Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Абраменко: 5 фактів про «золотого фристайліста»


Український олімпійський чемпіон Олександр Абраменко
Український олімпійський чемпіон Олександр Абраменко

29-річний спортсмен із Миколаєва Олександр Абраменко сенсаційно переміг на Олімпіаді в лижній акробатиці. Фінальні змагання, на старт яких вийшло 12 найкращих, відбувались у три етапи, після кожного стрибка три спортсмени з найгіршими показниками завершували участь у турнірі. Олександр Абраменко з легкістю пробився до суперфіналу.

У суперфіналі українець вирішив ризикнути та виконав стрибок, який досі ніколи не демонстрував на змаганнях. І оцінка – 128,51. Після помилок Олів’є Рашона з Канади та Станіслава Гладченка з Білорусі стало зрозуміло, що українець у призерах. І лише після оцінки останнього стрибка китайця Цзя Цзун’яна українські вболівальники почали вітати один одного з «золотом».

Факт 1. Пропустив сезон через травму

Олександр Абраменко отримав травму коліна під час підготовчих зборів у Швейцарії. Його прооперували, півроку взагалі не дозволяли нічого робити. Через це він пропустив весь сезон 2017 року і не змагався. Лише 1 квітня в нього завершився реабілітаційний період.

Факт 2. «Золотий стрибок» світ побачив вперше

Стрибок, який виконав Олександр Абраменко в суперфіналі, він продемонстрував світу вперше. Три сальто з чотирма гвинтами, де два гвинти – в останньому сальто. До цього часу українець лише тренував свій «золотий аргумент», проте заявку на змаганнях на цей стрибок не подавав. І ось він…на Олімпійських іграх. Уперше – і чисто виконав. Як результат, 128,51 оцінка від суддів. І «золото»!

Факт 3. Експерти помилилися

AssociatedPress прогнозувало Україні три медалі на Олімпіаді-2018 у Пхьончхані. Одна з них – це «бронза» Олександра Абраменка. Ще дві нагороди експерти прогнозували українським біатлоністам. Абраменко свій план перевиконав...

Факт 4. Четверті Олімпійські ігри та Кришталевий глобус

Для Абраменка це вже четверті Олімпійські ігри. У Турині він посів 27-ме місце, у Ванкувері став 24-м. Найкращий результат до цього часу був у Сочі, де Олександр став шостим. Ігри у Пхьончхані змінили цю статистику.

У 2016 році українець здобув малий Кришталевий глобус у лижній акробатиці. Це вперше в історії українського фристайлу, спортсмен під синьо-жовтим прапором став лідером світового рейтингу в лижній акробатиці. Цікаво, що на останньому етапі Кубка світу Абраменко впав та посів п’яте місце, проте набраних балів за сезон вистачило, щоб залишитися першим.

Факт 5. А звідки чемпіон?

Олександр Абраменко виступає за Миколаївську область та представляє Збройні сили України. Його перший тренер – В’ячеслав Германсон. Проте зараз тренується у Юрія Кобельника та у головного тренера збірної України з фристайлу Евнера Аблаєва. Закінчив Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова.

P.S. Історична нагорода та легендарна цитата

Після останньої спроби, коли стало зрозуміло, що буде нагорода, але не знали, якого ґатунку, Абраменко на камеру звернувся до батьків: «Мамо, тату, я привезу щось»…І виявилось не просто «щось», а золоту нагороду.

Це перше «золото» у фристайлі для України; третя золота медаль взагалі за історію зимових Ігор для «синьо-жовтих», та перше олімпійське чемпіонство серед чоловіків в історії спорту незалежної держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG