Доступність посилання

ТОП новини

США планують запровадити санкції проти банку, що обслуговував Курченка


Міністерство фінансів США
Міністерство фінансів США

Служба фінансової розвідки США (FinCen) Міністерства фінансів США пропонує накласти санкції на латвійський банк ABLV Bank, повідомляє FinCen на своїй офіційній сторінці.

У рамках санкцій другому за величиною банкові Латвії може бути заблоковано доступ до американської фінансової системи, включаючи заборону мати кореспондентські рахунки в США.

Згідно з інформацією FinCen, керівники, акціонери та співробітники ABLV зробили відмивання коштів частиною своєї діяльності.

Банк використовувала для незаконної фінансової діяльності низка осіб, включаючи тих, хто перебуває в санкційному переліку США та ООН.

Як один із прикладів відмивання коштів через банк FinCen наводить співпрацю банку з Сергієм Курченком – особою з близького оточення колишнього президента України Віктора Януковича.

«Під час 2014 року український олігарх Сергій Курченко переказував мільярди доларів через рахунки компаній-оболонок в ABLV», – повідомляє FinCen.

Курченко перебуває у санкційному переліку США з 2015 року, коли з’ясувалась його роль в розтраті та зловживанні державними активами України або активами великих організацій української економіки.

В ABLV було щонайменше дев’ять рахунків компаній-оболонок, пов’язаних з Курченком, стверджує FinCen.

Керівництво банку проводить діяльність з високо ризикованими компаніями-оболонками, які дозволяють банкові та його клієнтам відмивати кошти, недостатньо контролює рахунки таких компаній і причетне до уникнення контролю щодо відмивання коштів та фінансування тероризму в банку, стверджується в повідомленні.

Протягом 2017 року керівники ABLV вдавались до хабарництва, щоб вплинути на посадовців Латвії під час оскарження правоохоронних дій і загроз для їхнього високо ризикового бізнесу.

Іще в серпні 2016 року Національний банк України видав попередження для банків, що ABLV та низка інших банків підозрюються у проведенні ризикованих фінансових операцій, включаючи відмивання коштів, набутих злочинним шляхом, повідомляє FinCen.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG