Доступність посилання

ТОП новини

«Нормандський формат» не зупинить Росію без США – Лубківський 


Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко і міністр оборони США Джеймс Маттіс (ліворуч). Вашингтон, 20 червня 2017 року.
Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко і міністр оборони США Джеймс Маттіс (ліворуч). Вашингтон, 20 червня 2017 року.

«Нормандський формат» не є достатньо ефективним без участі Сполучених Штатів, переконаний дипломат Маркіян Лубківський. Він також припускає, що додатковим чинником тиску на Росію могло б стати невизнання результатів майбутніх виборів президента, якщо вони будуть проведені в тимчасово окупованому Криму. У свою чергу, колишній міністр закордонних справ Костянтин Грищенко сумнівається, що США захочуть доєднатись до «нормандського формату», адже вже мають канал для перемов із Кремлем.

Надзвичайний та Повноважний посол Маркіян Лубківський зізнається, що формат зустрічі, яка пройде в рамках безпекової конференції в Мюнхені, лишається для нього загадкою.

Якщо немає перших осіб, говорити про прийняття якихось рішень, очевидно, не доводиться
Маркіян Лубківський

«Можливо, це буде формат різнорівневий, що, з мого боку, теж не є повноцінним для прийняття стратегічних рішень, які б засвідчили про поступ нормандського формату. Якщо немає перших осіб, на моє переконання і згідно з моїм дипломатичним досвідом, говорити про прийняття якихось рішень, очевидно, не доводиться», – зазначив Лубківський у студії «Ранкової Свободи».

Він висловив переконання, що для того, аби «нормандський формат» став дійсно ефективним, до нього мають долучитись Сполучені Штати Америки.

Без американського втручання, розв’язання серйозних конфліктів є неможливим
Маркіян Лубківський

«Маючи свій досвід балканських протистоянь та балканського врегулювання, я справді переконаний, що без американського втручання чи участі чи то політичної, чи то військової, розв’язання серйозних конфліктів є неможливим», – стверджує дипломат.

Він також висловлює занепокоєння тим, що «нормандський формат» працює ситуативно, від випадку до випадку, що не сприяє вирішенню конфлікту.

Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

«Гинуть наші хлопці, гинуть цивільні, знищується цілий регіон України. Крим і далі дрейфує від України. Ці питання потрібно вирішувати негайно».

Крим і далі дрейфує від України
Маркіян Лубківський

Лубківський пропонує перенести зустріч «нормандської четвірки» до Парижу чи Берліну, щоб посли країн могли зустрічатись частіше та напрацьовувати спільні рішення, які б розглядались на рівні керівництв держав. Він наводить приклад Хорватії.

«У Загребі працював так званий формат Z-4. Чотири посли в Загребі займались напрацюванням рішень із врегулювання кризи, по вирішенню балканських питань. Такі ж формати мають працювати в нас», – впевнений дипломат.

Він переконаний, що участі спецпредставника США Курта Волкера недостатньо для якісних зрушень.

США не є активними в «нормандському форматі», але неформально присутні
Маркіян Лубківський

«США десь, мабуть, більше зайняті своїми внутрішніми питаннями, внутрішніми проблемами і, можливо, не є досить активними в «нормандському форматі», але, з іншого боку, приклади запровадження санкцій, надання Україні допомоги чи планування надання допомоги свідчить про те, що США принаймні неформально присутні в цьому форматі. Просто я б цей процес формалізував», – пояснює він.

Екс-міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко сумнівається в тому, що Вашингтон волітиме долучитись до «нормандського формату».

Очікувати, що буде згода від американців на залучення до цього формату, видається малореалістичним.
Костянтин Грищенко

«Ні США, ні Росія поки що не виявляють готовність до цього, оскільки в них вже є свій конкретний канал, який вони можуть використовувати без зайвої публічності. Тому очікувати, що буде згода в тому числі від американців на залучення до цього формату, на жаль, видається малореалістичним. Хоча про це варто говорити», – зазначає Грищенко.

Головним результатом майбутньої зустрічі в Мюнхені колишній голова МЗС називає сам факт, що вона відбудеться, адже перерва в роботі «нормандської четвірки» затягнулась.

Костянтин Грищенко
Костянтин Грищенко
Перш за все має бути наголос на обміні військовополоненими
Костянтин Грищенко

«Перш за все має бути наголос на гуманітарній частині, обміні військовополоненими, заручниками. Тобто треба завершити цей процес. Це відкриває можливість для наступних кроків, в тому числі і перш за все, мабуть, знову ж таки це припинення вогню, яке буде вже надійним, контрольованим та забезпеченим. Нарешті, найбільше питання – це питання узгодження формату миротворчої операції», – перераховує дипломат.

Чекати чогось від цієї зустрічі не варто, це буде просто «звіряння годинників», переконаний директор Інституту соціально-політичного проектування «Діалог» Андрій Миселюк.

Немає такого порядку денного, який би кардинально змінював існуючий формат
Андрій Миселюк

«Не варто очікувати якихось таких доленосних рішень, як це було, наприклад, під час зустрічі «нормандської четвірки» та укладання договорів «Мінськ-1» та «Мінськ-2». Це підтверджується тим, що немає, по-перше, такого порядку денного, який би кардинально змінював існуючий формат. А, по-друге, навіть рівень представництва: тобто Росія буде представлена керівником зовнішньополітичного відомства. Те ж саме і про Німеччину та Францію можна сказати. Це потрібно для того, щоб звірити, що називається, годинники, продемонструвати, в чому можуть бути перспективні напрямки, узгодити деякі дії», – міркує Миселюк.

Андрій Миселюк
Андрій Миселюк

Маркіян Лубківський нагадує про вибори президента, які мають пройти в Росії наприкінці березня. Він вважає, що вибори дають додатковий важіль впливу на Кремль.

В України з’являється додатковий козир: не визнати вибори в країні-агресорі
Маркіян Лубківський

«В партнерів та України з’являється додатковий козир, додатковий аргумент тиску: не визнати вибори в разі, якщо вони будуть проводитись на анексованій у нас території (в Криму – ред.), не визнати вибори в країні-агресорі. Це важливо і цей фактор, ей аргумент я б теж десь клав на стіл переговорів як важливий чинник додаткового тиску на Росію», – припускає посол.

Він висловлює сподівання, що рішення, які матимуть болючі наслідки для Москви, врешті-решт змусять її вивести війська та звільнити українську територію.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG