів спорту тренуються за кордоном, хоча держава і оплачує проведення цих зборів», – каже міністр.

Однак він додає, що інфраструктуру для зимового спорту в Україні потроху відроджують.

«У цьому році, наприклад, запустили будівництво біатлонної траси і вже є біатлонна лижна траса в Західному реабілітаційно-спортивному центрі і є непогана траса в Тисовці, але її треба теж ремонтувати, в цьому році ми будемо це робити».

125 тисяч доларів за золоту медаль, 30 тисяч – за срібло і 55 тисяч – за бронзу
Ігор Жданов

Грошові винагороди членів збірної України складатимуть 125 тисяч доларів за золоту медаль, 30 тисяч – за срібло і 55 тисяч – за бронзу. Однією зі своїх задач Ігор Жданов називає підвищення оплати праці спортсменів.

«Є зарплата члена штату національної команди. Вона зараз приблизно 12-15 тисяч гривень на місяць. Плюс є стипендії президента для видатних спортсменів, від 8 до 15 тисяч гривень. Є стипендії кабінету міністрів. Спортсмен може отримувати кожну з цих виплат. Інша справа – якщо він отримає кабмінівську стипендію, не отримає президентську», – пояснює чиновник. Він сподівається підняти місячний дохід представників спортивної еліти в Україні хоча б до тисячі доларів.

Минулого року, за словами Жданова, вже вдалося зробити це для тренерів.

«За допомогою Верховної Ради та Національного олімпійського комітету провідні тренери, які тренують команди, стали отримувати 40-50 тисяч гривень. Тренери, які індивідуально тренують спортсмена, теж 25 тисяч стали отримувати», – повідомив він.

Радник Міністра молоді і спорту Павло Булгак також висловлює сподівання, що українські спортсмени не повернуться ні з чим.

«У кожному прогнозі є надія на те, що Україна здобуде принаймні одну Олімпійську нагороду. Ми в міністерстві прагматично та реалістично очікуємо на те, що принаймні одна нагорода для України вже буде великим успіхом», – каже він.

Булгак вказує на те, що успіхи на Олімпіаді визначаються зокрема і культурою спорту в кожній країні, яка надсилає своїх спортсменів.

«Олімпіада – це дуже специфічне змагання. Там на результат впливає дуже багато факторів. Це і традиції, які є в країні. Якщо ми говоримо про справжню зимову країну Норвегію, то уявіть собі, за весь час Зимових Олімпійських Ігор, вони є абсолютними рекордсменами – 330 норвезьких нагород на Зимових Олімпіадах», – наводить приклад радник міністра.

На цих іграх в Пхьончхані ми випереджаємо за кількістю дуже багато інших країн Євросоюзу, більш заможних, більш успішних
Павло Булгак

Олена Підгрушна і Анастасія Меркушина
Олена Підгрушна і Анастасія Меркушина

Він пояснює це тим, що в країнах із холодним кліматом зимові види спорту є національною традицією, що для України нехарактерно.

«Як би ми не старалися, ми не зможемо з ними за об’єктивними причинами конкурувати на рівних. Але що приємно – наприклад на цих іграх в Пхьончхані ми випереджаємо за кількістю дуже багато інших країн Євросоюзу, більш заможних, більш успішних. Наприклад, від Бельгії приїхало лише 22 учасники», – порівнює Булгак.

Водночас представник Міністерства звертає увагу на важливість відновлення спортивної інфраструктури в Україні. Наприклад, Міністерство молоді та спорту вже передбачило в бюджеті 2018 року кошти на будівництво біатлонного комплексу в Івано-Франківській області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG