Доступність посилання

ТОП новини

Медичну реформу Україна проводить, бо система розвалена – Маркевич


Активісти голосують на підтримку реформи системи охорони здоров’я (Архівне фото)
Активісти голосують на підтримку реформи системи охорони здоров’я (Архівне фото)

Чи може Україна профінансувати медичну допомогу своїм громадянам так, як це відбувається у Британії і як це записано в Конституції? Чи Україна не обійдеться без системи страхування, державної та приватної? Про це Радіо Свобода говорило з медичним експертом, докторанткою національної медичної академії, президентом благодійного фонду допомоги онкохворим дітям Валентиною Маркевич.

– Чи вдалося Вам розібратися, як в Україні будуть оплачуватися найдорожчі послуги та лікування, яким є спеціалізоване лікування, наприклад, у сфері, якою вона опікуєтеся, допомога онкохворим?

Підміняються поняття «медичної допомоги» – вводиться поняття «медична послуга», яка буде оплачуватися

– Про вузьких спеціалістів на сьогоднішній день взагалі не йдеться – реформа буде поетапно вводитися. Взагалі, підміняються поняття «медичної допомоги» і стаття 49 Конституції, яка гарантує право на безоплатну медичну допомогу, – вводиться поняття «медична послуга», яка буде оплачуватися.

– Ми всі розуміємо, що в системі грошей є небагато, і більше їх найближчим часом не стане. Тепер постає питання про страхову медицину – чи вона дійсно може вирішити проблеми України? Тобто – якщо приїдуть приватні страховики, чи це додасть додаткові гроші в систему?

– Система взагалі розвалена. Це зв’язане з тим, що було постійно недофінансування системи охорони здоров’я. Обладнання застаріле. Ми навіть не можемо вести трансплантацію від неродинного донора і трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора. Це те, що стосується онкохворих.

Ми повинні сказати: безоплатної медицини немає. Але не треба обманювати громадян. Ми маємо сказати, що стаття 49 Конституції не працює і треба запроваджувати обов’язкове медичне страхування

Ми повинні навчитися говорити правду. Ми мусимо сказати: безоплатної медицини немає, так. Але не треба обманювати громадян. Ми маємо сказати, що стаття 49 Конституції не працює і треба запроваджувати обов’язкове медичне страхування.

Якщо це британська система – вони йшли роками до цього, і це система, яка сьогодні має сучасне обладнання. Вона має сучасні діагностичні обладнання, з якого ще можна поставити діагноз. А ми на сьогоднішній день навіть говоримо про те, що лікарні на місцях не мають навіть апарата УЗД для того, щоб зробити ультра-звукове дослідження. Яка це реформа? То є реформа, яку ми змушені були зробити в тому вигляді, в якому ми могли її зробити.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG